Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 07 листопада 2023, питання №96322 240₴

Отсрочка от мобилизации

Добрый день.Прошел медкомиссию в городской больнице от ТЦК.Признан ограниченно пригодный ст 64-б
Зачем посылают на утверждение ограниченной пригодности на областную ВЛК.?Могут ли там поменять статью на 64-в и признать годным и мобилизовать?Имею отсрочку по мобилизации со штампом в военном билете.Отсрочке уже год по пункт 11 ст 23,бессрочная.День назад в ТЦК сказали что она действующая

Відповіді юристів (14)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    11.3%

    Доброго дня, Олеже!

    На жаль, станом на сьогодня це вже об'єктивна реальність у діяльності низових ВЛК. Вони втратили у великій мірі свою минулу незалежність. Але це ні в якій мірі не стосується висновків ВЛК про обмежену придатність. Таке може статися хіба що за окремою вимогою обласної ВЛК. Тож, перш ніж судити про законність такого кроку з боку районного ВЛК, треба точно знати, що саме послужило причиною відправки рішення ВЛК в область.

    У відповідності до пункту 3.8 глави 3 розділу II Постанови КМУ № 490 від 18.08.2023 щодо Змін до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України № 420:

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд".

    Отже, затвердження постанов районих та міських військово-лікарських комісій - явище відтепер обов'язкове в згаданих вище випадках, і згідно з пунктом 20.2 глави 20 розділу ІІ Положення:

    "Постанови ВЛК розглядаються, затверджуються, контролюються, а за необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК".

    По-перше, оскільки відправка рішення ВЛК до обласної комісії є не зовсім стандартною, а, по-друге, через те, що перевірка рішень низових ВЛК в таких випадках відбувається в заочному режимі - на підставі тих документів, які супроводжують відповідні постанови ВЛК. Така перевірка часто носить формальний характер і боятися її не варто.

    ІІнша справа, якщо обласна ВЛК з якихось суб'єктивних причин відмінить рішення районної ВЛК про обмежену придатність до військової служби. Тоді в Вас з'являється право на оскарження такого рішення.

    Можливість оскарження висновків ВЛК передбачена Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008 № 402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

    Згідно з главою 3 розділу І:

    3.3. Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови позаштатних ВЛК подаються до штатних ВЛК згідно з адміністративно-територіальними зонами відповідальності, наведеними у додатку 2 до наказу Міністерства оборони України від 16 листопада 2016 року № 608 «Про затвердження адміністративно-територіальних зон відповідальності закладів охорони здоров’я Збройних Сил України за організацію медичного забезпечення».

    Скарги на дії (бездіяльність) чи постанови ВЛК районних (міських) ТЦК та СП подаються за підпорядкованістю до ВЛК Київського міського ТЦК та СП, Севастопольського міського ТЦК та СП, обласних ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим.

    Дії (бездіяльність), рішення, постанови, прийняті ВЛК обласних (Київського міського, Севастопольського міського) ТЦК та СП, ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, оскаржуються в штатних ВЛК.

    Дії (бездіяльність), рішення, прийняті за результатами розгляду звернень ВЛК регіону, оскаржуються в ЦВЛК.

    3.4. У разі визнання штатною ВЛК заяви чи скарги щодо перегляду (скасування) постанови ВЛК обґрунтованою, ВЛК штатної ВЛК переглядає оскаржувану постанову ВЛК або приймає рішення про направлення на повторний (контрольний) медичний огляд».

    Для перегляду відповідного рішення (Постанови) обласної ВЛК Вам необхідно буде подати у Регіональну ВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду, додати результати попередніх обстежень, медичних документів, на підставі яких його було визнано обмежено придатним до військової служби.

    Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

    Щодо мобілізації, то Вас не мають права ні за яких обставин мобілізувати (незважаючи на ступінь Вашої придатності до військової служби), оскільки Ви маєте законне право на відстрочку, яке підтверджене відміткою відповідного змісту у Вашому військовому квитку та, яка надана Вам безстроково.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олександр Клієнт 6 місяців тому
      1. До этого я 5 раз был тимчасово непридатный,может это причина?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Можливо причина саме в цьому. Пункт б) статті 64 Розкладу хвороб за графою ІІ передбачає два варіанти рішення ВЛК. Очевидно в обласному ТЦК хочуть пересвідчитись саме у наявності у Вас обмеженої, а не тимчасової придатності.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    11.3%

    Доброго дня.

    По-перше, ВЛК при обласному ТЦК має право переглянути будь-яке рішення ТЦК при районному ВЛК, але принципи оцінювання стану особи у них однакові. Тому особливо хвилюватись з цього приводу не треба.

    В той же час у Вас можуть витребувати документи, що підтверджують обставини які стали підставою для відстрочки. Так як відстрочка надавалась на невизначений строк, ТЦК має на це право.

    • Олександр Клієнт 6 місяців тому

      ТЦК сказала позавчера,что отсрочка действующая

    Карпенко Андрей Владимирович
    11.3%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Законом України “Про військовий обов’язок і військову службу” проходження медичного огляду під час проведення мобілізації є обов’язковим для громадян України.

    Ступень придатності/непридатності осіб до військової служби визначається згідно з Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України затвердженим Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008р. № 402. Цим положенням зокрема затверджений Розклад хвороб , станів та фізичних вад, що визначають ступені придатності до військової служби.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    • Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);
    • ВЛК регіону.

    Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, яка підлягає затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляється на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного строку після закінчення медичного огляду.

    Постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

    Постанови ВЛК згідно з цим Положенням розглядаються, затверджуються, контролюються, а за необхідності переглядаються відповідною штатною ВЛК.

    Постанови штатних ВЛК про ступінь придатності до військової служби можуть прийматися як за результатом проведеного медичного огляду в цих ВЛК, так і на підставі проведеного медичного огляду у позаштатних ВЛК та наданих на розгляд медичних документів.

    ЗАРАЗ (ПІСЛЯ КОРУПЦІЙНИХ СКАНДАЛІВ) ШТАТНІ ВЛК КОНТРОЛЮЮТЬ ВСІ РІШЕННЯ ВЛК ТЦКСП. ТАКЕ ПРАВО В НИХ Є ЗГІДНО НАКАЗА 402.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    11.3%

    Вітаю, Олеже!

    Добрый день.Прошел медкомиссию в городской больнице от ТЦК.Признан ограниченно пригодный ст 64-бЗачем посылают на утверждение ограниченной пригодности на областную ВЛК.?Могут ли там поменять статью на 64-в и признать годным и мобилизовать?Имею отсрочку по мобилизации со штампом в военном билете.Отсрочке уже год по пункт 11 ст 23,бессрочная.День назад в ТЦК сказали что она действующая

    Для початку, бажано з'ясувати, які саме у Вас проблеми зі здоров'ям, аби розуміти всю ситуацію. Якщо діагнози серйозні, можливо є взагалі варіант оформити групу інвалідності.

    Зачем посылают на утверждение ограниченной пригодности на областную ВЛК.?Могут ли там поменять статью на 64-в и признать годным и мобилизовать?

    На жаль, але це зараз повсюдне явище, хоча чинним законодавством це не передбачено.

    По факту, ці дії працівників ТЦК та СП є незаконними, але на практиці ну дуже часто висновки районних (міських) ВЛК перегладаються ВЛК при обласних ТЦК та СП.

    Якщо процедура вже почата, ВЛК потрібно пройти до кінця. Ви повинні розуміти, що Вас мають право мобілізувати і з обмеженою придатністю, це чітко передбачено законодавством. Більше того, !!! дуже важливо усвідмолювати, що згідно з новими правилами оскарження результатів комісії, оскаржити результати районної (міської) ВЛК можливо лише в порядку підпорядкування до обласної ВЛК, результати обласної ВЛК - вже до штатних ВЛК (ЦВЛК або Регіональна ВЛК).

    Тому якщо навіть не дай Боже, визнають придатним до військової служби, рішення можна буде оскаржити, не хвилюйтесь.

    Але якщо Ви маєте відстрочку, яка на даний час не підлягає сумнівам (абзац 11 зазнав змін), тоді Вам немає чого боятись.

    Стаття 64Б - це серйозне захворювання.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    11.3%

    Доброго дня!

    Зачем посылают на утверждение ограниченной пригодности на областную ВЛК.?

    Згідно пункту 22.7 глави 22 розділу II Положення про військово-лікарську експертизу лише постанова ВЛК про придатність військовозобов'язаного до військової служби не підлягає затвердженню.

    Постанови про тимчасову непридатність, непридатність з виключенням з військового обліку - підлягають затвердженню. Постанова ВЛК про обмежену придатність також може бути направлена на затвердження, адже це не заборонено законодавством.

    Могут ли там поменять статью на 64-в и признать годным и мобилизовать?

    Все залежить від остаточного рішення ВЛК. Стаття 64-в як і стаття 64-б передбачає обмежену придатність до військової служби.

    Имею отсрочку по мобилизации со штампом в военном билете.Отсрочке уже год по пункт 11 ст 23,бессрочная.День назад в ТЦК сказали что она действующая

    Загалом відстрочка діє поки існує підстава для відстрочки.

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі ( стаття 58 Конституції України ), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ).

    Тому, якщо у Вас оформлена відстрочка, вона зафіксована на спеціальному обліку ТЦК та Ви отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документі - Ви не підлягаєте мобілізації.

    Проте, працівники ТЦК часто вимагають документи на підтвердження права на відстрочку у зв'язку з прийняттям законопроекту 9342, згідно якого в червні 2023 року відбулися зміни до абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Адвокат Евгений Александрович
    43.8%
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго вечора, Олег!

    - ЯКЩО ВИ ВЖЕ ОТРИМАЛИ ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТО ВОНА У ВАС ЗАЛИШАЄТЬСЯ:

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141):

    Конституція України | від 28.06.1996 № 254к/96-ВР (rada.gov.ua)

    "Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    {Офіційне тлумачення частини першої статті 58 див. в Рішенні Конституційного Суду № 1-рп/99 від 09.02.99}

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олег!

    ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), Є НЕЗАКОННИМИ.

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Олег!

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    ДЛЯ ВОЕННООБЯЗАННЫХ МЕДКОМИССИЯ ТЦКСП (ВОЕНКОМАТА) ПРОВОДИТСЯ 1 РАЗ В 5 ЛЕТ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    3.1. Медичний огляд військовозобов’язаних проводиться за рішенням керівників ТЦК та СП ВЛК ТЦК та СП на збірних пунктах районних (міських) ТЦК та СП або за місцем провадження медичної практики у закладах охорони здоров’я комунальної або державної форми власності лікарями, які включаються до складу ВЛК ТЦК та СП...

    3.8. ...Після закінчення медичного обстеження під час мобілізації ВЛК виносить щодо військовозобов’язаного одну із таких постанов:

    "Придатний до військової служби";

    "Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)";

    "Непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку";

    Обмежено придатний до військової служби

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд.

    Придатний (або непридатний) до військової служби за військовою спеціальністю ___ (вказати спеціальність).

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать в Центральную ВВК Министерства обороны Украины, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)

    "2.2. Штатні ВЛК є військово-медичними установами. Вони мають гербову печатку, кутовий штамп та утримуються за окремим штатом. До штатних ВЛК належать:

    Центральна військово-лікарська комісія (далі - ЦВЛК);

    ВЛК регіону;

    ВЛК евакуаційного пункту;

    ВЛК пересувної госпітальної бази.

    Штатні ВЛК комплектуються лікарями із клінічною підготовкою за однією з лікарських спеціальностей (терапія, хірургія, неврологія, психіатрія, оториноларингологія, офтальмологія, організація охорони здоров'я тощо), з досвідом роботи у військових частинах та лікувальних закладах.

    Залучати особовий склад штатних ВЛК для вирішення питань та завдань, не пов'язаних із військово-лікарською експертизою, забороняється.

    2.3. Центральна військово-лікарська комісія

    2.3.1. ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

    2.3.2. Начальник ЦВЛК безпосередньо підпорядковується директору Військово-медичного департаменту (далі - ВМД) Міністерства оборони України. Усі штатні ВЛК Збройних Сил України безпосередньо підпорядковуються начальнику ЦВЛК.

    2.3.3. На ЦВЛК покладається організація військово-лікарської експертизи у Збройних Силах України, а також:

    розроблення та участь у розробленні проектів нормативно-правових актів, посібників, методичних рекомендацій з питань військово-лікарської експертизи;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України та МОЗ України медичних показань для військово-професійного призначення призовників до видів Збройних Сил України, родів військ та за військовими спеціальностями;

    розроблення спільно з головними медичними спеціалістами Міністерства оборони України науково обґрунтованих вимог до стану здоров'я військовослужбовців з метою максимального збереження їх на військовій службі, запобігання необґрунтованого їх звільнення із Збройних Сил України за станом здоров'я;

    перевірка якості лікувально-профілактичної роботи у цілях військово-лікарської експертизи серед військовослужбовців у військових частинах і лікувальних закладах Міністерства оборони України;

    контроль за лікувально-оздоровчою роботою серед допризовників, організація медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, військовослужбовців, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних та резервістів (кандидатів у резервісти);

    розгляд заяв, пропозицій, скарг та прийом відвідувачів з питань військово-лікарської експертизи;

    аналіз та узагальнення результатів і досвіду роботи підпорядкованих ВЛК;

    проведення спільно з головними (провідними) медичними спеціалістами та іншими лікарями-спеціалістами аналізу й оцінки результатів медичного огляду військовослужбовців та інших контингентів, розробка пропозицій для покращення військово-лікарської експертизи;

    організація та керівництво науковою роботою з питань військово-лікарської експертизи у підпорядкованих ВЛК;

    підготовка та вдосконалення кадрів для ВЛК;

    прийняття та перегляд постанов ВЛК про ступінь придатності колишніх військовослужбовців на період їх фактичного звільнення із Збройних Сил України;

    проведення спільно з МОЗ України аналізу та узагальнення результатів лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників і призовників, медичного огляду призовників та розроблення пропозицій щодо покращення цієї роботи.

    2.3.4. ЦВЛК має право:

    оглядати військовослужбовців та інших осіб, зазначених у пункті 1.2 розділу I цього Положення;

    перевіряти роботу підпорядкованих ВЛК з питань військово-лікарської експертизи;

    перевіряти організацію медичного огляду військовослужбовців та інших осіб у військових, цивільних лікувальних закладах, військових частинах;

    перевіряти організацію та стан лікувально-діагностичної роботи у військових, цивільних лікувальних закладах, медичних підрозділах військових частин та ВВНЗ у цілях військово-лікарської експертизи;

    витребовувати документи в частині, що характеризують обставини отримання захворювання, поранення, травми, каліцтва, необхідні для прийняття постанови про їх причинний зв'язок, а саме:

    виписки (витяги) з матеріалів адміністративного розслідування, матеріалів дізнання або судового розгляду, а також витяги з наказів, актів;

    особові та пенсійні справи, медичні документи (у разі витребовування оригіналів зазначених документів вони повертаються за належністю після складання протоколу);

    архівні довідки, характеристики та інші документи, необхідні для прийняття постанови (у разі надання копій зазначених вище документів копії підшиваються до складеного протоколу та передаються до архіву зі строком зберігання 50 років);

    залучати головних медичних фахівців Міністерства оборони України, лікарів-спеціалістів Національного військово-медичного клінічного центру та інших військових лікувальних закладів, спеціалістів інших спеціальностей, начальників медичної служби та представників командування (керівництва) військових частин, де проходить службу військовослужбовець, що оглядається, для вирішення питань військово-лікарської, лікарсько-льотної експертизи;

    перевіряти у військових комісаріатах і закладах охорони здоров'я України організацію, стан та результати лікувально-оздоровчої роботи серед допризовників та призовників, медичного огляду призовників, кандидатів на навчання у ВВНЗ, осіб, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів;

    направляти у військові лікувальні заклади на контрольне обстеження та медичний огляд військовослужбовців, членів їх сімей (крім членів сімей військовослужбовців строкової військової служби), військовозобов'язаних, резервістів, працівників;

    запитувати від військових, цивільних лікувальних закладів, військових частин, військових комісаріатів і ВВНЗ додаткові дані для аналізу, узагальнення та оцінки результатів військово-лікарської експертизи;

    надавати до Генерального штабу Збройних Сил України, командуванням видів, Сил підтримки Збройних Сил України, керівникам органів місцевої адміністрації результати лікувально-оздоровчої роботи, проведеної серед допризовників та призовників, медичного огляду військовослужбовців, членів їх сімей, кандидатів на навчання у ВВНЗ, громадян, які приймаються на військову службу за контрактом, військовозобов'язаних, резервістів та іншого контингенту;

    розглядати, переглядати, скасовувати, затверджувати, не затверджувати, контролювати згідно з цим Положенням постанови будь-якої ВЛК (лікарсько-льотної комісії (далі - ЛЛК)) Збройних Сил України;

    надавати роз'яснення щодо формулювання постанов ВЛК (ЛЛК)".

    В случае несогласия с решением медкомиссии, такое решение возможно обжаловать путём подачи административного иска в Окружной административный суд, С ПРИСОЕДИНЕНИЕМ КОПИЙ МЕДИЦИНСКИХ ДОКУМЕНТОВ, КОТОРЫЕ ПОДТВЕРЖДАЮТ ДИАГНОЗ, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Обласна ВЛК може переглянути рышення мыськоъ ВЛК

    Особи визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку, ВЛК приймає постанову (висновок) про:

    • непридатність до військової служби у мирний час;
    • обмежену придатність у воєнний час;
    • непридатність зі зняттям /виключенням з обліку.

    Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Постанови ВЛК, які не підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, оформляються в день медичного огляду і видаються на руки особі, що пройшла медичний огляд, або в установленому порядку направляються у військову частину. Свідоцтво про хворобу (довідка ВЛК) з постановою, які підлягають затвердженню (контролю) штатною ВЛК, направляються на затвердження (контроль) не пізніше 5-денного терміну після медичного огляду. Свідоцтво про хворобу, довідка ВЛК із затвердженою постановою не пізніше ніж через два дні після їх затвердження та одержання із штатної ВЛК висилаються командиру військової частини, у якій проходить службу військовослужбовець, що пройшов медичний огляд, або начальнику, який направив його на медичний огляд, або видаються на руки представникам військових частин за наявності у них підтверджуючих документів (про те чи підлягає постанова затвердженню ВЛК визначено в Положенні).

    Постанова ВЛК про ступінь придатності військовослужбовця до військової служби чинна протягом 12 місяців з моменту проведення медичного огляду.

    Постанови ВЛК щодо військовослужбовців, які визнані непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку або непридатними до військової служби у мирний час, обмежено придатними у воєнний час, повинні бути реалізовані негайно (пункт 22.12 Положення

    Якщо вам встигли затвердити відстрочку за підписом начальника то вона буде діяти цей час , зворотної дії закону не може бути (ст. 58 Конституції України)

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 6 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    "ПОЛОЖЕННЯ про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08):

    "II. Медичний огляд..

    2. Органи військово-лікарської експертизи...

    2.8.3. ВЛК ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва мають право переглядати постанови ВЛК районного (міського) ТЦК та СП, крім постанов, які згідно з цим Положенням підлягають розгляду, контролю та затвердженню ЦВЛК, ВЛК регіону...

    3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період...

    3.8...Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд...".

    ---

    Доброго дня, пане Олеже! Питання придатності до військової служби і відстрочки від призову під час мобілізації є різними, самостійними і непов'язаними між собою. Придатність до військової служби залежить від стану здоров'я - право на відстрочку залежить від сімейних та інших обставин, передбачених ст.23 Закону про мобілізацію. Право на відстрочку виникає по закону, за наявності підстав для неї, не залежить від ступеня придатності до військової служби (висновку ВЛК), підлягає до оформлення без встановлення певного строку (як у Вашому випадку), на період дії підстави, що надає право на відстрочку. Внесення змін до абз.одинадцятого ч.першої ст.23 Закону про мобілізацію, якщо відстрочка була оформлена Вам за старої редакціі цієї норми (до внесення змін), не скасовує права на відстрочку, не зумовлює застосування цієї норми у чинній редакції. Таким чином, формально направлення до обласної ВЛК є правомірним, але не має відношення, не скасовє права на відстрочку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Ваше питання врегульовано, наказом 402. https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#n974

    ВЛК ТЦК та СП Автономної Республіки Крим, областей, міста Києва мають право переглядати постанови ВЛК районного (міського) ТЦК та СП

    5. Стаття 64:

    1) до пункту «а» належать:

    інфекційний спондиліт з частими (два та більше разів на рік) загостреннями, значними порушеннями функцій та стійкою втратою працездатності;

    травматична спондилопатія (хвороба Кюммеля);

    спондилолізний спондилолістез III-IV ступенів (зміщення більше ніж на половину поперечного діаметра тіла хребця) з постійно вираженим больовим синдромом;

    деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб) та вертебробазилярною недостатністю;

    деформуючий спондильоз і міжхребцевий остеохондроз грудного та поперекового відділів хребта, що супроводжуються глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту;

    фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози IV ступеня) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб та інше) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом;

    корпородез або спондилодез хребта за наявності кейджу будь-якого типу та транспедикулярної конструкції.

    2) до пункту «б» належать:

    остеохондропатії хребта (кіфози, структурні та неструктурні сколіози III ступеня) з помірною деформацією грудної клітки та порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

    інфекційний спондиліт з нечастими загостреннями (1 раз на рік та рідше);

    поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань;

    спондилолізний спондилолістез II ступеня (зміщення на половину поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом;

    стан після видалення міжхребцевого диска (для обстежуваних за графою I Розкладу хвороб).

    3) до пункту «в» належать:

    фіксовані викривлення хребта, які супроводжуються ротацією хребців (сколіоз II ступеня, остео-хондропатичний кіфоз з клиноподібною деформацією трьох та більше хребців зі зниженням висоти передньої поверхні тіла хребця на 3 мм і більше);

    обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз та міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом;

    спондилолізний спондилолістез I ступеня (зміщення на 1/4 поперечного діаметра тіла хребця) з больовим синдромом.

    Ознаками клінічного прояву остеохондрозу є порушення статичної функції ураженого відділу хребта - випрямлення шийного (поперекового) лордозу або утворення кіфозу, поєднання локальних лордозу та кіфозу замість рівномірного лордозу. Больовий синдром повинен бути підтверджений неодноразовими зверненнями по медичну допомогу та лікуванням. Тільки сукупність клінічних та рентгенологічних ознак обмеженого деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу в поєднанні з неврологічними розладами дають підставу для застосування пункту «в» цієї статті щодо військовослужбовців за контрактом, які оглядаються за графами II-III Розкладу хвороб.

    Для незначного порушення функції хребта характерні рухові та чутливі порушення, які проявляються неповною втратою чутливості в зоні одного невроміра, втратою або зниженням сухожилкового рефлексу, зниженням м’язової сили окремих м’язів кінцівки при загальній компенсації її функції.

    4) до пункту «г» належать:

    нефіксовані викривлення хребта не більше 10° та остеохондропатичний кіфоз (кінцева стадія захворювання);

    ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу або міжхребцевого остеохондрозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

    Характер патологічних змін хребта повинен бути підтверджений багатоосьовими навантажувальними, функціональними рентгенологічними, а за необхідності - іншими сучасними (КТ, МРТ) дослідженнями. Ступінь сколіозу визначається за рентгенограмами, виконаними у вертикальному та в горизонтальному положеннях, на підставі виміру кутів сколіозу (за методикою Ліппмана - Коба): I ступінь - 1-10°, II ступінь - 11-25°, III ступінь - 26-50°, IV ступінь - більше 50° (за В.Д. Чакліним).

    Таблиця 14

    Оцінка обсягу рухів хребта

    Відстань

    Рух

    Норма

    Обмеження рухів

    незначне

    помірне

    значне

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    Від бугорка потиличної кістки до остистого відростка VII шийного хребця

    Нахил голови вперед

    3-4 см

    2,5 см

    2 см

    < 2 см

    Відкидання голови назад

    8-10 см

    6-7 см

    4-5 см

    3 та менше см

    Повороти в шийному відділі хребта

    85°

    70-75°

    60-65°

    30-50°

    Від остистого відростка VII шийного хребця до I крижового хребця

    Згинання вперед

    6-7 см

    4-5 см

    2-3 см

    < 2 см

    Прогинання назад

    5-6 см

    3-4 см

    2-2,5 см

    < 2 см

    Повороти в поперековому та грудному відділах хребта

    25-30°

    19-24°

    15-18°

    10-14°

    Стаття 64

    Включено: хвороби хребта (дорсопатії) та їх наслідки М40-М54 (кіфоз і лордоз, сколіоз, остеохондроз хребта, спондилоліз, спондилолістез, ураження міжхребцевих дисків, інші дорсопатії).Виключено: анкілозуючий спондилоартрит М45 (включено до статті 60)

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    в) з незначними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

    Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

    г) за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    Придатні

    Придатн


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України