Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 12 листопада 2023, питання №96629

Чи має ТЦК надати мені відстрочку? На який термін?

Доброго дня. - В мене відсутній верхній ряд зубів( наявні пів зуба), Складний астигматизм на фоні міопії високого ступеню. В лінзах -10,5 бачу 1-2 строчки, відкорегувати не змогли. + E11.42 Цукровий діабет типу 2 з діабетичною полінейропатією.Також Креатинін: 135,22 µmol/L (61,6 - 114,4)
Це попередньо. Комісію ВЛК ще непроходив. Працюю в КНП НЦПМСД НМР, Нікополь. Найближчим часом чекаю повістку на ВЛК. Будемо проходити в НМЛ 4. Потім несемо документи у ТЦК.
Також маю літніх батьків. Батько 77 років,після інсульту -є довідка 080-2, що потребує догляду.
Мати,літня жінка 71 ІХС Гіперт. хвороба ІІ ст СН ІІ А, далі 100 метрів від дому не виходить.
Всім необхідним батьків забезпечую я, інших близьких родичів немає.

Відповіді юристів (3)

    Богун Сергій Павлович

    Зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду мають право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Що стосується стану здоров'я - рішення приймаються ВЛК. Вам краще проконсультуватися з спеціалістом з цього питання.

    За станом здоров'я відстрочка надається визнаним в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олексію!

    Відповідно до Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 Ваші хвороби віднесені до статтей 49,30 та

    Стаття 49:

    "Включено: хвороби порожнини рота, слинних залоз та щелеп К00-К14 (порушення розвитку та прорізування зубів, ратиновані та імпактні зуби, карієс зубів, інші хвороби твердих тканин зубів, хвороби пульпи та периапікальних тканин, інші ушкодження зубів та їх опорного апарату; кісти ділянки рота; інші хвороби щелеп; хвороби слинних залоз, стоматит та пов’язані з ним ураження, хвороби губи, слизової оболонки рота та язика).Виключено: гінгівіт та хвороби пародонта К05, інші ураження ясен та беззубого альвеолярного відростка К06 (включено до статті 50), щелепно-лицьові аномалії, включаючи аномалії прикусу К07 (включено до статті 51)".

    Пункт а) згаданної статті передбачає: "а) відсутність 10 і більше зубів на одній щелепі або заміна їх знімним протезом, відсутність". Відповідно до цього пункту Ви можете бути визнані або обмежено придатним, або придатним до військової служби.

    Стаття 30:

    "Включено: порушення рефракції та акомодації Н52 (гіперметропія, міопія, астигматизм, анізометропія, пресбіопія та інше)"

    Пункт б) згаданної статті передбачає: "короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 8,0 дптр і до 12,0 дптр або астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 6,0 дптр". Відповідно до цього пункту Ви можете бути визнані або тимчасово непридатним, або обмежено придатним до військової служби.

    Стаття 13:

    "Включено: усі хвороби щитоподібної залози (за виключенням новоутворень) Е00-Е07; усі типи цукрового діабету та інших порушень регуляції глюкози Е10-Е16; порушення інших ендокринних залоз Е20-Е35; недостатнє та надмірне харчування, порушення обміну речовин (усі види ожиріння, функціональна гіпербілірубінемія, ліпоматоз) та інші Е40-Е90".

    У додатку 2 до Розкладу хвороб зазаначено наступне:

    "1) до пункту «а» належать:

    тяжка форма цукрового діабету: інсулінозалежний з лабільним перебігом (часті, більше двох, кетоацидотичні або гіпоглікемічні стани), наявністю ускладнень (проліферативна стадія ретинопатії, генералізована симетрична полінейропатія, хронічна сенсорно-моторна або автономна нейропатія, нефропатія в стадії протеїнурії більше 0,5 г/добу та розвитком ниркової недостатності, макроангіопатія) або наявністю потреби в застосуванні більше 60 одиниць інсуліну на добу для досягнення стану субкомпенсації вуглеводного обміну;

    рецидивуючий тиреотоксикоз важкого ступеня (схуднення, екзофтальм, задуха у спокої, частота пульсу більше 120 ударів на хвилину та порушення серцевого ритму);

    тяжкі форми гіпотиреозу, що потребують призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні 100 мг та більше на добу;

    нецукровий діабет, що потребує постійного проведення замісної терапії.

    До цього пункту належать також усі хвороби залоз внутрішньої секреції (гіпофізу, наднирників, паращитоподібної та статевих залоз), які супроводжуються відповідними клінічними проявами та відхиленнями в лабораторних показниках; потребують тривалого (більше 1 року) патогенетичного лікування.

    2) до пункту «б» належать:

    цукровий діабет середньої тяжкості: наявність ускладнень (непроліферативна стадія ретинопатії, дистальна нейропатія з больовим синдромом, нефропатія в стадії мікроальбумінурії, мікро- та макроангіопатія), яка потребує застосування до 60 одиниць інсуліну на добу для компенсації вуглеводного обміну або пероральних цукрознижуючих препаратів;

    тиреотоксикоз середнього ступеня тяжкості (зниження ваги тіла більше 20 % початкової, тахікардія до 120 ударів на хвилину, характерні очні симптоми);

    захворювання щитоподібної залози з гіпертиреозом середнього ступеня тяжкості, що потребує призначення в складі замісної терапії тиреоїдних гормонів у дозуванні від 75 до 124 мг на добу;

    аліментарне ожиріння III ступеня.

    До цього пункту належать також захворювання залоз внутрішньої секреції з помірним порушенням функції."

    Якщо Ваша хвороба відповідає пункту а), то тоді Ви можете бути виключені з військового обліку, якщо пункту б) - тимчасово непридатні, або обмежено придатні до військової служби.

    Хочу зазначити, що остаточне рішення щодо Вашої придатності до військової служби знаходиться виключно у компетенції ВЛК.

    Щодо відстрочки, то маєте право на неї відповідно до абзацу 10 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Так як Ваш батько має довідку ЛКК про потребу у постійному догляді, а Ваша матір не може за ним доглядати у зв'язку зі станом здоров'я, то Ви є єдиним хто може за ним такий догляд здійснювати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олексій Клієнт 6 місяців тому

      Мамі довідку недають що вона не може доглядати. Кажуть не кажіть шо вана в вас є. Кажуть давайте краще батька тягти в стаціонар, щоб оформляти групу інвалідності.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України