Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 13 листопада 2023, питання №96683

Самостійне виховання дитини до 18 років

Доброго дня! Чоловік має неповнолітнього сина від першого шлюбу, перша дружина померла, він одружився вдруге, маємо ще спільну дитину, але його сина я не всиновила, він отримує пенсію на сина у зв'язку із втратою годувальника чи є це підставою для відстрочення від моблізації і які документи для цього потрібно надати?

Відповіді юристів (10)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так чоловік має право на відстрочку.

    Свідоцтво про народження дитини

    Свідоцтво про смерть матері.

    Богун Сергій Павлович

    Ні. В такому випадку підстав для відстрочки не має.

    У чинному законодавстві зміст поняття «особа, яка самостійно виховує дитину» не розкривається. Одразу слід зауважити, що воно не вичерпується статусом «одинокого батька» чи «одинокої матері», який також чітко не визначений на законодавчому рівні. Так, Верховний Суд дійшов висновку, що правовий статус «одинокого батька» не врегульований законодавством і визнав за можливе застосування аналогії поняття «одинокої матері», тлумачення якого наведено у Постанові Пленуму Верховного суду України (п. 9) «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.1992 р.

    Іншими словами, для набуття статусу «одинока матір», «одинокий батько» необхідні два факти: не перебування у шлюбі, а також виховання та утримання дитини самостійно матір’ю чи батьком відповідно, тобто без участі іншого в житті дитини.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторія!

    Чоловік мав би згадану Вами підставу відстрочки від мобілізації лише у випадку, якщо б він не одружився. Тоді б він вважався особою, яка самостійно виховує дитину.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Вікторія Клієнт 6 місяців тому

      Але ж одруження не дає мені як дружині ніяких прав по відношенню до його сина, з юридичної точки зору я йому ніхто і якщо з чоловіком не дай Боже щось станеться, сина заберуть до дитячого будинку, аж поки хтось не встановить надним опіку чи піклування? Син повністю знаходиться на утриманні чоловіка і лише чоловік юридично відповідає за нього, тож по факту лише чоловік є його опікуном, статусу "одинокий батько" він не має, бо одружений, але ж ситуація в тому, що він дійсно самостійно виховує дитину. Чи можливо це відстояти з правової точки зору?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тим не менше Ви його мачеха, а Ваш з чоловіком сімейний бюджет, доречи, спільний.

        Отже ще раз, одинокою матір’ю вважають жінку, яка:

        • не перебуває у шлюбі
        • та у свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини
        • або запис про батька зроблено у встановленому порядку за вказівкою матері (тобто, зі слів матері);
        • вдову;
        • іншу жінку, яка виховує і утримує дитину сама.

        Поняття «одинокий батько» погано розкрите у законодавстві. Але Верховний Суд вбачає можливим застосування аналогії поняття «одинока матір» та робить висновок, що для набуття цих статусів необхідні два факти:

        • не перебувати у шлюбі;
        • виховувати і утримувати дитину самими матірʼю чи батьком відповідно (без участі іншого з подружжя у житті дитини).
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Як на мій погляд, чоловік має право на відстрочку від мобілізації. Варто спробувати отримати відстрочку шляхом подання до ТЦК відповідної заяви про надання відстрочки. До заяви додати копію свідоцтва про смерть матері дитини.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Вікторія Клієнт 6 місяців тому

      Дякую за підтримку, будемо пробувати, якщо повістка вже видана, то теж потрібно подавати заяву? Чи просто з'явитися у назначений час із документами?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Вікторія!

        Треба з'явитись по повістці із заздалегідь підготовленим пакетом документів. Копії документів мають бути нотаріальними.

        Успіхів.

    Вікторія Клієнт 6 місяців тому

    Дякую за підказку, не знала, що копії потрібно завіряти

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Будь-ласка, при потребі звертайтесь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України