Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 листопада 2023, питання №96860

Як розлучитися без "участі" ТЦК та СП?

Вітаю! Підкажіть, будь ласка, відповідь на таке питання. Я чоловік і мені потрібно розлучитися через РАЦС, шляхом заповнення Заяви про розірвання шлюбу, але моє питання не з сімейного права, а стосується розділу 4 зазначеної заяви, який звучить як "Відношення до військової служби". Наскільки мені відомо, якщо людина не заповнює цей розділ (ставить прочерк, або вказує що не має війкового документу), то у подальшій процедурі розлучення їй не відмовляють.
Чи маю я право не давати відповідь у даному розділу, не вказувати до якого військомату я відношусь і тим більше - не надавати дані свого військового документу?
Чи у РАЦСі все одно можуть передати дані про зміну мого сімейного стану до військомату, адже у заяві я вказую свою адресу і з'ясувати куди я відношуся - не проблема?
Чи буде порушенням якихось норм, якщо я маю військовий документ, а в РАЦСі, вкажу що не маю?
Чи зараз з усіма новітніми електроними базами дані все одно вже стікаються до ТЦК та СП?
Я військовозобов'язаний і маю відповідне тимчасове посвідчення.

Підкажіть, будь ласка, як краще вчинити щоб не розповсюджувати зазначену подію мого життя до відома ТЦК.

Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Якщо у Вас є чинний військово-обліковий документ з актуальними даними, то ніхто Вас у ТЦК не направить.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 6 місяців тому

      Доброго дня! Я розумію, що РАЦС мене особисто не направить до ТЦК, але мене цікавить саме те - чи можна щоб вони не направляли інформацію про те, я що розлучився (тобто змінив персональні дані).І тому мені потрібно знати, чи можна мені не вносити у 4-й розділ інформацію стосовно цього, при тому, що в наявності у мене є дійсний військовий документ

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

        "57. Органи державної реєстрації актів цивільного стану подають в семиденний строк відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, органам СБУ, підрозділам Служби зовнішньої розвідки відомості про акти цивільного стану щодо призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 21)".

        Згідно зі статтею 38 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу":

        "4. Органи реєстрації актів цивільного стану зобов’язані в семиденний строк надати відповідним районним (міським) територіальним центрам комплектування та соціальної підтримки, Центральному управлінню або регіональним органам Служби безпеки України, відповідному підрозділу Служби зовнішньої розвідки України відомості про події та дії, що нерозривно пов’язані з призовником, військовозобов’язаним, резервістом, його батьками та членами сім’ї (дружиною (чоловіком), дітьми) та підлягають обов’язковому внесенню до Державного реєстру актів цивільного стану громадян (відомості про народження фізичної особи, усиновлення, позбавлення та поновлення батьківських прав, шлюб, розірвання шлюбу, зміну прізвища, власного імені та по батькові, смерть)".

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, у судовому порядку.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Якщо Ви маєте такі проблеми розлучення через РАЦС, тоді варто спробувати взагалі в судовому порядку.

    Успіхів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України