Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 17 листопада 2023, питання №96927

Отримання повторної відстрочки, після звільнення з служби.

6 років в зсу. Був 1.5 року мобілізований, цього літа звільнився, після вже зміни закону про звільнення. Звільнився по інвалідності тещі. Встаючи на облік до військомату, отримав відстрочку, хоча згідно закону я мав право звільнитись але не на відстрочку. В лютому відстрочка закінчуюється, які мої можуть бути подальші дії щоб не мобілізлвуватись, чи будуть документи які були чині для звільнення і для отримання для відстрочки. Адже який сенс мобілізовувати, якщо я відразу можу звільнитись по тій же статті.

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо на момент необхідності отримання відстрочки чи звільнення інвалідність тещі буде чинною і законодавство з цього питання не зміниться - Ви будете мати право як на звільнення так і на відстрочку.

    • Ігор Клієнт 5 місяців тому

      Факт того що дочка э працездатною особою нічого не змінює? Тобто якщо вони дали відстрочку, і інвалідність все так же підтверджується, і закон не перемінив. То вони повинні її продовжити?

      • Богун Сергій Павлович

        Працездатність дочки змінює ситуацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Наразі підстава для відстрочки за наявності тещі інваліда І чи ІІ групи виглядає наступним чином:

    "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;".

    Отже, якщо в тещі, окрім Вас є і інші працездатні особи (діти, чоловік), зобов’язані відповідно до закону її утримувати, то права на відстрочку за абзацем 11 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Ви мати не будете.

    У відповідності із статтею 1 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»:

    «непрацездатні громадяни - особи, які досягли встановленого цим Законом віку, що дає право на призначення пенсії за віком, у тому числі на пільгових умовах, та дострокової пенсії, або особи з інвалідністю, у тому числі діти з інвалідністю, а також особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону;».

    Проте, як Ви вірно зазначили, при подальшій мобілізації будете мати право на звільнення, тому що підстава для звільнення по статті 26 не ставить таких вимог, як наявність осіб, які можуть утримувати, а надає Вам право на звільнення за наявності інвалідності тещі без додаткових умов. Виходить замкнуте коло... Тому раджу Вам все ж таки подумати над іншими підставами для відстрочки. Можливо, це буде догляд за тещею по абзацу 10 згаданної статті:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Дійсно, зараз Вам буде складно отримати відстрочку по даній підставі. Добре, що Ви маєте час до лютого місяця. Зараз потрібно пропрацьовувати інші підстави для звільнення від мобілізації, наприклад, студентство.

    Згодний з Вами, що Закон на даний момент дуже недосконалий, але все може змінитись у будь-який момент.

    Випадки повторної мобілізації, на жаль, дуже поширені.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    • Ігор Клієнт 5 місяців тому

      Я навяаюсь на заочній формі на 3 курсі, якщо перейду на очну, це вихід?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Ігоре!

        ТАК, ДЕННА ФОРМА НАДАЄ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

        Успіхів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України