Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 02 грудня 2023, питання №97953

Як повернути задаток за орендовану квартиру

Проживаючи в орендованій квартирі відбулася ситаюуація коли пральна машинка протерла і залила підлогу, в наслідок чого ламінат зіпсувався, прийшов майстер і сказав що в машинці на ризиках був наліт від тривалого прання, я на той момент жила там всього пару місяців. Зараз я зʼїхала з квартири і власник відмовляється віддавати мені залог кажучи що на ці кошти буде міняти підлогу. Що це моя вина що підлогу залило, бо я не у слідкувала за пральною машиною. Тепер він відмовляється віддавати мені 12500грн. Чи є у мене змога повернути свої кошти?

Відповіді юристів (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Складне питання, адже потрібно розуміти, чи оформлені належним чином у Вас взаємовідносини. Зокрема чи був договір оренди?

    • Таїсія Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь! Так, договір є, але він взагалі оформлений його родича

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Таїсія!

        Це взагалі цікаво. По суті, договір є нікчемним.

        Недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

        У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

        Ви маєте право на повернення завдатку, але без звернення до суду це може не вийти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Таісія!

    Треба бачити ВІаш договір оренди. Якщо його немає, то і Вашої відповідальності я не бачу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Таїсія Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь ! Договір є,, але оформлений не на нього а взагалі на його родича

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, якщо у родича немає довіренності, на укладання такого договору, можна вважати його нікчемним, тобто таким, який не накладає на Вас жодних обов'язків.

    Богун Сергій Павлович

    Для надання консультації необхідно аналізувати Ваш договір оренди.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України