Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 грудня 2023, питання №98263

Оформлення догляду за жінкою з інвалідністю

В яку організацію звернутися щоб оформити догляд за жінкою з інвалідністю,і які повинні бути захворювання щоб була підстави від звільнення від мобілізації?

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайле!

    Є кілька шляхів оформлення постійного догляду:

    проходження ЛКК та отримання довідки форми 080-4 або 080-2,

    отримання необхідності постійного догляду у довідці МСЕК за наявності інвалідності І групи,

    вирішення питання через ТЦСЗ (раніше називалися собєси).

    В залежності від ситуації та від встановленого попередньо діагнозу передбачений той чи інший порядок отримання такого підтвердженого юридично висновку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане МИХАЙЛО! Якщо у Вашої дружини є інвалідність, встановлена МСЕК та підтверджена відповідним посвідченням - Ви маєте право на відстрочку на підставі абзацу одинадцятого частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" без необхідності оформлення постійного догляду за нею за умови відсутності інших осіб, які мають за нею доглядати!!! Постійний догляд потрібен у разі відсутності інвалідності або у разі наявності осіб, які за законом повинні доглядати.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022; із змінами, внесеними згідно із Законом № 3161-IX від 28.06.2023}

    Якщо ж є інші особи, які зобов"язані відповідно до закону утримувати Вашу дружину (працездатні батьки, діти), то дійсно треба оформлювати догляд за абзацом 10 частини першої статті 23 Закону.

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Документ про потребу в постійному догляді видає ЛКК лікарської установи за місцем Вашого проживання або МСЕК вказує про це у довідці, якою присвоює інвалідність.

    Для підтвердження факту догляду Вам слід оформити на підставі висновку ЛКК за формою 080-4/о - АКТ здійснення постійного догляду, що оформлюється органом місцевого самоврядування за місцем проживання особи, яка потребує постійного догляду.

    Якщо Ваш офіційний дохід на 1 члена родини менше 2589 грн./місяць, то Ви маєте право звернутися до органу соціального захисту населення за оформленням компенсаційних виплат (соціальної допомоги) по догляду. Соцзахист видає ДОВІДКУ про отримання таких виплат.

    Якщо дохід за останні 6 місяців на 1 члена родини більше, ніж 2589 грн., то треба як уже писав вище отримувати АКТ встановлення факту здійснення постійного догляду.

    Після отримання одного з двох документів на підставі форми 080-4/о, можете звертатися до ТЦК за відстрочкою.

    Так само Ви на підставі таких документів маєте право на виїзд, але ЛИШЕ у супроводі особи, за якою доглядаєте.

    Порядок видачі актів встановлення факту здійснення догляду для перетину державного кордону та встановлення факту здійснення постійного догляду для подання до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, затверджений Виконавчим комітетом Черкаської міської ради (рішення від 25.07.2023 року № 881 ).

    https://chmr.gov.ua/upload/%D0%9F%D1%80%D0%BE%20%D...

    Згідно з Порядком, відповідальним за видачу Актів органом виконком визначив Департамент соціальної політики Черкаської міської ради, бульвар Шевченка, 307, м. Черкаси.

    Згідно зі згадуваним Порядком,

    2.3.1. для встановлення факту здійснення догляду за особами, які мають одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, подаються:

    - заява від особи з інвалідністю І чи ІІ групи, або особи, яка здійснює догляд;

    - копії паспортів особи з інвалідністю І чи ІІ групи та особи, яка здійснює догляд;

    - згода на обробку персональних даних;

    - копії документів, що підтверджують родинні зв’язки;

    - копії документів, що підтверджують інвалідність;

    - документи, що підтверджують спільне проживання;

    - висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді;

    2.3.2. для встановлення факту здійснення постійного догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і які супроводжують таких осіб для виїзду за межі України, подається:

    - заява від особи з інвалідністю І чи ІІ групи, або особи, яка здійснює догляд;

    - копії паспортів особи з інвалідністю І чи ІІ групи та особи, яка здійснює догляд;

    - згода на обробку персональних даних;

    - копії документів, що підтверджують інвалідність;

    - документи, що підтверджують спільне проживання;

    - висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу у постійному сторонньому догляді;

    2.9. Складання Актів здійснюється виключно у присутності не менше двох свідків (сусідів), які засвідчують факт здійснення догляду/постійного догляду своїм підписом.

    2.10. При складанні Актів обов’язковим є пред’явлення паспортів свідками (сусідами) для встановлення їх особи та факту реєстрації за відповідною адресою. Паспортні дані свідків (сусідів) заносяться до Актів.

    2.11. Акти складаються у 2 (двох) примірниках.

    2.12. В Актах уповноваженими особами фіксується факт здійснення догляду/постійного догляду за особами з інвалідністю І чи ІІ групи, або особою, яка потребує догляду на дату та час проведення обстеження.

    2.13. Складаються Акти не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви щодо встановлення факту здійснення догляду.

    2.14. Акт встановлення факту здійснення догляду для перетину державного кордону, дійсний на період дії виписки з акту огляду МСЕК та висновку лікарсько-консультативної комісії медичного закладу.

    ЗРАЗОК ЗАЯВИ НАВЕДЕНИЙ У ПОРЯДКУ.

    Щасти Вам

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    НАСПРАВДІ НІЯКОГО ДОГЛЯДУ ОФОРМЛЮВАТИ НЕ ПОТРІБНО!!! ВАС ВВОДЯТЬ В ОМАНУ. ДОСТАТНЬО ФАКТУ НАЯВНОСТІ У ВАС ДРУЖИНИ З 3 ГРУПОЮ ІНВАЛІДНОСТІ.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України