Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 07 грудня 2023, питання №98348 240₴

Відпустка по догляду за дитиною до 3 років непрацюючого чоловіка

Добрий день. Чоловік (демобілізований 3 дітей, на 3 групі) зараз перебуває до 27 числа на біржі. Я мати піврічної дитини вийшла на роботу 20 листопада. Відповідно ми хочемо оформити декретну відпустку на чоловіка вже після 27 грудня, оскільки він ще на біржі. Чоловік оформлював подібне за 1 дитиною і йому зарахувався стаж за цей період. Коли я подзвонила у соцзахисту, мені сказали, що зараз я не можу на нього оформити декрет. Виплати дитячих (860 грн) приходять на мене. Нам потрібен тільки стаж. Що порадите в даній ситуації.

Відповіді юристів (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    8.3%

    Доброго дня, це можно було зробити, якщо би чоловік працевлаштувався протягом 3х місяців з дня народження дитини.

    Якщо чоловік безробітний і на обліку в центрі зайнятості, там є різні програми для реалізації самозайнятої особи (тобто ФОП і т.д). Якщо відкриєте ФОП і будете сплачувати ЄСВ буде зарахований стеж.це 1420 гривень на місяць.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Наталя!

    Згідно статті 179 «Кодексу законів про працю України»:

    «За бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з виплатою за ці періоди допомоги відповідно до законодавства».

    Відповідно до статті 180 «Кодексу законів про працю України»:

    «Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою матері (батька) дитини, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) роботодавця.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю».

    Стаття 18 Закону України «Про відпустки» зазначає наступне:

    «Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку».

    Відповідно до статті 20 вищезгаданого Закону:

    «Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку надається за заявою матері, батька дитини повністю або частково в межах установленого періоду та оформляється наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу".

    Оскільки виплати наразі отримуєте Ви, як також вийшли на роботу до закінчення терміну відпустки, то Вам потрібно звернутись до органу соцзахисту з заявою щодо скасування виплати допомоги по догляду за дитиною.

    Коли виплати будуть скасовані Ваш чоловік зможе оформити відпустку по догляду за дитиною на себе.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пані НАТАЛЯ!

    Згідно зі статтею 18 Закону України "Про відпустки" після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька роботодавець надає відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Право оформити відпустку на рівних з матір’ю батько отримав 09.05.2021 у зв'язку із набранням чинності Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення рівних можливостей матері та батька у догляді за дитиною", яким внесено зміни до частини 3 статті 179 КЗпП України та частини 1 статті 18 Закону України «Про відпустки»).

    Крім батьків дитини ця відпустка може бути використана повністю або частинами також:

    • бабою, дідом;
    • іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною;
    • особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину;
    • одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    За бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.(частина четверта статті 18 Закону України "Про відпустки").

    Роботодавці не мають права відмовити чоловікові в декретній відпустці на рівні компанії. При цьому період догляду за дитиною зараховується до трудового стажу, і робоче місце залишається за співробітником. Батько має можливість поділити відпустку навпіл з дружиною, використати її повністю або частково.

    Для оформлення декретної відпустки для батька немовляти, яке не досягло трьох років, необхідно надати такі документи роботодавцю:

    1. Свідоцтво про народження дитини або його копію, яка необхідна для реєстрації факту народження.
    2. Письмову заяву про бажання отримати декретну відпустку.

    До введення нового законопроекту для отримання відпустки на догляд за дитиною батько повинен був пред’явити датоване підтвердження з місця роботи дружини, щоб підтвердити, що вона повернулася на роботу. Це призвело до ситуації, де право на відпустку передавалося матері, що може розглядатися як дискримінація. Це обмежувало можливість батька взяти відпустку в разі, якщо мати була самозайнятою або мала статус фізичної особи-підприємця. Тепер родичі дитини можуть подавати документи без обмеження на статус матері.

    Проте варто відзначити, що приватні підприємці, які не мають трудових зв’язків з роботодавцями, не мають можливості отримати цю допомогу та пільги. Згідно з чинним трудовим законодавством, такі особи не мають права на будь-який вид відпустки, включаючи можливість догляду за немовлям. Хоча їм дозволено займатися доглядом за близьким малюком під час їх підприємницької діяльності, цей період з юридичної точки зору не вважається офіційним.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю, Наталія!

    Добрий день. Чоловік (демобілізований 3 дітей, на 3 групі) зараз перебуває до 27 числа на біржі. Я мати піврічної дитини вийшла на роботу 20 листопада. Відповідно ми хочемо оформити декретну відпустку на чоловіка вже після 27 грудня, оскільки він ще на біржі. Чоловік оформлював подібне за 1 дитиною і йому зарахувався стаж за цей період. Коли я подзвонила у соцзахисту, мені сказали, що зараз я не можу на нього оформити декрет. Виплати дитячих (860 грн) приходять на мене. Нам потрібен тільки стаж. Що порадите в даній ситуації.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про відпустки

    Стаття 18. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку

    Після закінчення відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами за бажанням матері або батька дитини одному з них надається відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку.

    Підприємство, установа, організація за рахунок власних коштів може надавати одному з батьків дитини частково оплачувану відпустку та відпустку без збереження заробітної плати для догляду за дитиною більшої тривалості.

    Ця відпустка може бути використана повністю або частинами також бабою, дідом чи іншими родичами, які фактично доглядають за дитиною, або особою, яка усиновила чи взяла під опіку дитину, одним із прийомних батьків чи батьків-вихователів.

    За бажанням матері, батька дитини або осіб, зазначених у частині третій цієї статті, у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

    Кодекс законів про працю України

    Стаття 181. Порядок надання відпустки для догляду за дитиною і зарахування її до стажу роботи

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) надаються за заявою матері (батька) дитини або осіб, зазначених у частині сьомій статті 179 цього Кодексу, повністю або частково в межах установленого періоду та оформляються наказом (розпорядженням) роботодавця.

    Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та відпустка без збереження заробітної плати (частини третя та шоста статті 179 цього Кодексу) зараховуються як до загального, так і до безперервного стажу роботи і до стажу роботи за спеціальністю.Час відпусток, зазначених у цій статті, до стажу роботи, що дає право на щорічну відпустку, не зараховується.

    Ключова вимога у даній ситуації - працевлаштування. Воно має бути офіційним, із заробітної плати утримуватимуться внески і тоді це йтиме до розрахунку виплат. Вашому чоловіку дійсно можливо оформити ФОП та сплачувати ЄСВ.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Токмач Галина Николаевна
    16.7%

    Вітаю!

    Відповідно до статті 18 Закону України «Про відпустки» і статті 179 Кодексу законів про працю України, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку може бути використана повністю або частково як матір’ю, так і батьком дитини.

    Законодавством не передбачено такого терміну, як «декрет» або «декретна відпустка». В законодавстві зазначені такі види соціальних відпусток як:– оплачувана відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;– відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку.

    Щоб офіційно оформити подібну таку відпустку на батька потрібно:• заяву про надання такої відпустки;• копію свідоцтва про народження дитини;• довідку з місця роботи (навчання, служби) матері дитини про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну цієї відпустки

    Окрім того, відповідно до закону «Про відпустки», протягом періоду перебування у відпустці по догляду за дитиною як батько, так і мати за бажанням можуть працювати неповний робочий день або працювати з дому. Тобто зберігається право на отримання допомоги, але при цьому людина продовжує працювати за більш гнучким і зручним для нього графіком.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України