Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 12 грудня 2023, питання №98651

Вывоз праха документы

Добрый вечер. Какие документы нужны на вывоз праха за границу либо самому либо услугами перевозчика.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    На жаль, але такої підстави для виїзду за кордон для чоловіків не передбачено. З приводу використання послуг перевізника, спробуйте звернутися до профільним компаній.

    Успіхів.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Для вивезення праху за межі держави потрібні певні спеціальні дозволи та документи. Частиною 8 ст. 365 Митного кодексу України передбачено, що переміщення громадянами через митний кордон України трун із тілами (урн із прахом) чи останків померлих здійснюється на підставі письмової заяви цих громадян довільної форми та документів, визначених Законом України «Про поховання та похоронну справу» (ст. 22 Закону).

    Переміщення тіл померлих через державний кордон України (в тому числі переміщення через територію України транзитом) здійснюється за умови пред’явлення митному органові особою, яка переміщує (супроводжує) тіло померлого, таких документів:

    • Свідоцтва про смерть або іншого документа, що засвідчує факт смерті, виданого компетентним органом.
    • Довідки про те, що в тілі та труні (урні) немає вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Таку довідку видає судово-медичний експерт у присутності посадової особи відповідного митного органу — в разі вивезення труни (урни) за кордон — або відповідний компетентний орган іноземної держави з легалізацією такої довідки консульською чи дипломатичною установою України за кордоном — у разі ввезення труни (урни) на територію України.

    Тіло померлого повинне вміщуватися в металеву герметичну труну (урну), яку опечатують посадові особи, зазначені в абзаці третьому частини першої цієї статті.Розкриття труни (урни) можливе у виняткових випадках за наявності достовірної інформації щодо вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Розкриття здійснюється в спеціальному приміщенні закладу охорони здоров’я України в присутності посадової особи митного органу та особи, яка супроводжує труну (урну), або представника підприємства, який здійснює перевезення, а також інших осіб у випадках, передбачених законом, з дотриманням вимог санітарно-епідеміологічного законодавства України.

    https://ldn.org.ua/consultations/yak-perevezty-til...

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Владислав Клієнт 5 місяців тому

    Какие нужны документы чтоб вывезти урну с прахом в другую страну? Человек умер своей смертью с 1 группой инвалидност

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Закон України "Про поховання та похоронну справу" стаття 22.

      Переміщення тіл померлих через державний кордон України.

      Переміщення тіл померлих через державний кордон України (у тому числі переміщення через територію України транзитом) здійснюється за умови пред’явлення митному органові особою, яка переміщує (супроводжує) тіло померлого, таких документів:

      {Абзац перший частини першої статті 22 із змінами, внесеними згідно із Законами № 406-VII від 04.07.2013, № 440-IX від 14.01.2020}

      свідоцтва про смерть або іншого документа, що засвідчує факт смерті, виданого компетентним органом;

      довідки про те, що в тілі та труні (урні) немає вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Таку довідку видає судово-медичний експерт у присутності посадової особи відповідного митного органу - в разі вивезення труни (урни) за кордон - або відповідний компетентний орган іноземної держави з легалізацією такої довідки консульською чи дипломатичною установою України за кордоном - у разі ввезення труни (урни) на територію України.

      {Абзац третій частини першої статті 22 із змінами, внесеними згідно із Законами № 406-VII від 04.07.2013, № 440-IX від 14.01.2020}

      Тіло померлого повинне вміщуватися в металеву герметичну труну (урну), яка опечатується посадовими особами, зазначеними в абзаці третьому частини першої цієї статті.

      Розкриття труни (урни) можливе у виняткових випадках за наявності достовірної інформації щодо вкладень, переміщення яких через державний кордон України заборонено. Розкриття здійснюється в спеціальному приміщенні закладу охорони здоров’я України в присутності посадової особи митного органу та особи, яка супроводжує труну (урну), або представника підприємства, який здійснює перевезення, а також інших осіб у випадках, передбачених законом, з дотриманням вимог санітарно-епідеміологічного законодавства України.

      {Частина третя статті 22 із змінами, внесеними згідно із Законами № 406-VII від 04.07.2013, № 440-IX від 14.01.2020}.

    Владислав Клієнт 5 місяців тому

    Собрав необходимый пакет документов, сможет ли провести прах военнобязанный 28 лет?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      На жаль, не зможе. Вибачте, але це не є підставою для перетину кордону.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України