Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 16 грудня 2023, питання №98829

відмова в перетені кордону на підставі строку дії посвідчення інваліда 2 групи

відмовили в перетені кордону на підставі строку дії посвідчення інваліда 2 групи - строк діїпосвідчення сплив 31.03.2022, МСЕК сплив 03.2022 також, тобто під час дії воєнного стану, і інвалідність була продовжена автоматично постановою КМУ 390 (маю навіть рішення суду щодо призначення аліментів на підставі цієї інвалідності з прямим вказанням суду на постанову 390). але прикордонники мурижили 2 години і дали відмову з причиною - строк дії посвідчення до 31.03.2022 і сказали що інвалідність продовжена то тільки для "внутрішнього" застосування (не знаю що б це означало). Подзвонив на гарячу лінію МОЗ, на це питання трохи затупили але сказали, що посвідчення підтверджує інвалідність. Написав письмову заяву в МОЗ, КМУ, ДПСУ, але відповідей ще не надійшло.

Відповіді юристів (11)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Загалом вони праві, оскільки Вам потрібно пройти МСЕК.

    • Ілля Клієнт 4 місяці тому

      в довідці МСЕК написано: дата чергового переогляду 14.03.2022в постанові КМУ 390 написано: дата переогляду, яка припала на період дії воєнного стану переноситься на дату не пізніше 6 місяців після скасування воєнного станудо того ж прикордонникі на мсек взагалі не дивляться (хоча я і мав з собою)тобто згідно посвідчення допомогу я отримую, довідку з банку про надходження соц. допомоги маю, але для прикордонників це посвідчення не дійсне і не підтверджує інвалідність

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        В постанові КМУ сказано за умови неможливості направлення на МСЕК. Якка у Вас неможливість направлення? В чому вона полягає?

        • Ілля Клієнт 4 місяці тому

          в тому що районний лікар каже вам і так подовжили інвалідність, якщо підете на мсек то вам там нічого не дадуть бо вказівка зверху всіх завертати, навіть попри очевидну інвалідність яку б мали зробити довічною

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Ілля!

            Розумію, але без чинного посвідчення Ви не зможете виїхати, фактично ставши заручником даної ситуації.

    Богун Сергій Павлович

    Рішення ДПС про відмову у перетині кордону може бути оскаржене.

    • Ілля Клієнт 4 місяці тому

      Дякую, це зрозуміло, але треба розуміти на що спиратись і посилатись

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ілля!

    Інвалідність продовжується автоматично тільки в тому випадку, якщо ЛКК не має можливості направити Вас на МСЕК.

    Відповідно до Постанови КМУ №390:

    Повторний огляд, строк якого припав на період дії воєнного стану на території України, переноситься на строк після припинення або скасування воєнного стану, але не пізніше шести місяців після його припинення або скасування за умови неможливості направлення: осіб з інвалідністю та осіб, яким встановлено ступінь втрати професійної працездатності (у відсотках), лікарсько-консультативною комісією на медико-соціальну експертизу відповідно до Положення про медико-соціальну експертизу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 3 грудня 2009 р. № 1317".

    Отже, якщо Ви знаходитесь на теріторії України, а не за кордоном, не проживаєте у зоні бойових дій, то виходить, що Ви маєте можливість отримати направлення ЛКК на проходження МСЕК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ілля Клієнт 4 місяці тому

      дякую, так і є, окрім того, що, як ми всі розуміємо, пройти МСЕК зараз це зовсім не те, що пройти його до війни, і це при тому що навіть до війни треба було раз на 2 роки доказувати, що в тебе не виросла нова нога (це не прикол а реальність). Але, як я вже зазначив, пенсія приходить, без переогляду і без МСЕК. Але тут ще один момент - за новими правилами перетину - перетин тільки по посвідченню, МСЕК для прикордонників тепер не має значення.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Я Вас добре розумію і маю достатню уяву з приводу того, що зараз твориться при проходженні МСЕК.

        Так, МСЕК вже доволі довгий час не приймають на кордоні, тому Вам підійде тільки пенсійне посвідчення, а його продовжать тільки після продовження строку інвалідності МСЕК. Виникає замкнуте коло. Навіть при оскарженні дій прикордонників все буде спиратися в Постанову №390 і тут Вам зададуть теж саме питання, що і я - чому Ви не пройшли МСЕК і не продовжили строк інвалідності. Аргументи щодо проходження МСЕК у період дії воєнного стану, на жаль, ніхто до уваги не прийме, як Ви і самі розумієте.

        • Ілля Клієнт 4 місяці тому

          дякую Вам за відповідь


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України