Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Адміністративне право, 20 грудня 2023, питання №99031 250₴

Чи можу я оскаржити штраф за перевищення швидкості, якщо мене про нього не повідомили і він не відображається ні я вких ресурсах, призначених для цього?

У мене прийшов термін для заміни 2-річного водійського посвідчення. Я хотів подати заяву на заміну через кабінет водія на сайті сервісного центру МВС. І на моє здивування я не міг цього зробити, адже у меню вибору цієї послуги у мене висіло повідомлення, що я маю більше 2 порушень і мені потрібно заново здавати теоретичний і практичний іспит. Я не розумів звідки у мене 3 штраф, так як я знаю, що у мене їх було завжди 2 і я постійно це перевіряю. Відразу ж на сайті сервісного центру в меню "штрафи" я перевіряю що це за 3 штраф і там його не видно. Там відображається тільки тих 2 про які я знаю. Перевіряю в додатку "Дія" в меню "Штрафи" - там також тільки 2 порушення за які я оплатив давно. Перевіряю на сайті адміністративних правопорушень - https://bdr.mvs.gov.ua/. Там також немає мого 3 невідомого штрафу. В службі підтримки в патрульної поліції - те ж саме. В додатку приват24 - немає, додатку "штрафи ПДР", який є офіційним від МВС - шрафів немає. Мій 3 штраф знайшли тільки коли я прийшов у відділення сервісного центру МВС і в своїй базі даних. Мені сказали, що мене "зловила камера", щоб я дзвонив у патрульну поліцію і питався що це за штраф, але як я писав вище, в патрульній поліції його немає. ПП сказала що мені потрібно зв'язатися зі службою яка відповідає за фіксацію порушень на камери ( не пам○ятаю як вона називається) і дали їх номер. Але номер зараз не працює.
( Варіант із тим, що це свіжий штраф і просто не обновився не підходить, так як в сервісному центрі сказали що було в квітні чи березні, не пам'ятаю)
Мене цікавить що це за порушення, про яке я ніде не можу дізнатися і про яке мені ніяк не повідомили, можливо, я не розбираюся але я вперше про таке чую. Мене можуть звинувачувати у якомусь правопорушенні і ніяк про це не повідомляти?
І чи можу я оскаржити це порушення і анулювати його?

Відповіді юристів (9)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це був штраф накладено в автоматизованому режимі. Більш детально за посиланням.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%90%D0%B...

    Штраф накладається відповідно закону штраф накладається на водія а не на власника автомобіля. Щоб оскаржити у суді вам потрібно поновити строк пропуску. Після чого доказувати, що це не вили були за кермом.

    Доволі складна ситуація. Дивно, що ні де не показувало штраф. Вам треба це зафіксувати, отримати письмові відповіді, що там і там ні чого не були. Про штраф дізналися тільки зараз і т.д. Тут треба дуже багато попрацювати.

    • Дмитро Клієнт 4 місяці тому

      доброго дня. Тобто швидше і простіше буде саме заново пройти екзамен?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Так ви все вірно розумієте.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно пункту 1 Постанови КМУ № 184 від 3 березня 2022 р. "Деякі питання допуску водіїв до керування транспортними засобами" у період дії воєнного стану та протягом року з дня припинення або скасування дії воєнного стану Ви маєте право керувати транспортним засобом за наявності у Вас національного посвідчення водія України, виданого Вам вперше на право керування транспортними засобами відповідної категорії, строк дії якого закінчився.

    Тому поки буде вирішувати питання зі штрафом, Ви маєте право керувати авто без обміну Вашого водійського.

    Згідно статті 279-1 КУпАП

    У разі якщо адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху зафіксовано в автоматичному режимі або якщо порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів зафіксовано в режимі фотозйомки (відеозапису), посадова особа уповноваженого підрозділу Національної поліції або інспектор з паркування за даними Єдиного державного реєстру транспортних засобів, а також у разі необхідності - за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань встановлює відповідальну особу, зазначену у частині першій статті 14-2 цього Кодексу.

    Постанова про накладення адміністративного стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі, або за порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксоване в режимі фотозйомки (відеозапису), може виноситися без участі особи, яка притягається до адміністративної відповідальності.

    Днем отримання постанови є дата, зазначена в поштовому повідомленні про вручення її відповідальній особі, зазначеній у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, або повнолітньому члену сім’ї такої особи.

    У разі якщо відповідальна особа, зазначена у частині першій статті 14-2 цього Кодексу, відмовляється від отримання постанови, днем отримання постанови є день проставлення в поштовому повідомленні відмітки про відмову в її отриманні.

    У разі невручення постанови адресату за зазначеною в Єдиному державному реєстрі транспортних засобів адресою днем отримання постанови вважається день повернення поштового відправлення з позначкою про невручення до органу (підрозділу), уповноважена посадова особа якого винесла відповідну постанову.

    Ви можете спробувати скасувати постанову в поліції:

    1) Особа, якій прийшов штраф надасть органу Національної поліції України документ, який підтверджує, що до моменту вчинення адміністративного правопорушення транспортний засіб вибув з вашого володіння внаслідок протиправних дій інших осіб або щодо протиправного використання іншими особами номерних знаків, що належать її транспортному засобу. На підставі документа, що підтверджує надані особою відомості, винесена адміністративна постанова скасовується;

    2) Особа, яка керувала транспортним засобом на момент учинення зафіксованого адміністративного правопорушення, звернулася особисто до поліції із заявою про визнання зазначеного факту адміністративного правопорушення та надання згоди на притягнення її до адміністративної відповідальності, а також надала документ (квитанцію) про сплату відповідного штрафу.

    У всіх інших випадках постанова про накладення адміністративного стягнення підлягає оскарженню до суду.

    Що стосується оскарження постанови про накладення адміністративного стягнення до суду, то постанова у справі про адміністративне правопорушення в сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, в тому числі зафіксовано в автоматичному режимі може бути оскаржена протягом 10 днів з дня її вручення особі.

    Постанова у справі про адміністративне правопорушення підлягає оскарженню в порядку адміністративного судочинства. Адміністративний позов подається за місцем знаходження позивача або відповідача. Відповідачем у такій справі буде посадова особа, яка винесла постанову.

    Підставами для оскарження постанови можуть бути:

    - Якщо адміністративне правопорушення вчинено не власником транспортного засобу, а іншою особою.

    - Ненадсилання постанови про притягнення до адміністративної відповідальності на адресу власника транспортного засобу. Про це йдеться у рішенні Дніпровського районного суду міста Києва від 01 березня 2021 року у справі №755/1749/21. У такому випадку позовна заява подається до суду протягом 10 днів з дня, коли особа дізналась про наявність постанови про притягнення до адміністративної відповідальності.

    - Невідповідність оскаржуваної постанови нормативно-правовим актам (у тексті постанови відсутнє посилання на технічний засіб, за допомогою якого було зафіксовано правопорушення тощо).

    Перелік підстав не є вичерпним.

    Також, варто зауважити про те, що підстави для оскарження постанов носять індивідуальний характер та визначаються з урахуванням конкретних обставин справи, за яких було зафіксовано порушення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Cистемою фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі (далі система) є мережа технічних засобів (приладів контролю), які забезпечують в автоматичному режимі фотозйомку або відеозапис подій, що містять ознаки адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, розпізнавання номерних знаків транспортних засобів та передачу інформації про зафіксовані події телекомунікаційними мережами до автоматизованої системи обробки даних МВС.

    Департамент патрульної поліції Національної поліції України є уповноваженим органом для накладення адміністративних стягнень у справах про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксованих в автоматичному режимі.

    Після фіксації порушення інформація надійде до центру обробки даних автоматичної фіксації порушень. Уповноважена особа шляхом опрацювання інформаційних файлів та метаданих до них з автоматичною фіксацією подій з ознаками адміністративного правопорушення розглядає можливість для винесення постанови про накладення адміністративного стягнення за зафіксоване правопорушення в автоматичному режимі.

    Після оцінки доказів уповноважена особа за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному й об’єктивному дослідженні всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом і правосвідомістю виносить постанову про накладення адміністративного стягнення за зафіксоване правопорушення в автоматичному режимі (без складання протоколу про адміністративне правопорушення).

    Дана постанова друкується з використанням засобів Системи та протягом трьох днів із дня її винесення та передається національному оператору поштового зв’язку для доставлення за адресою місця реєстрації (проживання) фізичної особи (місцезнаходження юридичної особи) рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

    Постанову по справі про адміністративне правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксоване в автоматичному режимі може бути оскаржено до вищестоящого органу (вищестоящій посадовій особі) або в районний, районний у місті, міський чи міськрайонний суд.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Автофіксація_порушень_правил_дорожнього_руху

    Стаття 289 КУпАП зазначає:

    "Скаргу на постанову по справі про адміністративне правопорушення може бути подано протягом десяти днів з дня винесення постанови, а щодо постанов по справі про адміністративні правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху, зафіксовані в автоматичному режимі, безпеки на автомобільному транспорті, зафіксовані за допомогою засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, у тому числі в автоматичному режимі, постанов у справі про адміністративні правопорушення, передбачені статтею 132-2 цього Кодексу, та/або про порушення правил зупинки, стоянки, паркування транспортних засобів, зафіксовані в режимі фотозйомки (відеозапису), - протягом десяти днів з дня набрання постановою законної сили. В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу."

    В разі пропуску зазначеного строку з поважних причин цей строк за заявою особи, щодо якої винесено постанову, може бути поновлено органом (посадовою особою), правомочним розглядати скаргу.

    Отже, наразі виникає дуже багато запитань щодо ситуації, яка з Вами склалася. Для того, аби оскаржити це адмінистративне порушення прийдеться спочатку поновити пропущені строки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    75.2%

    ВІТАЮ ВАС, ДМИТРО! Ситуація дивна. Можливо на номерах зареєстрованого за Вашим транспортним засобом, їзде "двійник" або це звичайне шахрайство у виконанні ТСЦ, аби заробляти на перескладанні екзаменів. Всяке може бути - може штраф накатала інша особа з такими ж ПІБ, або технічна помилка, або помилка працівника, який ввів помилково Ваш № посвідчення водія тощо. Треба уточнювати і вимагатит офіційну відповідь. Ви маєте по закону на це право. Як і на копію постанови, бо саме з моменту отримання копії постанови починається строк на оскарження.

    В будь-якому разі, Ваше посвідчення чинне до закінчення воєнного стану мінімум. Проте, з таким посвідченням скоріш за все не виїдеж за межі України. Але враховуючи заборону на виїзд для усіх осіб чоловічої статі від 18 до 60, то це не така вже й актуальна проблема.

    Крім того, якщо постанова Вам не вручена, Ви не пропустили строк її оскарження. Саме таке роз"яснення зробив Верховний Суд.

    Строк оскарження постанови про порушення ПДР, у тому числі зафіксованого у автоматичному режимі, починається з моменту отримання такої постанови. Відповідне положення міститься у постанові КАС ВС від 12 червня 2020 року по справі № 686/28291/19

    Як можна ознайомитися з порушенням та куди звертатись, для отримання інформації щодо порушення

    За посиланням, яке міститься на лицьовому боці Постанови можна перейти yf офіційний вебсайт МВС (за посиланням https://bdr.mvs.gov.ua/) для ознайомлення із зображенням чи відеозаписом транспортного засобу в момент вчинення адміністративного правопорушення та Постановою в електронній формі. Сервіс перевірки подій з ознаками адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху доступний за посиланням, а також в онлайн-сервісі «Електронний кабінет водія» (за посиланням https://e- driver.hsc.gov.ua/), в Єдиному державному веб-порталі електронних послуг «Портал Дія», в мобільному додатку «Штрафи ПДР» або в телеграм-боті «Штрафи ПДР».Також можна отримати інформацію засобами електронної пошти або телефонного зв’язку щодо зафіксованого правопорушення.Для цього необхідно звернутися до територіальних органів з надання сервісних послуг Міністерства внутрішніх справ (сервісні центри МВС) з відповідною заявою та зазначити бажаний спосіб отримання інформації – абонентський номер засобу рухомого зв’язку та/або адресу електронної пошти. Така послуга є безкоштовною.

    Вам зобов"язані повідомити чітко яке порушення та коли Ви вчинили, надати електронну постанову.

    В іншому випадку такі дії ТСЦ є незаконними, а обмеження Вашого права на обмін посвідчення - незаконним.

    Якщо не знайдуть / не нададуть доказів наявності порушення ПДР, то Ви маєте право вимагати усунути технічну помилку в системі Електронного кабінету водія. Може Вам навісили чужий штраф помилково?!

    Може спробуйте пошукати свої справи по адмінкам у Реєстрі судових рішень за прізвищем, ім"ям та по батькові.

    https://court.gov.ua/fair/

    або у виконавчій службі.

    https://asvpweb.minjust.gov.ua/#/search-debtors

    Бо дивна ситуація, як це є штрафи неоплачені і до Вас досі немає претензій у державної виконавчої служби, Вам не заблокували рахунок за борги і таке інше? ))) Усі мої знайомі дізнавалися про штраф саме за фактом блокування банківських карток за штраф 300-600 грн.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Дмитро Клієнт 4 місяці тому

      "Бо дивна ситуація, як це є штрафи неоплачені і до Вас досі немає претензій у державної виконавчої служби, Вам не заблокували рахунок за борги і таке інше? " - саме так. Почитавши інформацію вище, про автоматичну фіксацію (Після фіксації порушення інформація надійде до центру обробки даних автоматичної фіксації порушень. Уповноважена особа шляхом опрацювання інформаційних файлів та метаданих до них з автоматичною фіксацією подій з ознаками адміністративного правопорушення розглядає можливість для винесення постанови про накладення адміністративного стягнення за зафіксоване правопорушення в автоматичному режимі.) Чи може бути таке, що порушення зафіксували, а уповноважена особа не винесла постанову (забула, або навмисно). І тепер порушення є в базі, а постанови нема (через то і не прийшло нікуди повідомлення)?Зараз у мене залишається тільки варіант піти у сервісний цент МВС з заявою про надання мені інформації про мої правопорушення з усіма постановами? А можуть вони сформувати постанову про порушення, наприклад, на дату звернення, за порушення яке було 7-8 місяців тому? Тобто, якщо допустим, що вони "забули" і зараз коли я звернуся, вони оформлять цю постанову із 3 штрафом і нададуть її мені, то тоді у мене варіант тільки сплатити і заново здавати екзамени. Це не буде порушенням з їхнього боку що постанова мені виписується через стільки часу? Вибачаюся за таке важке формулювання

      • Турчин Ярослав Александрович

        Такий запит можна направити і електронною поштою за допомогою Електронного цифрового підпису.

        https://hsc.gov.ua/index/publichna-informatsiya/el...

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.8%

    Вітаю Вас, пане Дмитро!

    Спробуйте ще за цим посиланням: https://bdr.mvs.gov.ua/

    У дані ситуації мова йде, скоріше за все, про автофіксацію порушень ПДР. Припускаю, що Вами було перевищено швидшкісний режим і це було встановлено відповідними камерами, які для цього призначені.

    За таких умов штраф оскаржити буде складно, оскільки, по-перше, пропущено строки (але їх насправді можна поновити судом), а, по-друге, якщо Ви були водієм в той момент, перспективи такі собі.

    Тому можливо і простіше буде пройти повторний іспит, втім, зараз вже не такі правила, як були 2 роки тому, не говорячи про більший строк. А тому один мій знайомий оформлював посвідчення водія майже 1 рік.

    Вибір за Вами.

    Успіхів. З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України