Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 22 грудня 2023, питання №99108

Військомат придатний чи непридатний

Ось результати медичного огляду та в мене проблеми з очима складний міопічний астигматизм ітд прочитав наказ 402 проте все рівно не можу зрозуміти придатний чи ні можете будь ласка допомогти)

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви не проходили строкову службу та не закінчували військову кафедру, з військових документів у Вас посвідчення про приписку до призовної дільниці - до 27 років по статусу Ви являєтесь призовником та не підлягаєте мобілізації. Мобілізують лише військовозобов'язаних та резервістів.

    Проте, зараз на підписі у Президента перебуває законопроект про зменшення призовного віку до 25 років. https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41904?fbclid=IwAR0bKyYQYxJ24d-_oAsrGkOalSLmLe6th2D-BGk2SoEwpIc6fU4TxI5Eps0

    Якщо даний законопроект буде підписаний, то Ви в статусі призовника будете перебувати до 25 років.

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Ступінь обмеження функцій можна приблизно оцінити самостійно, розглянувши «Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402.

    Вказані Вами діагнози зазначені у статтях 30 та 31 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) та в Поясненннях щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2)

    Рішення ВЛК про "Непридатність до військової служби з виключенням із військового обліку" або про "Тимчасову непридатність" звільняє Вас від мобілізації.

    Тобто, щоб не бути мобілізованим у Вас повинні бути значні порушення функцій згідно підгрупи А статті хвороби, у всіх інших випадках Ви підлягаєте мобілізації.

    Якщо у Вас астигматизм будь-якого виду з різницею рефракції у двох головних меридіанах більше 3,0 дптр - Вас визнають обмежено придатним.

    Якщо короткозорість або далекозорість будь-якого ока в одному із меридіанів більше 12,0 дптр - визнають непридатним із виключенням з військового обліку.

    Вид та ступінь аномалії рефракції визначаються за допомогою скіаскопії або рефрактометрії.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Для висновку щодо Вашої придатності чи непридатності до військової служби треба знати Ваш показник гостроти зору з корекціє.

    В той самий час, оскільки Вам 21 рік, Вас не можуть мобілізувати через призовний вік. Наразі мобілізація строковиків не відбувається.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Юристи явно не лікарі, аби розбиратися у надісланих Вами медичних документах. Треба знати гостроту зору з корекцією, саме це є визначальним у даній ситуації. Ви призовник на даний момент?

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 4 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Здравствуйте!

    Решение о пригодности/непригодности Вас к прохождению воинской службы, зависит от результатов медкомиссии.

    В своей деятельности медкомиссия, руководствуется приказом Министерства обороны Украины # 402 от 14.08.2008 года, с изменениями к нему, где указаны все диагнозы, графы отношения к воинской службе, порядке проведения медкомиссии, основания для признания пригодным/непригодным к прохождению срочной воинской службы, службы офицеров запаса, при мобилизации, воинской службы по контракту, в резерве и т.п.:

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    14.08.2008 № 402

    Зареєстровано в Міністерствіюстиції України17 листопада 2008 р.за № 1109/15800

    Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України:

    Про затвердження Положення про в... | від 14.08.2008 № 402 (rada.gov.ua)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України