Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 грудня 2023, питання №99370 250₴

Могут ли без гражданства выписать повестку?

Добрый день! Могут ли человека без украинского гражданства но с посвідкою на постійне проживання, остановить ТЦК и выписать повестку?! Как себя вести в случае встречи с ТЦК? Спасибо за ответы !

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Дмитро!

    Оскільки Ви не є громадянином України, то не підлягаєте мобілізації. ПМЖ не має нічого до діла з призовом до військової служби, незалежно від того, відбувається це в мирний час, чи в воєнний.

    Також Вам не мають права вручати повістку і викликати до ТЦК та СП.

    Відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, на військову службу можуть прийматись іноземні громадяни та особи без громадянства лише у добровільному порядку (за контрактом).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, поки ви не є громадянином України, ви не маєте військового обов'язку.

    Надайте докази, що ви громадянин іншої держави.

    Нормою, яка безпосередньо стосується проходження військової служби, є положення ч. 2 ст. 65 Конституції України, згідно із якою «Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни відбувають військову службу відповідно до закону».

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 1. Військовий обов'язок

    1. Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов'язком громадян України.

    2. Військовий обов'язок установлюється з метою підготовки громадян України до захисту Вітчизни, забезпечення особовим складом Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, а також правоохоронних органів спеціального призначення (далі - Збройні Сили України та інші військові формування), посади в яких комплектуються військовослужбовцями.

    ...

    6. Військовий обов'язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    У випадках, передбачених законом, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку (за контрактом) проходити військову службу у Збройних Силах України, Державній спеціальній службі транспорту та Національній гвардії України.

    Добрый день! Могут ли человека без украинского гражданства но с посвідкою на постійне проживання, остановить ТЦК и выписать повестку?! Как себя вести в случае встречи с ТЦК? Спасибо за ответы !

    Ні, не мають жодного права, оскільки виконання військового обов'язку покладається на громадян України. Іноземці можуть лише у добровільному порядку проходити військову службу. Тому якщо такого бажання Ви не маєте, можете просто відмовлятися від повісток або іншого роду оповіщеннях, воно Вас не стосується.

    Успіхів. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня, пане Дмитро!

    Згідно частини 6 статті 1 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу". Військовий обов'язок не поширюється на іноземців та осіб без громадянства, які перебувають в Україні.

    Військовий обов'язок включає:

    • підготовку громадян до військової служби;
    • приписку до призовних дільниць;
    • прийняття в добровільному порядку (за контрактом) та призов на військову службу;
    • проходження військової служби;
    • виконання військового обов'язку в запасі;
    • проходження служби у військовому резерві;
    • дотримання правил військового обліку.

    Отже, при зустрічі з ТЦК Ви можете повідомити їм, що не є громадянином України та підтвердіть свої слова посвідкою на проживання.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Всього доброго!

    Пономаренко Наталія
    32%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ДМИТРИЙ! Нет, не могут. Вернее скажу так. Могут, но это будет пробитем очередного дна беззакония с их стороны. В любом случае их повестка будет никчёмной, т.к. Вы по Конституции и законам Украины не имеете обязанности по защите Украины и службе в вооруженных силах и иных формированиях. Приём на службу по контракту возможен только на добровольной основе по Вашему желанию, засвидетельствованному письменно.

    Если Вас останавливают на улице неизвестные лица в камуфляже без распознавательных знаков и указания идентифицирующей принадлежности к какому-либо воинскому формированию - стоит вежливо и уверенно поинтересоваться кто они и что им нужно от Вас?

    После этого, при необходимости сообщить, что их полномочия не распространяются на проверку документов у Вас, т.к. Вы иностранный гражданин / подданный.

    В руки им документы желательно не давать, т.к. бывает разное.

    Если у Вас есть возможность, можете установить себе на телефон приложение "ДІЯ". Там должна отражаться Ваша посвидка (разрешение) на жительство в Украине. Документы в электронном виде являются надлежащими и у Вас не имеют право требовать бумажный / пластиковый вариант документов.

    Для Айфона https://apps.apple.com/us/app/%D0%B4%D1%96%D1%8F/i...

    Для Андроида https://play.google.com/store/apps/details?id=ua.g...

    В случае попыток что-либо Вам вручить или требовать документы, сообщите, что будете общаться с ними только в присутствии представителей местной полиции, а также, что Вы вынуждены обратиться за правовой помощью к Консулу страны своего гражданства. При этом предупредите, что по их вине может быть международный скандал, который будет иметь негативные последствия как для репутации Украины, так и соответственно для их последующих перспектив службы и карьерного роста.

    При общении Вы имеете полное право не говорить на украинском, русском языке, а говорить либо на английском либо на языке своей страны.

    Кроме того, сотрудники ТЦК не имеют полномочий в сфере миграционной политики и контроля. Также они не имеют право изымать у Вас документы.

    С уважением и пониманием, адвокат Наталья Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    32%

    ПРИВЕТСТВУЮ ВАС, ДМИТРИЙ! Судя по месту Вашего проживания, подозреваю, что самый беспредельный и позорный ТЦК в Украине, а именно ТЦК города Одессы уже принялся за отлов иностранных граждан для закрытия планов по мобилизации?! (((

    Если Вы иностранный гражданин и не имеете гражданства Украины, то Вы не имеете воинской повинности перед Украиной.

    Защита Отечества, независимости и территориальной целостности Украины - конституционная обязанность граждан Украины (статьи 17, 65 Конституции Украины, ч. 1 ст. 1 Закона Украины "О воинской обязанности и военной службе").

    На лиц, постоянно или временно проживающих в Украине эта повинность не распространяется.

    Самый простой вариант действий, если всё-таки случится такое - сообщить лицам устно, что Вы гражданин иностранного государства. При этом сотрудники ТЦК не миграционная служба, не полиция и не СБУ и не имеют права выяснять на каком основании Вы находитесь в Украине! При просьбе предьявить документы - можете это сделать. Всё же надеюсь, что даже одесский ТЦК не такой напрочь отбитый, чтоб уничтожать или отбирать документы иностранного гражданина. Если будут выпады в стиле "а чим ви докажете шо не громадянин України", то можете при желании показать им документ о праве проживания в Украине, выданный Гос.миграционной службой Украины. Если и после этого они не уймутся, то спокойно получите повестку и выкиньте ее в ближайшей урне, т.к. это незаконно и такая повестка ничтожна.

    Но я бы всё-таки уведомил письменно Консула о том, что против Вас было совершено такое беззаконие.

    Если Вас будут тянуть куда-то или требовать пройти / проехать - Вы имеете полное право не соглашаться. Предупредите, что их действия - это попытка ограничения свободы и похищения иностранного гражданина. Попробуйте привлечь внимание украинцев, может помогут отбиться. Параллельно попробуйте вызвать полицию и сообщите о неправомерных действиях в отношении Вас как иностранного гражданина. Также свяжитесь с Консульством или своими родными, которые могут потом связаться с Консульством.

    В условиях военного положения право иностранных граждан на проживание в Украине не было отменено или ограничено иным образом.

    В случае незаконного задержания - ничего не подписывайте и требуйте присутствия представителей полиции, а также Консула Вашей страны, а также адвоката.

    Кроме того, Вы можете обратиться с жалобой на горячую линию Министерства обороны 0-800-500-410

    А также на Горячую линию Главного управления Военной службы правопорядка в Вооруженных Силах Украины (044) 454-73-08 в рабочее время, (044) 454-73-03 в нерабочее время.

    С уважением, юрист-правозащитник Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    Відповідно до ст.2 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" іноземці можуть призиватися до Сил оборони. Але вони не призиваються за мобілізацією, а приймаються на військову службу у добровільному порядку (за контрактом). Порядок проходження іноземцями та особами без громадянства військової служби у Збройних Силах України визначається Положенням про проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства.

    Закон України "Про правовий статус іноземців та осіб без громадянства" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3773-17/conv#n...):

    Стаття 4. Підстави для перебування іноземців та осіб без громадянства на території України

    14. Іноземці та особи без громадянства, які прибули в Україну з метою возз'єднання сім'ї з особами, які є громадянами України, або під час перебування на законних підставах на території України у випадках, зазначених у частинах третій - тринадцятій цієї статті, уклали шлюб з громадянами України та отримали посвідку на тимчасове проживання, вважаються такими, які на законних підставах перебувають на території України на період до отримання посвідки на постійне проживання чи набуття громадянства України.

    Стаття 15. Документи для в'їзду в Україну та виїзду з України іноземців та осіб без громадянства

    1. В'їзд в Україну та виїзд з України здійснюється:

    іноземців, які постійно проживають на території України, - за паспортним документом та посвідкою на постійне проживання;...

    Якщо Вам захочуть вручити повістку, повідомте, що є іноземцем та покажіть посвідку на постійне проживання (саме вона підтверджує ваш статус іноземця). Українцям з подвійним громадянством (українським та іноземним) такі посвідки ніхто не видає.

    Всього найкращого!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України