Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 07 січня 2024, питання №99744

Догляд за родичем і акт догляду

Добрый день. Подскажите пожалуйста ответ на такой вопрос. мне 43 года. Не служил. Ограниченно пригодный. Мама пенсионерка и проживает с отчимом в официальном браке уже 20 лет. Отчим инвалид 1 группы пожизненно, есть все справки, что требует постоянно ухода. Кроме меня других детей нет. Да и родственников тоже. Прописки в разных городах. есть договор пожизненного догляду ( нотариальный) и акт о установлении факта осуществления ухода по моей прописке. Оформить компенсацию не получится, я Фоп. Хватит этих документов в ТЦК на отсрочку или надо подавать в суд? Заранее спасибо.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    Фактично, Ви можете претендувати на відстрочку за нормою - "особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю 1 групи". Дана підстава не передбачає необхідності доведення відсутності інших осіб, але все одно краще довести, що Ваша мати не має змоги здійснювати за ним догляд.

    Загалом маєте великі шанси на оформлення відстрочки.

    Успіхів.

    • Егор Клієнт 4 місяці тому

      Спасибо за ответ. Но маме 63 года. как она может осуществлять уход?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дмитро!

        Не завжди пенсійний вік може однозначно говорити, що особа не здатна здійснювати догляд. Для таких цілей раджу додатково мати медичну довідку.

        Хоча вона є непрацездатною, але Вам раджу спробувати максимально зміцнити свою позицію.

        Успіхів. З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Ви маєте право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    • Егор Клієнт 4 місяці тому

      Спасибо за ответ.

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Дмитро!

    Маєте право на відстрочку на підставі абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    "опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;".

    Оскільки Ви маєте акт встановлення факту здійснення догляду та нотаріальний договір, цього повинно бути достатньо для ТЦК, як підтвердження того, що саме Ви здійснюєте догляд за Вашим вітчимом.

    Саме Ваша підстава для відстрочки не передбачає умови щодо інших осіб, які окрім Вас можуть здійснювати постійний догляд за вітчимом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Егор Клієнт 4 місяці тому

      Дуже дякую.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Дмитре! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України