Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 11 січня 2024, питання №99945 400₴

Якщо вчитель на довготривалому лікуванні (вже більше двох місяців і буде ще півроку), є 14год (0,75ставки), мене приймають на заміщення цих годин, це дає відстрочку від мобілізації?

Якщо вчитель на довготривалому лікуванні (вже більше двох місяців і буде ще півроку), є 14год (0,75ставки). Якщо мене приймають на заміщення цих годин, це дає відстрочку від мобілізації?
Чи я буду рахуватись як сумісник? Чи це основна посада буде? чи це все таки не дає права на відстрочку?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, для отримання відстрочки треба, щоб було не меньше 0.75 за основним місцем роботи. Що ви на лікування це не має значення, говле щоб був наказ прийняття на роботу на не меньше ніж на 0.75 ставки.

    ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію передбачено.

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.8%

    Вітаю Вас!

    Якщо вчитель на довготривалому лікуванні (вже більше двох місяців і буде ще півроку), є 14год (0,75ставки). Якщо мене приймають на заміщення цих годин, це дає відстрочку від мобілізації?

    Так, Ви матимете право на отримання відстрочки, якщо це буде Ваше основне місце роботи. Те, що Ви працюватимете по строкову трудовому договору до виходу на роботу основного працівника, не грає значення. Головне - факт працевлаштування та подання відповідних документів до ТЦК та СП.

    Чи я буду рахуватись як сумісник? Чи це основна посада буде? чи це все таки не дає права на відстрочку?

    Це надаватиме право на відстрочку. Ключові вимоги:

    1. Це має бути педагогічна посада.

    2. Це має бути основне місце роботи.

    3. Ви повинні мати не менше 0,75 ставки.

    До ТЦК потрібно буде подати наказ про призначення на посаду, копію трудової книжки, довідку із закладу освіти.

    Успіхів. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    18.8%

    Вітаю Вас, Ігоре!

    Ви маєте право на відстрочку згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

    Перебуваючи на лікарняному Ви не втрачаєте право на відстрочку.

    Документи для оформлення вдстрочки (заяву про відстрочку, довідку з місця роботи) краще подавати у разі вручення повістки під особистий підпис.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Мамай Ірина Євгеніївна
    12.5%

    Вітаю,

    Відстрочка зараз надається в основному на певний термін - найчастіше на півроку (через цей термін можливо у ваших підставах щось змінититься). Тобто ваше довготривале лікування і так дає вам право на тимчасову непридатність та відстрочку. Тому підстави для відстрчки у вас як мінімум дві (якщо вас викличуть в ТЦК), однак обидві з терміном дії.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.8%

    Доброго дня, Ігоре!

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Відповідно до статті 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування":

    "основне місце роботи - місце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі".

    Виконання обов'язку тимчасово вiдсутнього працiвника без звiльнення працiвника вiд своїх основних обов'язкiв- це замiна працiвника, вiдсутнього у зв'язку з хворобою, вiдпусткою (без звiльнення вiд основних трудових обов'язкiв), коли працiвник поряд зi своєю основною роботою виконує обов'язки тимчасово вiдсутнього працiвника. У цьому випадку, вiдповiдно до статтi 105КЗпП, працiвнику провадиться доплата за виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника (розмiр доплати встановлюється на умовах, передбачених колективним договором).

    Сумісництво — виконання працівником, крім своєї основної, іншої регулярної оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом.

    Таким чином, час виконання обов’язків за сумісництвом не може співпадати з режимом роботи за основним місцем роботи.

    Виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника — це заміна працівника, відсутнього у зв’язку із хворобою, відпусткою, відрядженням та з інших причин, коли працівник поряд зі своєю основною роботою виконує обов’язки тимчасово відсутнього працівника.

    Як бачите, заміщення не є сумісництвом, а тому, якщо у строковому договорі буде зазначено, що це є основним місцем Вашої роботи, то будете мати право на відстрочку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    18.8%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОРЕ! Чинна редакція статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" містить три основних параметри, які дають право на відстрочку на підставі роботи в закладі загальної середньої освіти - (1) це має бути педагогічна посада, (2) Ви маєте бути оформлені як працівник за ОСНОВНИМ місцем роботи (це бажано зазначити в заяві при прийомі на роботу, щоб потім внесли відомості до бази ПФУ та Податкової), а не за сумісництвом чи суміщенням, (3) у Вас має бути педагогічне навантаження не менше 0.75 ставки, тобто не менше 13.5 годин (оскільки педагогічне навантаження на 1 ставку вчителя не може бути меншим 18 годин).

    Якщо всі три параметри виконані і у Вас є відповідна довідка про це - то Ви маєте право на відстрочку від призову за мобілізацією.

    При цьому згідно з пунктом 12 частини 1 ст. 1 Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування" основне місце роботимісце роботи, де працівник працює на підставі укладеного трудового договору, та визначене ним як основне згідно з поданою заявою (до відкликання) та відомостями, що обліковуються в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру на її підставі.

    Також застрахована особа відповідно до п. 3-1 ч. 2 ст. 16 Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" застрахована особа зобов’язана повідомляти страхувальника, в якого особа працює за основним місцем роботи, про визначення особою такого місця роботи як основного згідно з поданою нею заявою (до її відкликання).

    Таким чином, основне місце роботи працівника може визначатися за його заявою.

    Тому, під час укладення трудового договору повідомлення працівником роботодавця стосовно визначення основного місця роботи може бути зазначено в заяві про прийняття на роботу, написаній у довільній формі, з урахуванням Національного стандарту України ДСТУ 4163:2020 "Державна уніфікована система документації. Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації. Вимоги до оформлення документів", затвердженого наказом ДП "Український науково дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" від 01.07.2020 р. № 144.

    Зокрема, така ж позиція щодо визначення "основного місця роботи" висловлена в листі Міністерства економіки України від 07.10.2021 р. № 4712-06/49022-07.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України