Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 13 січня 2024, питання №100101 240₴

Чи діють обмеження щодо заборони підвищення процентної ставки по кредиту?

Добрий день. Підкажіть, будь ласка, чи діють досі "карантинні" норми цивільного кодексу , а саме "В період здійснення в Україні заходів щодо запобігання виникненню, поширенню і розповсюдженню епідемій, пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), забороняється підвищення процентної ставки за кредитним договором."

Можливо діє аналогічна норма щодо заборони у звʼязку з введенням воєнного стану?

Іншими словами, чи можуть банки переглянути відсоткову ставку у бік збільшення якщо кредитним договором це передбачено за певних умов, наприклад, за умови збільшення облікової ставки і т.п.? Договір підписувався саме під час дії карантину, але облікова ставка була 6% а не 15%...

Дякую!

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олеже!

    На жаль, згадані Вами норми, які діяли під час урядових заходів по запобіганню розповсюдженню COVID, зараз не діють, оскільки карантин давно скасовано. Натомість питання кредитних пільг регулюється Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану".

    Позичальники не несуть відповідальності під час воєнного стану та упродовж 30 днів після його скасування за прострочення кредитних зобов’язань і таке прострочення не впливатиме на кредитну історію позичальника.

    Неустойка (штраф, пеня), інші платежі, які за своєю суттю є платою за прострочення платежів, під час воєнного стану позичальникам не нараховуються, а ті, що нараховані з 24 лютого 2022 року повинні бути списані. Це правило стосується як підприємницьких кредитів, так і споживчих.

    Щодо споживчого кредитування забороняється збільшувати відсоткову ставку за користування кредитом у разі невиконання зобов’язань за договором. Проте, якщо кредитним договором передбачена змінювана процентна ставка, то банк самостійно із визначеною у кредитному договорі періодичністю має право збільшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, установлених кредитним договором.

    Зокрема у пункті 6-1 Закону підтверджуються тези, які були наведені мною вище:

    "У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування у разі прострочення споживачем виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. У разі допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин інших, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період, зазначений у цьому пункті. Норми цього пункту поширюються, у тому числі, на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону.

    Установити, що неустойка (штраф, пеня) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані включно з 24 лютого 2022 року за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) за таким договором, підлягають списанню кредитодавцем";".

    Запровадження згаданної норми закону не звільняє Вас від сплати кредиту та повернення процентів, передбаченних договіром кредитування, проте захищає Вас від збільшення процентів та штрафів, які в мирний час зазвичай застосовуються фінансовими установами до боржників. Проте, як я і наголошував вище, якщо кредитним договором передбачена змінювана процентна ставка, то банк має право на її збільшення.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас, Олег!

    Розділ IV «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про споживче кредитування» доповнено пунктом 6-1 згідно із Законом № 2120-IX від 15 березня 2022 року:

    "Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з інших причин, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період, зазначений у цьому пункті. Дія положень цього пункту поширюється, у тому числі, на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону.

    Частина 4 статті 1056-1 Цивільного кодексу України

    Якщо інше не встановлено законом, у разі застосування змінюваної процентної ставки кредитодавець самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право збільшувати та зобов’язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором. Кредитодавець зобов’язаний письмово повідомити позичальника, а в разі збільшення процентної ставки - поручителя та інших зобов’язаних за договором осіб про зміну процентної ставки протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова ставка.

    У кредитному договорі встановлюється порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами індексу. Порядок розрахунку змінюваної процентної ставки повинен забезпечувати точне визначення розміру процентної ставки за кредитом на будь-який момент часу протягом строку дії кредитного договору. Кредитодавець не має права змінювати встановлений кредитним договором порядок розрахунку змінюваної процентної ставки без згоди позичальника.

    ВИСНОВОК

    В умовах воєнного стану банк має право збільшувати процентну ставку, якщо це передбачено кредитним договором.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня,На час дії воєнного стану законодавство України не передбачає скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами лише не мають право нараховувати пеню та штрафи.Тобто позичальник має сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

    На час дії на території України воєнного стану законодавством України не передбачено скасування нарахування відсотків за користування кредитними коштами, а отже таке нарахування є правомірним і позичальник має сплачувати тіло кредиту та нараховані відсотки.

    Офіс уповноваженого з прав людини Верховної Ради надав роз’яснення про особливості виконання зобов’язань за кредитом в умовах воєнного стану.

    Законом № 2120 внесено зміни до ЦК України, а також до Закону № 1734, які передбачають, що починаючи з 24 лютого 2022 року та у період дії в Україні воєнного стану та у тридцятиденний строк після його припинення або скасування у разі прострочення позичальником виконання грошового зобов’язання за відповідним договором, до позичальника не можуть бути застосовані штрафні санкції за таке прострочення.

    Відтак, громадяни не несуть відповідальність перед фінансовою (кредитною) установою, якщо прострочать зобов’язання за кредитом:

    - у випадку прострочення зобов’язань за кредитом не буде нараховано штрафні санкції, зокрема штраф, пеня та інші платежі, які вказані у кредитному договорі;

    - кредитор не має права підіймати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов’язань. За винятком, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки;

    - всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року за прострочення виконання зобов’язань за кредитним договором, підлягають списанню.

    у разі якщо фінансова (кредитна) установа порушує Ваше право як споживача фінансових послуг, Ви маєте право звернутися з відповідною заявою до безпосередньо до фінансової (кредитної) установи з якою укладено відповідний кредитний договір, для врегулювання питань кредитної заборгованості; Національного банку України, як регулятора в сфері надання фінансових послуг, який здійснює захист прав споживачів фінансових послуг ( гаряча лінія 0 800 505 240 або +380 44 298 65 55, nbu@bank.gov.ua для онлайн звернень;

    а також до Уповноваженого Верховної ради України з прав людини, який здійснює парламентський контроль за дотриманням конституційних прав та свобод людини і громадянина (гаряча лінія: 0800-50-17-20 (безкоштовно) 044-299-74-08 або hotline@ombudsman.gov.ua для онлайн звернень).

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Законом України "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану" розділ IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" було доповнено пунктом 6-1 такого змісту:

    "...6-1. У період дії в Україні воєнного, надзвичайного стану та у тридцятиденний строк після дня його припинення або скасування у разі прострочення споживачем виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. У разі допущення такого прострочення споживач звільняється, зокрема, від обов’язку сплати кредитодавцю неустойки (штрафу, пені) та інших платежів, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання (невиконання, часткове виконання) споживачем зобов’язань за таким договором. Забороняється збільшення процентної ставки за користування кредитом з причин інших, ніж передбачені частиною четвертою статті 1056-1 Цивільного кодексу України, у разі невиконання зобов’язань за договором про споживчий кредит у період, зазначений у цьому пункті. Норми цього пункту поширюються, у тому числі, на кредити, визначені частиною другою статті 3 цього Закону..."

    Законом України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення державного регулювання ринків фінансових послуг" (дата набрання чинності - 24.12.2023) даний пункт 6-1 Закону України "Про споживче кредитування" було виключено, тобто станом на зараз його вже немає.

    Відповідно зараз банкам надано можливість збільшення процентної ставки не тільки у випадках, передбачених частиною четвертою статті 1056-1 ЦК України:

    "...4. Якщо інше не встановлено законом, у разі застосування змінюваної процентної ставки кредитодавець самостійно, з визначеною у кредитному договорі періодичністю, має право збільшувати та зобов’язаний зменшувати процентну ставку відповідно до умов і в порядку, встановлених кредитним договором. Кредитодавець зобов’язаний письмово повідомити позичальника, а в разі збільшення процентної ставки - поручителя та інших зобов’язаних за договором осіб про зміну процентної ставки протягом 15 календарних днів, що настають за днем, з якого застосовується нова ставка.

    У разі незгоди позичальника із збільшенням процентної ставки позичальник зобов’язаний погасити заборгованість за договором у повному обсязі протягом 30 календарних днів з дня отримання повідомлення про збільшення процентної ставки. З дня погашення заборгованості за кредитним договором у повному обсязі зобов’язання сторін за таким договором припиняються. При цьому до моменту повного погашення заборгованості, але не більше 30 календарних днів з дати отримання повідомлення про збільшення процентної ставки, застосовується попередній розмір процентної ставки.

    У кредитному договорі встановлюється порядок розрахунку змінюваної процентної ставки із застосуванням погодженого сторонами індексу. Порядок розрахунку змінюваної процентної ставки повинен забезпечувати точне визначення розміру процентної ставки за кредитом на будь-який момент часу протягом строку дії кредитного договору. Кредитодавець не має права змінювати встановлений кредитним договором порядок розрахунку змінюваної процентної ставки без згоди позичальника..."

    Таким чином, зараз процентна ставка може збільшуватися, тим паче, якщо це передбачено кредитним договором.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України