Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 15 січня 2024, питання №100160 700₴

Що робити? Як правильно?

Пишу за свого чоловіка.
Мені 51 рік, працюю на АЕС старшим майстром (критична інфраструктура). Щопівроку всі працівники отримують бронювання, але я жодного разу бронь не отримував… Не служив, у ВУЗі військової кафедри не закінчував. У 2020 році при працевлаштуванні знов на АЕС (до цього 20 років там вже працював) мені видали тимчасове посвідчення в ТЦК в якому вказана наступна інформація: непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний, призовною комісією зараховано в запас, вказані 3 статті ВЛК… Потім стоїть на звороті 2 печатки: «Взято на військовий облік 10.03.2020» та «Знято з військового обліку 10.03.2020, а далі вказано Наказ МОУкр 684 від 20.12.17. Підлягає повторному медичному пересвідченню 10.03.2025р. Тимчасове посвідчення видане Наказ МОУкр. 610 від 27.11.2017. Керівництво АЕС та відділ обліку не може пояснити, чому не отримую бронь, але можливо, що знятий з обліку…Зараз оформлюю догляд за хворим тестем після інсульту, який має когнітивні порушення, є довідка ЛКК та акт. Чекаю на остаточне оформлення документів. Але як правильно зрозуміти і як правильно зробити? Йти ставати на облік та проходити комісію ВЛК та надавати документи? Але я розумію що далі буде… Чи відправити нотаріально завірені копії цінним письмом з описом вкладеного поштою з повідомленням про вручення? А вже потім іти ставати на облік та проходити ВЛК??? Чи взагалі потрібно йти зараз? Рік тому ТЦК мене висадили з робочого автобусу, перевірили тимчасове посвідчення та відпустили мене, нічого не сказали… Працюю на критичній інфраструктурі та плюс оформлюю догляд, до того ж обмежено придатний… Не розумію взагалі нічого: дійсно хворію сам, періодично лікуюсь… В чому моя вина, що зараз у мене такі проблеми? Допоможіть, будь ласка, вирішити це питання. Заздалегідь вдячний вам! З повагою…

Відповіді юристів (6)

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    1. Поки чоловік не стоїть на військовому обліку в ТЦК його не можуть поставити на персональний облік в підприємстві енергетичної інфраструктури. Відповідно його не зможуть забронювати.

    Згідно пункту 21 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа військовозобов’язаних та резервістів.

    Взяття громадян на персонально-первинний та персональний військовий облік, а також їх виключення з такого обліку здійснюється лише після взяття (зняття, виключення) зазначених громадян на військовий облік (з військового обліку) у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки.

    Відповідно до пункту 34 Порядку з метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють оформлення документів, необхідних для бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та на воєнний час;

    Згідно пункту 9 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану з метою погодження списки, подані відповідно до пунктів 4-8 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання.

    Згідно пункту 11 Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіональних органів СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

    Тобто, якщо підприємство, навіть, подасть чоловіка, який не стоїть на військовому обліку, на бронювання то виникнуть так проблеми:

    1. Бронювання не буде погоджено Генштабом ЗСУ

    2. Чоловіка не зарахують на спеціальний облік у зв'язку з тим , що підприємство не знатиме якому ТЦК відправляти повідомлення про бронювання

    2. Якщо тесть потребує догляду, то Ваш чоловік має право на відстрочку. Якщо чоловіку не вручили повістку під власний підпис - до ТЦК (військовмат) без крайньої необхідності краще не звертатися. Але зайнятися підготовкою документів для оформлення відстрочки варто.

    Підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати особу з інвалідністю.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • тимчасове посвідчення військовозобов'язаного
    • свідоцтво про шлюб
    • свідоцтво про народження дружини
    • копія паспортів дружини та тестя
    • довідка ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи, яка потребує догляду;
    • свідоцтво про шлюб;
    • Висновок МСЕК про потребу у догляді

    Акт складається протягом 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Він цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Оскільки положення нормативно-правових актів на виконання ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не визначають документ на підтвердження зайняття військовозобов`язаним постійним доглядом за хворим тестем, який за висновком ЛКК закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, то такий факт може бути встановлений судом.

    ВИСНОВОК

    Бронюванню підлягають військовозобов'язані, які стоять на військовому обліку. Якщо чоловік звернеться до ТЦК без документів, що підтверджують право на відстрочку - існує ризик бути мобілізованим.

    Якщо чоловіку не вручена повістка - зайвий раз звертатись до ТЦК не потрібно.

    Після того, як чоловік збере всі необхідні документи для оформлення відстрочки по догляду за тестем - він за потреби може стати на військовий облік за місцем проживання та отримати відстрочку. Потім він може стати на персональний облік на підприємстві, яке може включити його в список на бронювання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    По-перше, не бачу для Вас зараз серйозних приводів для хвилювання і тим проблем, про які Ви пишете.

    По-друге, невирішеним дійсно є питання з Вашим бронюванням. Ви маєте належний військово-обліковий документ, працюєте на об'єкті критичної інфраструктури, а тому я не зовсім розумію, чому Вас не можуть забронювати. Можливо проблема в тому, що Ви маєте відмітку про зняття з обліку і відповідно підприємство не має можливостей вести його персональний облік. Це питання потрібно з'ясувати за місцем роботи з відділом кадрів або безпосередньо Вашим керівництвом. Гадаю, залишились невирішені моменти.

    По-третє, Ви дійсно можете претендувати на відстрочку у зв'язку із зайнятістю постійним доглядом за хворим тестем.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    АБЗАЦ 10 - зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    Щодо абзацу 10, то потрібно довести саме зайнятість постійним доглядом. При чому, на мою суб'єктивну точку зору, догляд - це коли особа фактично цілодобового поруч із хворою, яка потребує його.

    Оформити постійний догляд можливо різними способами. До них можливо віднести:

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Для абзацу 10 фактично не потрібно доводити факт відсутності інших осіб, але ТЦК може піднімати це питання.

    Якщо Ви приймете рішення пробувати оформити відстрочку саме за зайнятістю постійним доглядом за тестем, то однозначно, спочатку краще відправити документи на відстрочку поштовим зв'язком. По отриманню, Ви можете йти самостійно до ТЦК. Там направлять на ВЛК, 100%.

    На медичну комісію із собою обов'зково візьміть перелік всіх необхідних документів, у першу чергу медичних, які підтверджують Вашу історію хвороби.

    Сказати точно, яке рішення прийме медичне комісію, юристи не мають права. Адже рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    У випадку незгоди з рішенням ВЛК, його можливо оскаржити. Що стосується потенційного висновку, треба аналізувати Ваші медичні документи.

    ВИСНОВОК:

    З огляду на ситуацію можу запропонувати Вам наступний алгоритм дій:

    1. Вирішити ситуацію із бронюванням. Якщо без відмітки про взяття на військовий облік ніяк, тоді підготовка до ТЦК.

    2. Оформлення всіх потрібно документів та направлення їх поштовим зв'язком.

    3. Похід до ТЦК та СП.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олена!

    Той факт, що Ваш чоловік був знятий з військового обліку та зарахований у запас, як обмежено придатний у військовий час, не повинен заважати отримати йому бронь, оскільки він є військовозобов'язанною особою, яка підлягає бронюванню. Інша справа була б, якщо б ВЛК визнало його непридатним з виключенням з військового обліку, у цьому разі він би знаходився у статусі невійськовозобов'язанного і не підлягав бронюванню. Тому раджу Вашому чоловіку все ж таки вирішити це питання з керівництвом.

    Тепер щодо відстрочки і явки до ТЦК.

    Підстава для відстрочки Вашого чоловіка згідно абзацу 10 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає наступним чином:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, для оформлення відстрочки Вашому чоловіку потрібно пред'явити до ТЦК доказ того, що саме він здійснює догляд за Вашим батьком. Такими доказами можуть бути довідка про компенсацію за догляд на непрофесійній основі або акт встановлення факту здійснення догляду. Звертаю Вашу увагу на той факт, що дана підстава для відстрочки не потребує доказування того, що більше не має осіб, які б могли здійснювати такий догляд за Вашим батьком.

    Тому Вашому чоловіку потрібно написати відповідну заяву на отримання відстрочки та додати до неї документи, які підтверджують родинні зв'язки, а також документи, які свідчать про те, що саме він здійснює догляд за Вашим батьком. Заяву потрібно підготувати у двох примірниках на одному з яких представник ТЦК повинен проставити свій підпис, дату та вхідний номер. Це буде означати, що заява на відстрочку зареєстрована. Заяву з документами Вашому чоловіку потрібно подати ще до початку проходження ВЛК, щоб далі не виникнуло ніяких проблем. Проходження ВЛК, на жаль, уникнути ніяк не вдасться. Проте, Ваш чоловік повинен мати при собі всі наявні медичні документи про стан його здоров'я, щоб у ВЛК було менше шансів, наприклад, визнати його придатним до проходження військової служби.

    Якщо Ваш чоловік направить документи до ТЦК та СП засобами поштового зв'язку, відстрочку таким чином він не отримує, оскільки ТЦК, скорше за все, надасть йому відповідь (якщо взагалі надасть) про те, що він повинен звернутись до ТЦК особисто, пройти ВЛК та отримати відстрочку після того. Єдине, що надасть йому відправлення документів поштою, це те, що він попередить ТЦК про своє право на відстрочку ще до явки у військомат.

    Отже, по-перше, Вашому чоловіку потрібно все ж таки розібратись з керівництвом підприємства щодо бронюванння.

    По-друге, зібрати всі необхідні документи та підготувати заяву на відстрочку.

    По-третє, йти до ТЦК з підготовленим пакетом документів на відстрочку тільки після того, як Ваш чоловік отримує повістку або буде мати нагальну на це потребу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, вам не дають бронь , тому що ви знятті з обліку. До 2025 року ви маєте право користуватися своїм тимчасовим військовим квитком. Або вам треба поновитися на обліку. Враховуючи дані обставини, вас можуть мобілізувати.

    Тому дуже гарно, що у вас є підстави для відстрочки.

    На мою думку краще підготувати документи, і не звертатися до ТЦК, поки вам не видадуть повістку під особистий підпис, або не прийде розпорядження на підприємство.

    У разі отримання повістки, ви повинні з'явитися до ТЦК та подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження дружини

    Довідка Лкк про потребу постійного догляду тестя

    Акт про встановлення факту догляду

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному з них поставили відмітку про прийняття, та вона залишилась у вас.

    Після чого ви пройдете Влк і вам нададуть відстрочку.

    У разі виникнення проблем у ТЦК і вам будуть намагатися вручити бойову повістку(мобілізаційне розпорядження) відмовляйтеся її підписувати, у такому разі буде складено акт відмови, в якому ви зазначте причину відмови по перше це праця на критичній інфраструктурі по друге догляд.

    Тому у будь якому разі вам нічого не загрожує. Не піддавайтесь психологічному тиску, ні якої тюрми і т.д не буде.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановна Елена! Дійсно в 2020 році ніхто і не думав мабуть, що обмежено придатні у воєнний час колись будуть мати обов'язок служити. Але сталося як сталося. Обмежено придатні в умовах оголошеного з 24.02.2022 р. воєнного стану - також підлягають мобілізації, але формально мають бути обмеження для такої мобілізації у бойові підрозділи та на посади / роботи, які особа не здатна виконувати за станом здоров'я.

    Ваш чоловік скоріш за все не отримує бронь, адже його не бачать на обліку в ТЦК.

    Враховуючи, що він оформлював документи ДО введення в Україні Єдиного державного реєстру військовозобов'язаних, призовників та резервістів,то його документи мали б бути у паперовому вигляді в ТЦК.

    Незрозуміло з яких причин йому поставили відмітку про зняття з обліку. Можливо сплутали з взагалі непридатним. При цьому є запис про повторний огляд у 2025 році. Дивно.

    Йому б зараз непогано звернутися до ТЦК, оновити дані (внести їх в електронну базу) і з цим наполягати на роботі оформлювати бронь. Але ніхто не дасть гарантії, що не відправлять на нову ВЛК щоб визнати придатним до служби.

    А можливо дійсно оновлять дані та поставлять відмітку про взяття на облік.

    Можливо там діє якийсь корупційний фактор на АЕС і бронюють когось іншого замість Вашого чоловіка. Буває всяке. Але фактор відсутності даних в ТЦК треба виключити.

    Припускаю, що відмітка про зняття з обліку здійснена помилково, бо обмежено придатні у воєнний час не підлягали і не підлягають ні виключенню з обліку, ні зняттю з нього.

    Або ж, як варіант, залишити все як є і чекати поки не вручать повістку на оновлення даних чи не настане термін переогляду. А в ТЦК у разі чого запропонувати працівнику ТЦК замість Вашого чоловіка піти позабезпечувати ядерну безпеку України. У Вашому випадку намагання протиправно мобілізувати - це потенційний скандал на державному рівні. Бо Ваш чоловік не в іграшки грається і не протирає штаня на державній службі або в якомусь банку, а працює на дійсно об'єкті надважливої критичної і техногено небезпечної інфраструктури для держави і населення. Тому призивати осіб з таких об'єктів - це злочин.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЕНА! Досить дивна ситуація, щиро кажучи.

    По-перше, незрозуміло з якого такого дива людину, яку згідно з наказом призовної комісії зараховано в запас з наступним оглядом через 5 років - знято з військового обліку? Цю помилку бажано б усунути шляхом внесення виправлення у тимчасове посвідчення. Якщо по-народному, то в ТЦК мають чорною пастою перекреслити запис про зняття з обліку і бажано поставити печатку, щоб було зрозуміло, що це не Ви самостійно перекреслили.

    При цьому, враховуючи новели в законодавстві про військовий облік - можуть направити на ВЛК. Але мали б просто оновити дані та внести їх у цифровий формат.

    По-друге, чи не вперше зустрічаю, щоб це було підставою для непогодження бронювання. Відділ кадрів якусь притомну причину для відсутньості бронювання пояснює? Яким чином тоді Вашого чоловіка з такою відміткою взагалі на роботу прийняли, якщо він знятий з обліку за їх версією чи за версією ТЦК?

    По-третє, Вашому чоловіку все-таки рано чи пізно доведеться поцікавитися - чому у нього у військовому квитку є відповідний запис (відмітка про зняття з обліку). Звісно якщо Ви не вірите в те, що війна та воєнний стан завершаться до 10.03.2025 року і Вам не доведеться більше возитися з військово-обліковими документами. Щодо останнього маю сумніви. Ні не через те, що війна завершиться, а через те, що поки у владі присутній "мілітаризм" і плани перетворити на десятиріччя Україну у "другий Ізраіль" де служити мають усі, хто хоче мати хоч якийсь доступ до якоїсь роботи, що передбачає наявність вищої освіти чи хоча б якісь політичні та соціальні права. Єдине поки що чим Україна відрізняється від Ізраілю - це те, що у них служба дійсно є загальною для усіх... для кумів президента, діточок міністрів, артистів, банкірів... усіх... а ще - усі не згідні з таким станом речей - мають право і реально можуть вільно виїхати, а не приймати участь у історичних подіях, що мають усі шанси в Україні увійти до книжок під назвою "воєнкомівщина".

    ОТЖЕ, дане питання, якщо Ви не вірите в можливість іншого мирного існування України, вирішувати рано чи піздно доведеться, бо не дадуть ні жити, ні працювати, ні дихати "без дозволу воєнкома".

    Можливо щоб убезпечити себе від примусової мобілізації - візьміть на АЕС довідку про місце роботи, додатково до службового посвідчення / перепустки, яка стверджує місце роботи. Невже у ТЦК так вже погані справи, що будуть нахабно силоміць тягнути на мобілізацію обмежено придатного працівника АЕС?!

    Навіть з урахуванням мого скептичного ставлення до ТЦК, силова мобілізація Вашого чоловіка малоймовірна, тож він з легкість оновить свої дані і зможе бути заброньованим. Якщо ні - то треба піднімати скандал, в тому числі з інформуванням про методи діяльності Міністерства оборони України спеціальну моніторингову місію МАГАТЕ... оскільки з одного боку "ми на увесь світ кричимо про контроль над АЕС в Енергодарі, а з іншого - намагаємося тягнути обмежено придатних до військової служби старших майстрів підконтрольної АЕС 51-річного віку в ЗСУ, бо без осіб предпенсійного віку "перемоги" не буде".

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України