Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 15 января 2024, вопрос №100185 250₴

ПДВ з європейською компанією

Я фрілансер (ФОП 3 група 5%) працюю з іспанською компанією. Мені треба купити статтю на французькому сайті. У мене є 2 ціни: 45 євро без ПДВ і 54 євро з ПДВ. Через те, що це європейський сайт і європейський клієнт між ними вони мають платити 45 євро, але через те що іспанська компанія надсилає кошти мені, я маю купувати статтю за 54 євро. Але мій клієнт сказав, що я можу користуватися його ПДВ номером, щоб не платити податок і купити статтю за 45 євро.

Питання: що я маю робити?

І ще проблема: через те що іспанський клієнт надсилає ці гроші, щоб я купила за ці гроші статтю (тобто це гроші клієнта, а не мої), я не маю платити за них податок. Яку накладну я маю зробити, щоб не платити податок на ці гроші?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.2%

    Доброго дня, Діана!

    Ви не маєте обов'язку платити ПДВ, оскільки вся транзакція відбувається за межами митної території України. Вам треба мати на увазі, що для виконання вимог закону Ви повинні працювати з нерезидентами по договору комісійної торгівлі.

    Роз'яснення про це дає Центральне міжрегіональне управління ДПС:

    https://cvp.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/555463.h...

    Відповідно до п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) об’єктом оподаткування є операції платників податку, зокрема, з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ, у тому числі операції з безоплатної передачі та з передачі права власності на об’єкти застави позичальнику (кредитору), на товари, що передаються на умовах товарного кредиту, а також з передачі об’єкта фінансового лізингу у володіння та користування лізингоодержувачу/орендарю;

    ввезення товарів на митну територію України;

    вивезення товарів за межі митної території України.

    Пунктом 186.1 ст. 186 ПКУ визначено, зокрема, що місцем постачання товарів є фактичне місцезнаходження товарів на момент їх постачання.

    Згідно зі ст. 74 Митного кодексу України від 13 березня 2012 року № 4495-VI зі змінами та доповненнями (далі – МКУ) імпорт – митний режим, відповідно до якого іноземні товари після сплати всіх митних платежів, встановлених законами України на імпорт цих товарів, та виконання усіх необхідних митних формальностей випускаються для вільного обігу на митній території України

    Відповідно до ст. 82 МКУ експорт (остаточне вивезення) – це митний режим, відповідно до якого українські товари випускаються для вільного обігу за межами митної території України без зобов’язань щодо їх зворотного ввезення.

    Виходячи з вищевикладеного, оскільки операції з придбання товарів у одного нерезидента і постачання товарів іншому нерезиденту здійснюються за межами митної території України, а самі товари фактично не ввозяться на митну територію України та не вивозяться, то за даними операціями у комісіонера – резидента не виникає об’єкта оподаткування ПДВ.

    При цьому, п. 186.4 ст. 186 ПКУ визначено, що місцем постачання послуг є місце реєстрації постачальника, крім операцій, зазначених у пп. 186.2, 186.3 і 186.3 прим. 1 ст. 186 ПКУ.

    Тобто послуги, що надані комісіонером – резидентом в межах договору комісії з нерезидентом (комісійна винагорода), підлягають оподаткуванню ПДВ в загальновстановленому порядку за основною ставкою ПДВ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    33.2%

    Доброго дня, шановна Діана!

    Почну з кінця. А саме з оподаткування грошей, які надходять на Ваш підприємницький рахунок від клієнтів. Однозначно за позицією органів податкової служби - це є доходом, який обкладається єдиним податком.

    Навіть власні кошти, які вносе ФОП на свій підприємницький рахунок у банківській установі - обкладаються 5 % ЄП.

    Така специфіка перебування на єдиному податку.

    Можна від неї відмовитись і платити на загальній системі 19.5 %.

    Підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

    Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України ( далі – ПКУ) доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ.

    При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

    До суми доходу платника єдиного податку включається вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (абзац перший п. 292.3 ст. 292 ПКУ).

    Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (абзац перший п. 292.6 ст. 292 ПКУ).

    Дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 ПКУ (п. 292.13 ст. 292 ПКУ).

    Згідно з п. 296.1 ст. 296 ПКУ фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

    Для цілей оподаткування платники податків зобов’язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов’язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством (абзац перший п. 44.1 ст. 44 ПКУ).

    Таким чином, кошти, що надійшли на розрахунковий рахунок, який відкрито фізичною особою для здійснення підприємницької діяльності, і які є власними коштами такої фізичної особи (тобто кошти отримані не від підприємницької діяльності), включаються до доходу фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку, з врахуванням вимог ст. 292 ПКУ.

    Аналогічно і з будь-якими іншими доходами, які надходять на Ваш рахунок.

    Якщо ж Ви приймаєте гроші на власну банківську картку як фізичної особи, то взагалі грубо порушуєте порядок розрахунково-касових операцій в Україні, за що при виявленні такого порушення Вам загрожують шалені штрафи як за власне неоподаткування грошей, які надходять від клієнтів.

    А за виявлення несплачених податків та ЄСВ - Вам також загрожують санкції збоку податкової, адже - це недоїмка бюджету. В мирний час за таке нараховувалась пеня. Наразі начебто ще діє мараторій на нарахування пені. Але коли його можуть скасувати з підстав чергових вимог МВФ - ніхто не знає.

    До припинення мараторіїв - Вам бажано проконсультуватися з цього питання зі своїм бухгалтером та вирішити питання наведення ладу у звітності. Бо якщо податкова це все виявить, а вона 100 % це виявить принаймні під час закриття ФОП - то буде гірше.

    Якби адвокати мали право перебувати на єдиній системі оподаткування, то у нас теж виникала б ця проблема. Наприклад з оподаткування грошей, внесених клієнтом з метою оплати судового збору за подання від його імені позовної заяви, апеляційної скарги та таке інше. Саме тому адвокатам і заборонено перебувати на спрощеній системі оподаткування. Бо нам би довелося це враховувати у загальній вартості послуг, в тому числі тягар оподаткування та сплати ЄСВ.

    У Вашому випадку дійсно Ви платите 5 % від будь-яких видів грошей, які зайдуть на Ваш підприємницький рахунок, окрім перерахованих мною.

    В таких випадках підприємці враховують виникнення податку та нараховують клієнтам суму більшу, ніж вартість подальших витрат та свою комісію, щоб не працювати як то кажуть в нуль.

    В іншій частині питання, поділяю позицію - викладену колегою Айвазяном у консультації. Оскільки Ви не є платником ПДВ, то маєте законне право придбавати товари та послуги без сплати ПДВ, тобто за 45 євро.

    Лише додатково зазначу, що номер клієнта, який звільняє від сплати ПДВ на митній території Іспанії Ви можете використати, якщо будете придбавати відповідний товар як фізична особа, а не підприємець. В іншому випадку можливі проблеми з кваліфікацією - ухилення від оподаткування.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    33.6%

    Вітаю Вас!

    Питання: що я маю робити?

    Для Вас як нерезидента країни ЄС встановлена вартість товару 54 євро. Для компаній з країн ЄС запроваджується спрощена система оподаткування.

    Найоптимальнішим варіантом, щоб іспанська компанія сама замовила статтю.

    Іншим варіантом буде купівля статті не з підприємницького, а з Вашого особистого рахунку.

    І ще проблема: через те що іспанський клієнт надсилає ці гроші, щоб я купила за ці гроші статтю (тобто це гроші клієнта, а не мої), я не маю платити за них податок. Яку накладну я маю зробити, щоб не платити податок на ці гроші?

    Кошти, внесені на поточний рахунок, що відкритий для здійснення підприємницької діяльності являються підприємницьким доходом, з якого потрібно сплачувати податок 5 %

    Підприємці – платники єдиного податку 3 групи сплачують податок з загального доходу, а не з чистого (загальний дохід мінус витрати), так як витрати на спрощеній системі оподаткування не враховуються і, відповідно, не зменшують базу оподаткування.

    Якщо Вам надійдуть кошти, а потім Ви їх витратите на купівлю статті, тоді доходом на спрощеній системі оподаткування вважається вся сума коштів, отриманих на підприємницький рахунок, а не різниця між надходженням коштів та витратами на статтю.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    • Діана Клиент 3 месяца назад

      якщо я куплю статтю за свої власні кошти через особистий рахунок, то мені треба платити 45 євро?

      • Дерій Владислав Олегович

        ПДВ завжди закладено у ціну товару (послуги) та по суті платить його кінцевий споживач. Однак гроші на рахунки податкових органів переказує підприємець, який збирає ці гроші і веде за ними звітність.

        Щоб купити статтю за 45 євро - Вам потрібно використовувати особистий рахунок та ПДВ номер європейської компанії.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України