Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 16 января 2024, вопрос №100292

Чи можливо мобілізувати виключеного з обігу?

Добрий день! Я був знятий з обліку у 2006 році по 4пп2п5 ст. 37 ЗУ Про військовий обов'язок і військову службу. Чи можуть мені вручити повістку? Якщо мені знадобиться прийти до ТЦК, щоб виїхати закордон, чи можуть направити на ВЛК? Чи можуть мобілізувати без згоди?

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валентине!

    На якій підставі Вас було знято з обліку. На підставі стану здоров'я?

    Абзац 4 підпункту 2 статті 5 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зазначає наступне:

    "в інших випадках - за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України;".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Валентин Клиент 3 месяца назад

    У білому квитку спочатку стоїть запис, що у 2003 визнано непридатним і зараховано у запас, далі печатка ВЛК та визнання непридатним у мирний час за ст 30б гр1 у 2003 році. Наступна відмітка, що прийнятий на облік, а далі штамп військомату з печаткою МО та припис про зняття з обліку за абзацом 4 підпункту 2 статті 5 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу".

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо Вас було визнано непридатним в мирний час, то на підставі цього і було знято з військового обліку. Тому, у воєнний час Ви є обмежено придатним до проходження військової служби. І так, Вам можуть вручити повістку, направити на ВЛК і, як обмежено придатного, можуть мобілізувати, оскільки Ви є військовозобов'язанною особою.

      З цим документом Ви не зможете виїхати за кордон.

      • Валентин Клиент 3 месяца назад

        Якщо я не помиляюсь, то закон зворотньої сили не має. Якщо мене зняли з обліку, і цей статус офіційно закріплено, бо відповідний пункт закону у силі, то як я можу бути військовозобов'язаним?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Ви є військовозобов'язаним, оскільки Вас зняли з обліку і зарахували у запас, а не виключили з нього.

          • Валентин Клиент 3 месяца назад

            А запас утотожнюється з резервістами, я правильно зрозумів?

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Який запис зазначено у Вашому військово-обліковому документі? Ви були зняті з обліку за станом здоров'я?

    Валентин Клиент 3 месяца назад

    Ось так виглядає документ

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      На жаль, але по цьому документу Вам мають право вручити повістку та направити на ВЛК. Ви були зараховані в запас, і начебто цей документ зараз не є належним.

      Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня.

    ВИ НЕ ВИКЛЮЧЕНІ, А ЗНЯТІ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ.

    ОСОБА ВИКЛЮЧАЄТЬСЯ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ, У РАЗІ ВИЗНАННЯ НЕПРИДАТНИМ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ З ВИКЛЮЧЕННЯМ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text

    "Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього... 6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов'язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов'язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:...3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку;...".


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України