Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 17 января 2024, вопрос №100301

Мобилизация отсрочка инвалидность

У бабушки 2 группа инвалидности навсегда, близких родственников нет(мужа, детей), только я (внук 28 лет), какая процедура отсрочки от мобилизации и какие документы нужны и на какое время отсрочка ? Военного билета нет, только приписное, повестки не получал. Нужно сопровождение в этом вопросе в г. Харьков

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайле!

    Шанси на відстрочку є, і вони достатньо високі.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Для отримання відстрочки треба подати до ТЦК заяву, додавши до неї посвідчення інваліда або довідку ЛКК форми 080-4 про необхідність постійного догляду та документи, які підтверджують відсутність інших осіб, які можуть такий догляд здійснювати: свідоцтва про смерть, витяг з Реєстру актів громадянського стану, підтвердження перебування таких осіб за кордоном тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чесно кажучи, складна історія для відстрочки. Вам потрібно довести факт того, що бабуся потребує постійного сторонього догляду, а також те, що відсутні інші особи, які можуть здійснювати догляд. Чому я рахую цю підставу як не дуже в плані перспективи?

    Поданий і відкликаний законопроєкт № 10378 взагалі не передбачав можливість оформлення відстрочки по догляду за особою не I ступеня спорідненості.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Самої інвалідності недостатньо. Потрібно щоб у довідці МСЕК було вказано про потребу бабусі у догляді. Якщо немає - потрібно звернутися до сімейного лікаря, який направить її на лікарсько-консультативну комісію, яка в результаті видасть довідку про потребу у догляді.

    1. На підставі даної довідки Вам в органах соцзахисту потрібно отримати Акт встановлення факту здійснення догляду або Документ про компенсацію за догляд

    2. Вам потрібно довести відсутність інших осіб, які можуть доглядати за бабусею (свідоцтво про смерть, довідки перебування за кордоном, тощо)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня!

    Для проведення повної і об"єктивної консультації, треба ознайомитися з документами.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України