Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 січня 2024, питання №100316

Родич загиблого військовослужбовця

Рідний брат військовослужбовець який загинув під час бойових дій.
Які документи предявляти В ТЦК чи працівникам воєнкоманту на блоктостах щоб мати відсторонення від служби? Чи є можливість виготовлення якогось посвідчення чи документу як родич загиблого військовослужбовця?

Відповіді юристів (12)

    Богун Сергій Павлович

    Вам необхідно отримати відстрочку. Подаєте заяву та довідку військової частини, свідоцтво про смерть.

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за швидку відповідь!

      Яку саме довідку? Свідоцтво про смерть є. Довідку з частини де він служив?

      І подавати вже в ТЦК де стою на обліку?

      • Богун Сергій Павлович

        Так. Де проходив службу.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Тому, щоб проїзжати блокпости без зайвих питань - бажано мати при собі нотаріальні копії документів про смерть родича, про причини його загибелі та документ про родинні зв'язки.

    При крайній необхідності можете оформити відстрочку та отримати відповідну довідку з ТЦК.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Щоб оформити відстрочку Вам потрібно надати ТЦК:

    1. Заяву про відстрочку

    2. Військово-обліковий документ

    3. Документ про родинні зв'язки

    4. Документ військового характеру, що свідчить про загибель родича(це можуть бути : сповіщення сім’ї центром комплектування, результати розслідування про смерть, довідка військової частини про те, що чоловік загинув під час заходів з оборони і стримування агресії Російської Федерації, довідка з ТЦК, довідка ВЛК де зазначена інформація щодо загибелі)

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дуже дякую за відповідь.

      3. Документ про родинні зв'язки - який це саме документ?

      • Дерій Владислав Олегович

        Ким Вам являється родич (син, брат, батько)?

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          Рідний брат

          • Дерій Владислав Олегович

            Співчуваю Вам!

            ТЦК потрібно подати Ваше свідоцтво про народження та свідоцтво про народження брата.

            • Сергій Клієнт 3 місяці тому

              Дуже Вам дякую!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Щоб мати документально оформленну відстрочку Вам потрібно звернутись до ТЦК із заявою та додати до неї підтверджуувальні документи про смерть брата. Це можуть бути свідоцтво про смерть, довідка від частини про обставини загибелі, оповіщення від ТЦК тощо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за швидку відповідь!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу, Сергію!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України