Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 17 января 2024, вопрос №100341 250₴

Довідка про не судимість (після оплати штрафу)

Сплатив штраф по ч. 1 і 4 ст. 358 КК, але вже довгий час у дії пише що відомості про оплату штрафу не надходило. Хоча я дзвонив до канцелярії де ці штрафи приймаються і вони підтвердили що штраф оплачено і що вони його зареєстрували, і сказали що не знають чому інформація не оновлюється. Чи не підскажите коли вона повинна оновлюватися і чи буде там видна судимість?

Ответы юристов (5)

    Пономаренко Наталія
    22%

    Доброго дня, шановний Андрій! Скоріш за все як це часто буває - збій в автоматизації процесів обміну інформацією між державними базами даних.

    Спробуйте звернутися із цим запитанням до Департаменту інформатизації МВС України.

    https://mvs.gov.ua/struktura/departament-informati...

    або в загальному порядку надіслати звернення до МВС України https://mvs.gov.ua/uk/work-with-citizens/elektronn...

    Теоретично - ці дані можуть без Вашого втручання ніколи не оновитися. Можливо строк оновлення 1 місяць.

    Якщо Вам не терміново, то зачекайте місяць з моменту оплати і тоді якщо дані в ДІЇ не оновляться - то можете звертатися із питаннями до МВС.

    Нажаль замовити довідку по-старій моделі взаємодії з МВС неможливо більше. Лише через ДІЮ у формі витяга. Тому варіантів не багато.

    Також причина може бути в тому, що Ви вважатиметесь несудимим лише через рік.

    За правилами п. 5 ст. 89 Кримінального кодексу України такими, що не мають судимості визнаються особи, які були засуджені до штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Корнійчук Євген Іванович
    12%

    Доброго дня, повинно було протягом доби знято вас з реєстру. Головне зберігайте квитанцію про сплату. Чи є у вас виконавче провадження з цього приводу, це можно переглянути у додатку дія в розділі виконавчі провадження.

    Якщо там буде ввідкрито провадження, там є контакти надішліть квитанцію виконавцю. У такому разі ви не будете сплачувати виконавчий збір.і справа повинна бути закрита

    Спробуйте звернутися до стягувати письмово додавши копію квитанції, щоб вони пояснили , чому так відбувається. Це однозначно пошвидше процес

    Турчин Ярослав Александрович
    22%

    ВІТАЮ ВАС, пане АНДРІЙ! А чому Ви вирішили, що одразу після сплати штрафу з Вас знімуть (погасять) судимість? Нажаль це не так і не все так просто. У засудження навіть до штрафу в рамках Кримінального кодексу України (далі _ КК України) є свої неприємні наслідки.

    Питання моменту з якого особа вважається несудимою досліджувався Верховним Судом у Постанові колегії суддів Першої палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 20 серпня 2019 року по справі № 759/10001/18 (провадження № 51-773км19) http://reyestr.court.gov.ua/Review/83836416.

    Процитую позицію Верховного Суду:

    Як встановлено у п. 7 ст. 89 КК України, такими, що не мають судимості визнаються особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за злочин середньої тяжкості, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину.

    За правилами п. 5 ст. 89 КК України такими, що не мають судимості визнаються особи, які були засуджені до штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину.

    У ст. 89 КК України встановлено диференційовані строки погашення судимості залежно від виду і строку покарання, яке відбуте винним, а також від категорії злочинів, до якої відноситься злочин, вчинений особою. Передбачено погашення судимості перебігом певного строку з дня відбуття особою основного і додаткового покарання. Тривалість цих строків залежить від виду покарання або від категорії злочинів у їх класифікації за тяжкістю.

    На думку колегії суддів, за наявності диференційованих строків погашення судимості строк погашення судимості засудженій необхідно рахувати виключно з урахуванням вимог п. 5 ст. 89 КК України, що покращує становище засудженої особи. Тобто з моменту реального відбуття покарання, а саме сплати штрафу.

    ОТЖЕ, Вам цілком законно вказують наявність судимості в Витязі МВС, який доступний у застосунку "ДІЯ", бо ж Ви будете вважатися таким, що не має судимості через РІК після оплати штрафу, що прямо слідує з пункту 5 статті 89 Кримінального кодексу України в чинній редакції.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Якщо обираєте «скорочений» тип витягу, це означає, що довідка включатиме лише відомості про відсутність/наявність судимості. Обравши «повний» тип витягу, ваша довідка включатиме відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    Отримати довідку про несудимість в електронному вигляді можна через застосунок «Дія». Для цього достатньо перейти за посиланням: https://diia.gov.ua/services/categories/gromadyanam/dovidki-ta-vityagi.

    Тож у повному витязі інформація про Вашу судимість навіть у разі її погашення - назавжди.

    На цю тему можете почитати інформацію тут.

    https://ntidea.com.ua/ua/novosti/skorochena-ta-pov...

    Вибачте за невтішні новини, але кажу як воно є насправді, а не щоб порадувати і отримати швиденько гроші за брехню.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    44%

    Вітаю Вас, Андрію!

    Сплатив штраф по ч. 1 і 4 ст. 358 КК, але вже довгий час у дії пише що відомості про оплату штрафу не надходило. Хоча я дзвонив до канцелярії де ці штрафи приймаються і вони підтвердили що штраф оплачено і що вони його зареєстрували, і сказали що не знають чому інформація не оновлюється. Чи не підскажите коли вона повинна оновлюватися і чи буде там видна судимість?

    Не хвилюйтеся, головне - що Ви оплатили штраф та канцелярія Вам підтвердила даний факт. Так буває, що Дія оновлюється значно пізніше.

    Можете спробувати замовити витяг про несудимість, інформація вже може бути оновлена. Хоча далеко не факт. Але кримінальний кодекс України передбачає, що після відбуття покарання за проступок (сплата штрафу) Ви вже маєте вважатися таким, що не має судимості.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131)

    Стаття 89. Строки погашення судимості

    Такими, що не мають судимості, визнаються:

    ...

    2-1) особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання.

    Успіхів. З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    Згідно статті 69 Кримінального кодексу України особома, що не мають судимості, визнаються:

    1. особи, засуджені відповідно до статті 75 цього Кодексу, якщо протягом іс­питового строку вони не вчинять нового злочину і якщо протягом зазначеного строку рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням не буде скасоване з інших підстав, передбачених законом. Якщо строк додаткового покарання перевищує тривалість іспитового строку, особа визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додаткового покарання;
    2. жінки, засуджені відповідно до статті 79 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового злочину і якщо після закінчення цього строку не буде прийняте рішення про направлення для відбування по­карання, призначеного вироком суду. Якщо засуджена не була звільнена від додаткового покарання і його строк перевищує тривалість іспитового строку, то жінка визнається такою, що не має судимості, після відбуття цього додатко­вого покарання;
    3. особи, засуджені до позбавлення права обіймати певні посади чи займати­ся певною діяльністю після виконання цього покарання;
    4. особи, які відбули покарання у виді службового обмеження для військово­службовців або тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців чи достроково звільнені від цих покарань, а також військовослужбовці, які від­були покарання на гауптвахті замість арешту;
    5. особи, засуджені до основного покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, громадських робіт, виправних робіт або арешту, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину;
    6. особи, засуджені до обмеження волі, а також засуджені за злочин невеликої тяжкості до позбавлення волі, якщо вони протягом двох років з дня відбуття по­карання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину;
    7. особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штра­фу за злочин середньої тяжкості, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину;
    8. особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штра­фу за тяжкий злочин, якщо вони протягом шести років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину;
    9. особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штра­фу за особливо тяжкий злочин, якщо вони протягом восьми років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину."

    .Тривалість зазначених термінів встановлюється залежно від виду покарання та від кате­горії злочинів із урахуванням їх класифікації за ступенем тяжкості (ч. 3 п. 4 ППВСУ від 26 грудня 2003 р.).

    Наприклад, за п. 5 ст. 89 КК встановлюється строк погашення судимості один рік, якщо особи відбули покарання у виді штрафу, призначеного як основне покарання в роз­мірі не більше трьох тисяч н. м. д. г., виправних робіт або арешту. Таким чином, у цих випадках тривалість строків погашення судимості залежить тільки від виду, відбуто­го засудженим покарання, а стосовно штрафу - ще й від його розміру.

    Закінчення передбачених ст. 89 КК строків і невчинення впродовж їх нового злочину автоматично припиняє стан судимості й особа вважається такою, що її не має.

    В той самий час у Вас немає підстав для хвилювання з приводу несплати штрафу по тій простій причини, що по факту Ви його сплатили. Вам лише треба звернутись до державного виконавця і написати відповідну заяву, підтвердивши її банківським документом про сплату штрафу.

    Що стосується видалення судимості з бази даних, то у Департамента інформатизації МВС України, який опікується такими питання, завжди відбуваються запізнення з цього приводу - на жаль це майже нормальне явище для цього органу. СМпробуйте подати заяву з доквазами і до них.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України