Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 18 января 2024, вопрос №100375 240₴

Передача авто із БФ на військовослужбовця без постановки на тимчасовий облік

Доброго дня
Питання наступне:
Чи може благодійний фонд за актом передачі передати авто військовослюжбовцю ЗСУ, ввезене як гуманітарна допомога, отримувач по ВМД благодійний фонд, без постановки на тимчасовий облік. В процесі оформляється акт приму передачі із усіма зверненнями та документами військовослужбовця в додатку. Чи правильно це ? Які помилки ? Рекомендації ?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Олександре!

    Рекомендую Вам трохи почекати.

    Справа в тім, що 21 грудня 2023 року Президент України підписав і повернув до ВР Закон України № 3448-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги". Закон вступить в силу через один місяць після його публікації в "Голосі України".

    Будь-який гуманітарний вантаж тепер може бути оформлений виключно на благодійну організацію, яка включена до Єдиного реєстру отримувачів гумдопомоги.

    Для оформлення вантажу та/або транспортного засобу, потрібно подати оновлену форму митної декларації, у якій з’явився окремий пункт для вказання номера отримувача гумдопомоги. Зробити це можна як в паперовій формі, так і електронно. Щоправда, останній варіант наразі працює лише в теорії — у перший день дії нових правил державний онлайн-сервіс дав збій та тимчасово недоступний.

    Транспортні засоби відтепер можна ввозити лише на користь Збройних Сил України. Громадські організації та благодійні фонди втратили можливість спрощеного оформлення машин для власного використання (статутних цілей). Тепер у графі митної декларації, поруч з одержувачем гуманітарної допомоги, потрібно вказати, що транспортний засіб ввозять для подальшої передачі ЗСУ.

    Протягом 90 днів такі «гуманітарні» машини організації зобов’язані передати якійсь із військових частин, оформивши акт прийому-передачі та прозвітувавши про це.

    Це означає, що після того, як Закон стане чинним, ввезене ГО або фондом авто можна буде передати конкретному військовослужбовцю, фізичній особі. Якщо ні — передавати доведеться на військову частину.

    Також в законі йдеться про спрощений механізм декларування — тобто подача паперової митної декларації безпосередньо в пункті пропуску — діятиме лише до 1 квітня 2024 року. Після цієї дати привезти гуманітарний вантаж можна буде лише за попередньо поданою електронною декларацією.

    Ця інформація отримана із таких джерел за посиланням:

    https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41537

    https://eauto.org.ua/news/426-z-1-grudnya-zminilis...

    Наразі ж, не існує законного механізму, за яким БФ може передати авто фізичній особі військовослужбовцю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Олександр!

    Якщо Благодійний фонд ввозитиме авто із-за кордону, його спочатку потрібно поставити на тимчасову реєстрацію в сервісному центрі МВС (це робить благодійний фонд або військова частина), а потім воно передається актом прийому-передачі військовослужбовцю.

    Для перетину кордону необхідно підготувати спеціальну декларацію. Отримувачем гуманітарної допомоги є юридична особа. Тимчасова реєстрація авто відбувається на підставі митної декларації. Так як військовослужбовець є набувачем гуманітарної допомоги, а не отримувачем, відповідно він не зможе поставити авто на облік.

    Пропуск через митний кордон та митне оформлення гуманітарної допомоги у вигляді транспортних засобів для осіб, визначених відповідно до частини другої статті 6 Закону України “Про гуманітарну допомогу”, здійснюється без письмового підтвердження від таких осіб. Цільове використання таких транспортних засобів підтверджується звітом про наявність та розподіл гуманітарної допомоги, поданим відповідно до Порядку.

    Отже, передати авто військовослужбовцю Ви зможете, але він поставити його на тимчасовий облік не зможе.

    Проте, згідно пункту 7 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів. Власники транспортних засобів та особи, що експлуатують такі засоби на законних підставах, або їх представники (далі - власники) зобов'язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом десяти діб після придбання (одержання) або митного оформлення, або тимчасового ввезення на територію України, або виникнення обставин, що є підставою для внесення змін до реєстраційних документів. Строк державної реєстрації продовжується у разі введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях. У разі припинення або скасування воєнного стану на всій території України або в окремих її місцевостях власники зобов’язані зареєструвати (перереєструвати) транспортні засоби протягом дев’яноста днів.

    ВИСНОВОК

    Авто як гуманітарна допомога повинна бути ввезена на благодійний фонд, який в свою чергу повинен поставити авто на тимчасовий облік, а потім актом прийому-передачі передати авто військовослужбовцю. БФ повинен подати звіт про цільове використання авто як гуманітарної допомоги.

    Задекларована гуманітарна допомога, щодо якої не подано звіт протягом 90 календарних днів з дати внесення інформації про митне оформлення гуманітарної допомоги за декларацією, вважається такою, стосовно якої відсутній облік щодо отримання та цільового використання, та використаною не за цільовим призначенням.

    Згідно законодавства зареєструвати авто в сервісному центрі МВС БФ повинен протягом 10 днів після митного оформлення, але в умовах воєнного часу це можна зробити протягом 90 після припинення дії воєнного стану.

    Тому, якщо БФ не поставить авто на тимчасовий облік порушення не буде. Але якщо авто буде передано військовослужбовцю, він як набувач гуманітарної допомоги не зможе зареєструвати авто.

    Тому після 90 днів з моменту закінчення воєнного стану авто потрібно буде поставити на облік, але так як військовослужбовець не має такого права - відповідно буде порушення законодавства. Авто можуть арештувати.

    Можливо, з часом законодавці внесуть зміни до порядку реєстрації, адже гуманітарних авто досить велика кількість, тому це питання потребує вирішення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Токмач Галина Николаевна

    Вітаю!

    1. Чинне законодавство не забороняє БО придбавати вживаний автомобіль у фіз. особи. Питання лише в дотриманні цільового характеру витрат БО згідно пп. 133.4.2. п. 133.4. ст. 133 Податкового кодексу, згідно якого доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

    Також необхідно звернути увагу на те, що згідно п. 173.3. ст. 173 Податкового кодексу БО може в певних випадках виступати як податковий агент продавця автомобілю.

    2. Щодо оформлення документів, звертаю увагу на п. 8 Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 вересня 1998 р. N 1388 з наступними змінами і доповненнями. Згідно вказаної норми документами, що підтверджують правомірність придбання транспортних засобів, їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, є, зокрема, оформлені в установленому порядку:- договори, укладені на товарних біржах на зареєстрованих в уповноваженому органі МВС бланках; - укладені та оформлені безпосередньо в сервісних центрах МВС у присутності адміністраторів таких органів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб; - нотаріально посвідчені договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування транспортних засобів, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на транспортний засіб.

    На підставі відповідним чином укладеного договору та після подання передбачених вказаним Порядком документів (договір, техпаспорт тощо), сплати необхідних платежів, автомобіль може бути зареєстровано у сервісному центрі МВС на ім'я БО.

    3. При наступній передачі транспортного засобу бенефіціару звертаю увагу на необхідність дотримання БО вимог п. 181.1. ст. 181 Податкового кодексу, згідно якої у разі якщо загальна сума від здійснення операцій з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з цим розділом, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) такій особі протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1000 гривень (без урахування податку на додану вартість), така особа зобов'язана зареєструватися як платник податку у контролюючому органі за своїм місцезнаходженням. З податкової практики видно, що, навіть не зважаючи на звільнення від оподаткування такої благодійної допомоги, операція з її передачі у власність бенефіціара буде вважатись операцією з постачання товарів, що підлягають оподаткуванню, і БО повинна контролювати розмір таких операцій, оскільки може стати зобов'язаною зареєструватись платником ПДВ з витікаючими наслідками.

    Також при передачі вказаної благодійної допомоги у власність бенефіціара необхідно слідувати вимогам пп. 197.1.15. п. 197.1. ст. 197 Податкового кодексу, яка вказує, що на товари, які надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними статтею 3 Закону України "Про благодійну діяльність та благодійні організації", поширюються правила маркування. Маркування проводиться шляхом нанесення напису "Благодійна допомога. Продаж заборонено" на етикетку, ярлик або безпосередньо на зовнішню або внутрішню упаковку товару. Під час маркування товарів благодійної допомоги може використовуватися символіка благодійної організації та благодійника. Товари маркуються таким чином, щоб під час огляду упаковки або безпосередньо товарів напис було видно повністю і чітко. Товари благодійної допомоги маркуються благодійниками, які надають таку допомогу.

    4. Вважаю можливим і оформлення транспортного засобу відразу на бенефіціара, при цьому БО може виступити благодійником у виконанні зобов'язання по оплаті ТЗ (за умови дотримання пп. 133.4.2. п. 133.4. ст. 133 Податкового кодексу). Такий правочин може бути оформлений 3-стороннім договором купівлі-продажу або 2-стороннім договором купівлі-продажу на користь третьої особи, при цьому можливе додаткове оформлення договору про надання благодійної допомоги у вигляді оплати за одним із вказаних вище договорів. У цих документах можуть бути прописані відповідний статус та обов'язки БО, бенефіціара, цільовий характер відповідних витрат.

    5. В залежності від особи бенефіціара, інших факторів можливі певні коригування щодо наданих консультацій.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України