Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 18 января 2024, вопрос №100428

Чи можна виїзжати з іншими членами сім'ї разом, якщо є підстава на супровід.

Є законна підстава к перетину кордону у вигляді довідки за отримання компенсації за догляд над дідусем на непрофесійний основі. Якщо виїзжати не тільки вдвох, а наприклад ще й з іншими членами сім'ї (які можуть виїзжати) разом в одному авто чи можуть виникнути проблеми або навіть відмова перетину кордону? Тобто питання у форматі "чому усі разом, це ж не супровід".
Уточнення для ситуації, водій це син дідуся, в нього є ВНП в Іспанії, та йому вже 60 років.
Та інше питання, наскільки серьозно потрібно готуватися до питань на кордоні "куди саме їдете, якщо на лікування то докажіть"?
Немає доказів куди саме їдемо, чи потрібно якось підготуватися заздалегідь?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Я би порадив все ж таки виїжджати дідусю з онуком окремо від інших родичів, щоби уникнути зайвих питань з боку прикордонників щодо супровіду.

    Щодо мети виїзду, то Ви не повинні нікому доказувати куди саме і для чого їдете. В онука є право на перетин кордону зі своїм дідусем. Дідусь вже є людиною похилого віку, в країні постійні обстріли, він погано себе почуває, нервує і це сказується на стані його здоров'я. Тому він має право без будь якої причини виїхати за кордон для відпочинку. Головне не впадати в паніку. Жодна норма чинного законодавтва не зобов'язує надавати відповідну інформацію ДПСУ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 3 месяца назад

      Дуже дякую, Юрію!

      На жаль скоріш за все доведеться виїзжати втрьох, але сподіваюся, що той факт, що його син вже давно проживає в Іспанії, а не в Україні не викличе додаткових питань.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так. Можливо і не викличе. Все залежить від прикордонників. В тім, є ще один факт на який онук може спиратися. Це те, що батько залишиться за кордоном, а дідусь сам повернутися не зможе, тому він його і супроводжує.

        • Роман Клиент 3 месяца назад

          Да, цей варіант є найкращім в даних обставинах. Щиро дякую, гарного Вам вечора!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Романе! Вдачі Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України