Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 19 января 2024, вопрос №100450 500₴

Довідка про несудимість (повна)

Добрий день, два роки тому був кримінальний протсупок, санкції за нього були у виді штрафу. Штраф оплачений. Чи буде ця інформація вказана, якщо замовити повний витяг про несудимість?

Дякую

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас!

    Ні, 100 % цієї інформації не має вже бути.

    Можете спробувати замовити витяг про несудимість.

    КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2001, № 25-26, ст.131)

    Стаття 89. Строки погашення судимості

    Такими, що не мають судимості, визнаються:

    ...

    2-1) особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання.

    Успіхів. З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10%

    Доброго дня, Сергію!

    Відповідь на Ваше питання дає стаття 89 Кримінального кодексу України:

    "Такими, що не мають судимості, визнаються:

    2 - 1 ) особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання;"

    Той факт, що Ви сплатили штраф, вважається відбуттям покарання.

    Витяг про несудимість можна отримати онлайн за посиланням:

    https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-nesudimist

    або тут:

    https://vytiah.mvs.gov.ua/app/landing

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня, пане Сергію!

    Кримінальний проступок – це дія, або бездіяльність, що передбачена Кримінальним кодексом, за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі до 51 000 гривень, або інше покарання, що не пов’язане з позбавленням волі.

    Особи, засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання вважаються такими, що не мають судимості.

    Тому в довідці буде зазначено, що Ви несудимий.

    Оформити заявку на отримання довідки про несудимість можна на вибір як у паперовому, так і у електронному вигляді.

    Довідку у паперовому вигляді можна замовити, прийшовши до будь-якого сервісного центру МВС, та подати письмову заяву у цьому центрі. Для цього потрібно мати при собі паспорт та картку платника податків, у якому зазначений РНОКПП (так званий ідентифікаційний номер платника податків).

    Отримати довідку про несудимість можна у паперовому вигляді на спецбланку у тому ж сервісному центрі.

    Онлайн замовити довідку можна на Головного сервісного центру МВС, на сайті МВС МВС у розділі електронні послуги, або на сайті сервісу Дія.

    Але, для замовлення довідки онлайн необхідно мати дійсний кваліфікований електронний підпис (раніше називався ЕЦП), або пройти ідентифікацію на сайті за допомогою BankID, якщо банк, у якому у Вас відкритий рахунок підтримує таку функцію.

    Після ідентифікації потрібно буде заповнити відповідні форми: вказати ваші персональні данні (РНОКПП, серія та номер паспорту, дата народження, адресу проживання тощо), контактні данні (номер телефону, адреса електронної пошти) та вказати мету запиту.

    Також, можна обрати для себе у якому сервісному центрі Вам зручніше отримати довідку (якщо отримувати її будете у паперовому вигляді). У електронному вигляді така довідка буде надіслана на електронну пошту.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Дерій Владислав Олегович
    14%

    В доповнення до своєї відповіді...

    Згідно ПОРЯДКУ доступу до відомостей інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»

    Витяг виготовляється за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

    В ІАС формується два види Витягів про:

    • відсутність (наявність) судимості (скорочений);
    • притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України (повний);

    У Вас в Повному витязі буде вказана така інформація:

    "...станом на 19.01.2024 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи не погашеної судимості не має та в розшуку не перебуває"

    Тому Вам хвилюватися не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.! Успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович
    20%

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ! Нажаль у повному витязі - так, буде вказано наявність відомостей про притягнення до кримінальної відповідальності - незалежно від того погашені / зняті вони чи ні.

    Відповідно до пункту 5 ст. 89 Кримінального кодексу України такими, що не мають судимості визнаються особи, які були засуджені до штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину.

    Якщо обираєте «скорочений» тип витягу, це значить, що довідка включатиме лише відомості про відсутність/наявність судимості. Обравши «повний» тип витягу, ваша довідка включатиме відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    І це логічно. Бо тоді усі в Україні були б не судимі по таким довідкам, навіть ті, хто відбував покарання у кримінально-виховних закладах.

    Ви ж не очікуєте, що наприклад після оплати штрафу за порушення правил дорожнього руху - з кабінету водія і бази МВС пропадуть відомості, що у Вас був штраф? - Ні. Звісно ці данні майже назавжди там.

    В той же час, наявність запису не має жодних юридичних, окрім звісно морально-психологічної сторони наслідків.

    Адже Ви визнаєтеся через рік особою, що не має судимості.

    Питання моменту з якого особа вважається несудимою досліджувався Верховним Судом у Постанові колегії суддів Першої палати Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду від 20 серпня 2019 року по справі № 759/10001/18 (провадження № 51-773км19) http://reyestr.court.gov.ua/Review/83836416.

    Процитую позицію Верховного Суду:

    Як встановлено у п. 7 ст. 89 КК України, такими, що не мають судимості визнаються особи, засуджені до позбавлення волі або основного покарання у виді штрафу за злочин середньої тяжкості, якщо вони протягом трьох років з дня відбуття покарання (основного та додаткового) не вчинять нового злочину.

    За правилами п. 5 ст. 89 КК України такими, що не мають судимості визнаються особи, які були засуджені до штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, якщо вони протягом року з дня відбуття покарання не вчинять нового злочину.

    У ст. 89 КК України встановлено диференційовані строки погашення судимості залежно від виду і строку покарання, яке відбуте винним, а також від категорії злочинів, до якої відноситься злочин, вчинений особою. Передбачено погашення судимості перебігом певного строку з дня відбуття особою основного і додаткового покарання. Тривалість цих строків залежить від виду покарання або від категорії злочинів у їх класифікації за тяжкістю.

    На думку колегії суддів, за наявності диференційованих строків погашення судимості строк погашення судимості засудженій необхідно рахувати виключно з урахуванням вимог п. 5 ст. 89 КК України, що покращує становище засудженої особи. Тобто з моменту реального відбуття покарання, а саме сплати штрафу.

    ОТЖЕ, Ви будете вважатися таким, що не має судимості через РІК після дати оплати штрафу, що прямо слідує з пункту 5 статті 89 Кримінального кодексу України в чинній редакції.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2341-14#Text

    Питання видачі витягів регулюється з урахуванням Положення про інформаційно-аналітичну систему «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», затвердженим Наказом Міністерства внутрішніх справ України 30 березня 2022 року № 207.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0425-22#Text

    Якщо обираєте «скорочений» тип витягу, це означає, що довідка включатиме лише відомості про відсутність/наявність судимості. Обравши «повний» тип витягу, ваша довідка включатиме відомості про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність/наявність судимості або обмежень, передбачених кримінально-процесуальним законодавством України.

    Отримати довідку про несудимість в електронному вигляді можна через застосунок «Дія». Для цього достатньо перейти за посиланням: https://diia.gov.ua/services/categories/gromadyanam/dovidki-ta-vityagi.

    Тож у повному витязі інформація про Вашу судимість навіть у разі її погашення - назавжди.

    На цю тему можете почитати інформацію тут.

    https://ntidea.com.ua/ua/novosti/skorochena-ta-pov...

    Вибачте за невтішні новини, але кажу як воно є насправді, а не щоб порадувати і отримати швиденько гроші за брехню.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Пономаренко Наталія
    20%

    Доброго ранку, шановний Сергію! Наразі витяги видаються через застосунок "ДІЯ" в електронному вигляді миттєво. Тож Ви можете перевірити наші роз'яснення як то кажуть "не відходячи від каси". І нам дійсно буде дуже цікаво, що у Вас на практиці вийде. Якщо не завдасть Вам труднощів - будь-ласка повідомте нам правильну відповідь, щоб ми з колегами могли її врахувати у майбутній роботі, бо ж усього знати не можна і ситуація в країні дуже часто змінється не те що з року в рік, а кожного місяця. Крім того, інколи правозастововча практика МВС та подібних органів дещо відрізняється від нормативно-правової бази, якою такі дії регламентовано і були випадки, коли МВС включав у довідки навіть інформацію про судові справи без уточнення чи винесено обвинувальний Вирок по ним.

    Щодо Вашого питання можу повідомити таке.

    Раніше фізичні особи мали можливість отримати довідку про відсутність судимості, оформивши відповідний запит, авторизувавшись за своїм ЕЦП або безпосередньо у сервісному центрі МВС. Таку довідку учасник отримував в електронному чи паперовому вигляді.

    Та з приходом війни змінилася процедура отримання такої довідки. На початку повномасштабної війни, було призупинено строки надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру. Як передбачає Постанова КМУ від 28 лютого 2022 року №165 "Деякі питання реалізації прав, свобод і законних інтересів фізичних та юридичних осіб", такі послуги будуть поновлені протягом місяця після припинення чи скасування воєнного стану.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/165-2022-%D0%B...

    Але не так сталось як гадалось. І вже 8 серпня 2023 р. Уряд прийняв Постанову КМУ № 828 від 08.08.2023 р. "Про поновлення строків надання адміністративних послуг і видачі документів дозвільного характеру та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України"

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/828-2023-%D0%B...

    Проте повертатися до старих підходів з Довідками про несудимість МВС схоже не планує. Тим більше, що ця послуга безкоштовна, а дозвільні органи МВС орієнтовані на заробляння грошей. Власне як і патрульна поліція у значній мірі. Але ж зараз не про це.

    Для початку, давайте спробуємо розібратися, що таке довідка про несудимість.

    Довідка про несудимість є офіційним документом, який підтверджує, що фізична особа, на ім'я якої видано довідку:

    • не притягувалася до кримінальної відповідальності,
    • не була засуджена,
    • не перебуває у розшуку на території України.

    Відповідно до пункту 2 Наказу Міністерства внутрішніх справ України від 30.03.2022 № 207 «Про організацію доступу до відомостей персонально-довідкового обліку єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ України»: Довідки про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України видаються у формі витягів з інформаційно-аналітичної системи "Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості".

    Тому саме про витяг і будемо вести мову далі.

    Для чого потрібен витяг про відсутність судимості?

    Як правило такі витяги потрібні для:

    • оформлення документів за межами України і підтвердження статусу особи, що не перебуває в розшуку та не має проблем із законом на своїй Батьківщині (візи, громадянства, дозволів на постійне чи тимчасове проживання);
    • працевлаштування в державний та (або) приватний сектор економіки;
    • участь у тендерних процедурах та інших формах державних закупівель;
    • отримання дозволів на зброю;
    • для усиновлення чи встановлення опіки;
    • інші специфічні випадки.

    Раніше найбільш популярними були перші дві підстави - тобто оформлення за кордоном документів або працевлаштування.

    Наразі ж популярності набуває третя підстава. Тобто підтвердження відсутності судимості для участі у державних закупівлях та тендерних процедурах.

    Відповідно до чинного законодавства про публічні закупівлі (пункт 5 частини першої статті 17 Закону України "Про публічні закупівлі"), замовник відхиляє учасника, якщо той не надав довідку про відсутність його судимості, як того вимагає тендерна документація.

    Не погашена або не знята судимість за кримінальне правопорушення, вчинене з корисливих мотивів є однією із підстав відмови в участі у закупівлі та відхиленню пропозиції учасника, передбаченого статтею 17 Закону та пунктами 44, 47 Особливостей здійснення публічних закупівель товарів, робіт і послуг для замовників, передбачених Законом України “Про публічні закупівлі”, на період дії правового режиму воєнного стану в Україні та протягом 90 днів з дня його припинення або скасування, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 12 жовтня 2022 р. № 1178 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2023 р. № 471).

    Нагадаємо, що раніше, наявність або відсутність такої обставини та її підтвердження стосувалося службової (посадової) особи учасника, уповноваженої представляти інтереси або підписувати договір про закупівлю.

    Та останні зміни, які внесені були до Постанови КМУ №1178, змінили і положення і цих норм. Тож наразі відмову в участі та відхилення пропозиції підпадає керівник установи учасника. Таким чином, таку довідку замовник вимагатиме саме від нього.

    На сьогодні громадянин України може замовити витяг та отримати його:

    • онлайн – на сайті Головного сервісного центру МВС України або через "програмного посередника" - застосунок "ДІЯ",
    • офлайн – в територіальному сервісному центрі МВС України.

    Необхідні документи для оформлення довідки офлайн:

    • Заповнений на місці “Запит” щодо отримання довідки про несудимість;
    • Документ, що посвідчує особу.

    Нормативне регулювання.

    Як вже згадували вище, наразі діюче законодавство не передбачає отримання довідки про відсутність судимості. Натомість, є можливість отримати в електронному чи паперовому вигляді витяг. Він передбачений наказом №207. Саме цей наказ затвердив новий Порядок доступу до відомостей інформаційно-аналітичної системи “Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості”. Набув чинності наказ у квітні позаминулого року.

    Згаданий витяг містить відомості із ІАС. Зазвичай витяг формується системою миттєво і має унікальний QR-код, який забезпечує перехід за посиланням на відповідний підтвердний запис в електронних ресурсах ІАС.

    Коли інформація надавалася у формі Довідки, то у разі, коли в минулому такі судимості мали місце, в довідці вказувалися відповідні дані із зазначенням статті. Але, варто врахувати, що для різних цілей, форма довідки відрізнялася.

    Припускаю, що і наразі незважаючи на зміну формальної назви документу з ДОВІДКА на ВИТЯГ, інформація у таких документах буде приблизно тією ж. Звісно, якщо держава для цілей мобілізації не вирішила всіх зробити за АІС МВС несудимими.

    А отже, там може бути вказано усі судимості, включаючи погашені або зняті. Проте жодних негативних юридичних наслідків це мати не може, у разі, якщо такі судимості погашені або зняті. Звісно, якщо не враховувати суб'єктивне сприйняття факту наявності у минулому проблем із законом конкретними особами (в т.ч. посадовими), що не має жодного відношення до юридичних факторів.

    Припинення судимості анулює всі кримінально–правові та загальноправові наслідки засудження та призначення покарання. Особа, судимість якої погашена або знята, вважається такою, яка раніше злочину не вчиняла, покарання не відбувала. Вона не зобов’язана будь–де вказувати про вчинення нею в минулому злочину та призначення за нього покарання, не повинна відчувати жодних негативних наслідків колишньої судимості. Врахування погашеної чи знятої судимості при вирішенні будь–яких питань, у тому числі і при характеристиці особи, суперечить самій суті інституту припинення судимості і є неприпустимим (Постанова Верховного Суду від 27 вересня 2018 року по справі № 647/1831/15-к (провадження № 51-336 км 17). https://reyestr.court.gov.ua/Review/76945371

    Верховний Суд у постанові від 17 вересня 2020 року у справі № 739/1140/18 (провадження № 51-1858км20)

    https://reyestr.court.gov.ua/Review/91702621

    Касаційний кримінальний суд дійшов висновку, що судимість є правовим станом особи, який виникає у зв'язку з її засудженням до покарання і за визначених законом умов тягне настання для такої особи відповідних наслідків.

    Правильне застосування правових норм про судимість, її погашення чи зняття має важливе значення для вирішення кримінальних проваджень у разі вчинення такою особою нового злочину.

    Судимість має строковий характер. Закон визначає, коли саме виникає судимість (з дня набрання законної сили обвинувальним вироком) та встановлює підстави її припинення.

    Такими підставами є погашення судимості або її зняття. Як погашення, так і зняття судимості пов'язане зі спливом термінів, передбачених ст. 89 КК України, протягом яких особа повинна дотриматись визначених законом вимог та своєю поведінкою довести остаточне виправлення.

    Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 89 КК України такими, що не мають судимості, визнаються особи, засуджені відповідно до статті 75 цього Кодексу, якщо протягом іспитового строку вони не вчинять нового кримінального правопорушення і якщо протягом зазначеного строку рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням не буде скасоване з інших підстав, передбачених законом.

    Припинення судимості анулює всі кримінально-правові та загальноправові наслідки засудження і призначення покарання.

    Особа, судимість якої погашено або знято, вважається такою, яка раніше злочину не вчиняла, покарання не відбувала. Вона не зобов'язана вказувати про вчинення нею в минулому злочину та призначення за нього покарання, не повинна відчувати жодних негативних наслідків попередньої судимості.

    Врахування погашеної чи знятої судимості при вирішенні будь-яких питань, у тому числі й при характеристиці особи, суперечить самій суті інституту припинення судимості та є неприпустимим.

    З огляду на зазначені правові норми та принцип презумпції невинуватості, за відсутності вироку суду, який набрав законної сили, наявність кримінального провадження, в тому числі на стадії його судового розгляду, не породжує правових наслідків для юридичної оцінки наступних чи попередніх діянь особи, у вчиненні яких вона обвинувачується, а є лише версією органів досудового розслідування, яку вони доводять на підставі обов'язку доказування відповідно до вимог ч. 1 ст. 92 КПК України.

    А тому наявність на розгляді у суді іншого кримінального провадження щодо особи не може впливати на призначення йому покарання у кримінальному провадженні.

    Можливо у зв'язку з такими рішеннями Верховного Суду позиція МВС щодо інформації про судимості у відповідних Витягах дещо змінилася. Хоча маю на цей рахунок відчутні сумніви.

    В будь-якому разі буде цікаво дізнатися за Вашим конкретним кейсом дійсний стан справ у правозастосовчій практиці станом на 2024 рік.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Токмач Галина Николаевна
    16%

    Добрий день!

    Чи буде ця інформація вказана, якщо замовити повний витяг про несудимість? - ні. Буде вказано, що станом на дату формування повного витягу Ви до кримінальної відповідальності не притягуєтеся, незнятої чи непогашеної судимості не маєте та в розшуку не перебуваєте. Такий витяг можна оформити онлайн https://hsc.gov.ua/index/poslugi/dovidka-pro-vidsu..., однак для цього потрібно мати ЕЦП.

    ПОРЯДОК доступу до відомостей інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0426-22#n4):

    I. Загальні положення

    2. У цьому Порядку терміни вжито в таких значеннях:

    витяг з ІАС (далі - Витяг) - документ у паперовій або електронній формі, що сформований програмним забезпеченням ІАС та містить відомості з неї, які є актуальні на дату та час його формування. Кожному Витягу присвоюється унікальний електронний ідентифікатор (QR-код), який забезпечує перехід за посиланням на відповідний підтвердний запис в електронних ресурсах ІАС.

    В ІАС формується два види Витягів про:

    відсутність (наявність) судимості (скорочений);

    притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України (повний);

    установчі дані - інформація про прізвище, власне ім’я, по батькові (за наявності) фізичної особи, дату та місце її народження, що дозволяє ідентифікувати її в ІАС;

    IV. Отримання відомостей з ІАС за зверненнями фізичних осіб

    1. Фізична особа, яка досягла 14-річного віку (далі - Заявник), має право на отримання з ІАС відомостей про себе в паперовій або електронній формі.

    2. Відомості з ІАС надаються Заявнику у формі Витягу з дотриманням вимог законодавства про звернення громадян та захист персональних даних на підставі запиту на отримання Витягу про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України, що подається за формою, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

    3. Запит подається в паперовій або електронній формі.

    4. Запит у паперовій формі подається особисто Заявником або уповноваженою ним у встановленому порядку особою (далі - Представник) до служби ЄІС МВС, територіального сервісного центру МВС (далі - ТСЦ МВС) або відокремленого пункту реєстрації кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг акредитованого центру сертифікації ключів МВС (далі - ВПР АЦСК МВС), працівники якого за рішенням керівника юридичної особи, яка забезпечує функціонування такого ВПР АЦСК МВС, є користувачами робочого місця віддаленого доступу до ІАС, незалежно від адреси задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) Заявника.

    Заявник під час подання запиту особисто пред’являє посадовій особі служби ЄІС МВС, ТСЦ МВС або працівнику ВПР АЦСК МВС документ, що посвідчує його особу.

    Представник під час подання запиту пред’являє посадовій особі служби ЄІС МВС, ТСЦ МВС або працівнику ВПР АЦСК МВС документ, що посвідчує його особу, та документ, який уповноважує його представляти інтереси Заявника.

    Перелік документів, що посвідчують особу, визначений у статті 13 Закону України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

    Запит друкується або заповнюється письмово від руки розбірливими літерами без виправлень, та підписується Заявником або Представником.

    У разі необхідності отримання Витягу з проставленням апостиля Заявник або Представник повинен зазначити про це в запиті.

    5. Користувач робочого місця віддаленого доступу до ІАС, що прийняв запит, перевіряє повноту і якість його заповнення, відповідність персональних даних, указаних у запиті, даним документа, що посвідчує особу, та з робочого місця віддаленого доступу вносить їх до електронної форми для перевірки за даними ІАС.

    6. Запит в електронній формі подається за умови ідентифікації Заявника з використанням електронного підпису чи іншого альтернативного засобу ідентифікації особи, що відповідає вимогам законодавства України, через офіційний вебсайт МВС або з використанням сервісної послуги єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ у формі прикладного програмного інтерфейсу, Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або електронного кабінету.

    У разі необхідності отримання Витягу з проставленням апостиля Заявник повинен зазначити про це в запиті.

    7. Витяг виготовляється в електронній формі. У випадках, передбачених законодавством, та за бажанням Заявника Витяг може бути надано в паперовій формі. Витяг виготовляється за формою, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

    8. Інформація про Заявника, вказана в запиті, обробляється виключно з метою підготовки та надання йому Витягу.

    9. Сформований в електронній формі Витяг засвідчується кваліфікованою електронною печаткою служби ЄІС МВС. Перевірка сформованого Витягу та його завантаження здійснюється в електронній формі в електронному кабінеті.

    10. Посадова особа служби ЄІС МВС, ТСЦ МВС або ВПР АЦСК МВС на робочому місці віддаленого доступу роздруковує Витяг на аркушах паперу формату А4 (210 × 297 міліметрів) без використання спеціальних бланків.

    У разі якщо інформація, яка надається у відповідь на запит, містить дві сторінки, друга сторінка друкується на зворотному боці.

    11. Роздрукований Витяг підписується заступником керівника служби ЄІС МВС відповідно до розподілу функціональних обов’язків (або особою, яка виконує його обов’язки), керівником ТСЦ МВС, ВПР АЦСК МВС (або особою, яка виконує його обов’язки), скріплюється печаткою цього суб’єкта та видається Заявнику або Представнику.

    У разі якщо Витяг містить декілька сторінок, на всіх сторінках проставляється печатка, а остання сторінка Витягу засвідчується заступником керівника служби ЄІС МВС відповідно до розподілу функціональних обов’язків (або особою, яка виконує його обов’язки), керівником ТСЦ МВС, ВПР АЦСК МВС (або особою, яка виконує його обов’язки) та видається Заявнику.

    Роздрукований Витяг із проставленим апостилем видається особисто Заявнику або Представнику виключно службою ЄІС МВС.

    Перелік ТСЦ МВС, уповноважених на оброблення запиту та видачу Витягу, визначається Головним сервісним центром МВС за погодженням із службою ЄІС МВС, з урахуванням технічних і штатних спроможностей ТСЦ МВС.

    ВПР АЦСК МВС визначається рішенням керівника юридичної особи, яка забезпечує функціонування ВПР АЦСК МВС, з урахуванням технічних і штатних спроможностей такого ВПР АЦСК МВС, за погодженням зі службою ЄІС МВС.

    12. На вимогу Заявника Витяг може виготовлятися в електронній формі, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою служби ЄІС МВС.

    13. У разі незгоди з відомостями, що містяться у Витязі, Заявник може надати до служби ЄІС МВС офіційні документи (засвідчену судом копію рішення із зазначенням дати набрання чинності, довідку з місць позбавлення волі тощо) для внесення відповідних змін до ІАС.

    14. Для уточнення наявної у служби ЄІС МВС інформації або установчих даних Заявника, що вказані в запиті, можуть проводитися додаткові перевірки за територіальними персонально-довідковими картотеками Національної поліції України або уточнення інформації, наданої в запиті, у посадової особи ТСЦ МВС, ВПР АЦСК МВС.

    15. Легітимність Витягу може бути перевірена через офіційний вебсайт МВС або з використанням сервісної послуги єдиної інформаційної системи Міністерства внутрішніх справ, у формі прикладного програмного інтерфейсу, Єдиного державного вебпорталу електронних послуг або електронного кабінету.

    16. Заявникові відмовляється в наданні відомостей з ІАС в разі, якщо:

    запит подано особою, яку неможливо ідентифікувати або яка не підтвердила повноваження щодо його подання, або установчі дані в запиті зазначені не в повному обсязі чи некоректно;

    у запиті не вказано мету отримання відомостей;

    у запиті не вказано вид запитуваної інформації (повний або скорочений Витяг);

    відомості про фізичну особу, зазначені в запиті в електронній формі, не відповідають реквізитам підписувача, що зазначені в сертифікаті відкритого ключа електронного підпису.

    Про відмову в наданні відомостей з ІАС Заявнику повідомляється в паперовій формі або на його вимогу в електронній формі із зазначенням причини відмови та роз’ясненням порядку оскарження такого рішення.

    Якщо під час опрацювання запиту встановлено, що фізична особа, щодо якої здійснюється запит, перебуває в розшуку, відомості про її розшук зазначаються у Витязі, а інформація про звернення цієї особи за отриманням Витягу невідкладно передається відповідному органу досудового розслідування.

    17. Результати перевірки за ІАС за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення невідкладно надаються ініціатору запиту у вигляді Витягу.

    Відповіді на запити, подані в паперовій формі, надаються у строк до 10 робочих днів.

    У виняткових випадках, коли підготовка Витягу потребує додаткової перевірки інформації, відповіді на вимоги надаються у строк до 30 календарних днів.

    Строк вмотивованої відмови в наданні Витягу не може перевищувати 10 робочих днів із дня надходження запиту.

    18. Фізична особа має право отримати інформацію про те, чи обробляються її персональні дані в ІАС, за умови дотримання вимог Закону України «Про захист персональних даних».

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України