Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 19 января 2024, вопрос №100490 250₴

Культурные ценности на таможне

Добрый день. Меня зовут Наталия. Отправила посылку из Европы в Украину с разными б\у вещами, оценка - 200 евро. Туда же были вложены сумка из натуральной кожи крокодила 1960-х годов, книга 19 века и старый театральный бинокль. Сумка была куплена мной в интернет магазине поддержанных товаров, оплатила онлайн, чека нет, но есть выписка из банка, бинокль мне подарили, а книгу я нашла на улице. Посылку задержали на таможне за перевозку культурных ценностей. Прислали имайл для уточнения ведомостей. Какие именно ведомости необходимы не уточнили. Спрашиваю, что от меня необходимо - не отвечают. Отправила выписку из банка за сумку - не отвечают. Они должны мне отвечать или нет? Как понять, какие именно, ведомости нужны? Что делать, если нет чеков на некоторые вещи? Как, вообще, решить этот вопрос, если я нахожусь не в Украине?

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    40%

    Доброго дня, Наталія!

    Не думаю, що проблема у сумочці. Скорше за все митна служба затримала відправлення у зв'язку з пересиланням книги та біноклю. Отже, наразі, ДМС вимагає від Вас відомостей щодо Вашого права власності на відповідні речі.

    Для вирішення питання Ви можете звернутись з письмовим запитом на електронну адресу митної служби, а такаож на гарячу лінію або саме до тієї митниці, де була затримана Ваша посилка.

    https://customs.gov.ua/contacts

    Відповідно до Закону України "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей"https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1068-14#Text:

    Культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, які мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства Україна, а саме:

    • оригінальні художні твори живопису, графіки та скульптури, художні композиції та монтаж з будь-яких матеріалів, твори декоративно-прикладного і традиційного народного мистецтва;
    • предмети, пов'язані з історичними подіями, розвитком суспільства і держави, історією, наукою і культурою, а також такі, що стосуються життя і діяльності видатних діячів держави, політичних партій, громадських і релігійних організацій, науки, культури та мистецтва;
    • предмети музейного значення, знайдені під час археологічних розкопок;
    • складові частини і фрагменти архітектурних, історичних, художніх пам'яток і пам'яток монументального мистецтва;
    • старовинні книги та інші видання, які є історичною, художньою, науковою і літературною цінністю, окремо або в колекції;
    • манускрипти і інкунабули, стародруки, архівні документи, включаючи кіно-, фото- і фонодокументи, окремо або в колекції;
    • унікальні і рідкісні музичні інструменти;
    • види зброї, які має художню, історичну, етнографічну та наукову цінність;
    • рідкісні поштові марки, інші матеріали філателій, окремо або в колекції;
    • рідкісні монети, ордени, медалі, печатки та інші предмети колекціонування;
    • зоологічні колекції, які є науковою, культурно- просвітницькою, навчально -виховної або естетичною цінністю;
    • рідкісні колекції та зразки флори і фауни, мінералогії, анатомії та палеонтології;

    Ввезення культурних цінностей - фактичне переміщення юридичними чи фізичними особами з будь-якою метою через митний кордон України культурних цінностей з території іноземної держави в Україну без зобов'язання їх зворотного вивезення з України.

    Культурні цінності, що ввозяться в Україну, підлягають реєстрації в порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей, Міністерством юстиції України разом з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику.

    У листі ДМС №12/1-12.1/1995-ЕП від 21.06.2012 зазначене наступне:

    Пропуск та оподаткування культурних цінностей, які ввозяться (пересилаються) громадянами на митну територію України, здійснюються на умовах, установлених частинами першою, четвертою -- восьмою та десятою статті 374 Митного кодексу України. Зокрема, Кодекс передбачає, що культурні цінності за кодами 9701 10 00 00, 9701 90 00 00, 9702 00 00 00, 9703 00 00 00, 9704 00 00 00, 9705 00 00 00, 9706 00 00 00 (твори мистецтва, предмети колекціонування й антикваріат), згідно з УКТ ЗЕД, виготовлені 50 і більше років тому, незалежно від їхньої вартості та способу переміщення через митний кордон України, підлягають письмовому декларуванню.

    Також згідно з Митним кодексом, при ввезенні (пересиланні) на митну територію України громадянами звільняються від обкладення митними платежами культурні цінності за вищезгаданими кодами згідно з УКТ ЗЕД, виготовлені 50 і більше років тому.

    У листі звертається увага на те, що під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подається свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їхнього власника й отримання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

    Згідно з роз’ясненнями, надісланими листом Міністерства культури України від 16.01.2012 р. №93/22/14-12, реєстрація культурних цінностей, що ввозяться на митну територію України, здійснюється шляхом їх декларування митному органу.

    У разі потреби встановлення належності товарів до предметів, що мають художню, історичну або археологічна цінність, а також визначення року виготовлення культурних цінностей для ухвалення рішення про звільнення їх від оподаткування митними платежами відповідно до п. 2 ч. 10 ст. 374 Кодексу, законодавством передбачено:

    1) проведення досліджень (аналізу, експертизи);

    2) залучення до участі у здійсненні митного контролю фахівців та експертів. При цьому у разі потреби за власним бажанням залучати фахівців та експертів може декларант (власник товару). У такому разі відшкодування витрат, пов’язаних з участю фахівців та експертів у здійсненні митного контролю, провадиться власником товару на підставі укладеної угоди.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Наталия Клиент 3 месяца назад

      Могу ли я забрать посылку, оставив только книгу?

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Вітаю Вас!

    Вашу книгу митники віднесли до культурних цінностей. Вам потрібно надати документи про те, що книга не відноситься до культурних цінностей або документи, які підтверджують правомірність ввезення такої книги (дозвіл, виданий компетентними органами іноземної держави)

    Згідно статті 1 ЗУ "Про вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей"

    культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства України, а саме:...старовинні книги та інші видання, що становлять історичну, художню, наукову та літературну цінність, окремо чи в колекції...

    Згідно листа Державної митної служби від 21.06.2012 № 12/1-12.1/1995-ЕП

    Під час ввезення культурних цінностей на територію України митному органу подається свідоцтво на право їх вивезення, якщо це передбачено законодавством держави, звідки ввозяться культурні цінності. За відсутності такого свідоцтва ввезені цінності підлягають затриманню митними органами України до встановлення їх власника та одержання його доручення щодо подальшого переміщення або використання цих цінностей. Таке доручення має бути підтверджене дипломатичним представництвом або консульською установою країни, громадянином якої є власник культурних цінностей.

    Інформацію про зарубіжні країни, вивезення з яких культурних цінностей здійснюється за наявності дозволу на право їх вивезення, було надіслано митницям листами Держмитслужби України від 22.11.2011 № 16/1-16.3/1905-ЕП і від 02.02.2012 № 11.1/3-16.3/902-ЕП.

    Відповідно до роз'яснень, надісланих листом Міністерства культури України від 16.01.2012 № 93/22/14-12, реєстрація культурних цінностей, що ввозяться на митну територію України, здійснюється шляхом їх декларування митному органу.

    Отже, митним органам потрібно надати дозвіл на вивезення такої книги, якщо країна, з якої Ви пересилаєте товар, такий дозвіл передбачила або документи, які підтверджують, що Ви є власником даної книги (чек, квитанції, договір купівлі-продажу)

    Інший варіант - це довести, що книга не є культурною цінністю.

    У разі необхідності встановлення належності товарів до предметів, що мають художню, історичну чи археологічну цінність, а також визначення року виготовлення культурних цінностей для прийняття рішення про звільнення їх від оподаткування митними платежами відповідно до пункту 2 частини десятої статті 374 Кодексу, законодавством передбачено:

    1) проведення досліджень (аналізу, експертизи) відповідно до вимог статей 356 - 357 Кодексу;

    2) залучення для участі у здійсненні митного контролю спеціалістів та експертів на умовах, установлених статтею 327 Кодексу. При цьому, відповідно до частини п'ятої цієї статті Кодексу у разі необхідності за власним бажанням залучення спеціалістів та експертів може здійснювати декларант (власник товару). У такому разі відшкодування витрат, пов'язаних з участю спеціалістів та експертів у здійсненні митного контролю, здійснюється декларантом (власником товару) на підставі укладеної угоди.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Наталия Клиент 3 месяца назад

      Могу ли я забрать посылку, оставив только книгу?

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, на разі на митниці буде проведена експертиза де буде встановлено, чи є предмети культурною цінністю та їх вартість. Якщо це культурна цінність, предмети будуть вилучені, після чого ви маєте право звернутися до суду за їх поверненням. З цим вам може допомогти адвокат, який може вирішити ваше питання без вашої присутності за договором про надання адвокатських послуг.

    Надішліть на митницю, всі документи які маєте. Також ви можете надіслати інформацію про ваші предмети, де зазначте, що вони не мають ні якої цінності.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України