Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Уголовное право, 22 января 2024, вопрос №100593 240₴

Какое наказание за пересечение границы по поддельным документам?

Я купив через інтернет довідку ВЛК та обліковий документ в якому було зазначено що я вилучений з військового обліку. намагався з цими підробними документаами перетнути державний кордон. У пункті пропуску перевірили ці папери подзвонивши до ТЦК , там завірили що не видавали цей документ, уточнюю що я не був присутній в момент телефонування, викликали слідчо-оперативну групу я зізнався що купив ці документи. Ми поїхали до поліції там я нааписав пояснення і мене відпрустили сказавши шо будуть чекати на експертизу цих документів. Я запитав яке я понесу покарання, мені відповіли що так як я зізнався то все обійдеться штрафом. З того моменту вже пройшло півтора місяці але мені таак ніхто і не зателефонував. Що порекомендуєте в цій ситуації?

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович
    20.8%

    Доброго дня!

    Згідно статті 358 ККУ

    4. Використання завідомо підробленого документа - карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    Перевірте чи є відомості щодо Вашого правопорушення в Єдиному реєстрі досудових розслідувань https://erdr.gp.gov.ua/erdr/erdr.web.system.LoginP...

    Якщо немає - хвилюватись Вам нічого.

    Якщо є, тоді чекайте відомостей від слідчого. Самостійно нічого вчиняти не потрібно. Якщо якимось чином Вам будуть інкримінуати якусь іншу статтю заручіться підтримкою юриста або адвоката.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, Спроба перетину кордону за підробленими документами (ст. 358):ККУ тут може бути підроблений паспорт, фіктивні довідки лікарських комісій, довідки про багатодітність, про визнання непридатним тощо. За це передбачається штраф до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів або арешт до шести місяців, або обмеження волі до двох років.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Микола!

    Якщо проти Вас порушено кримінальну справу і внесені відомості в ЄРДР, то скорше за все, зараз іде досудове розслідування і, можливо, дісно проводиться ексертиза. Перевірити дані в ЄРДР, на жаль, не можливо, тож рекомендую Вам про всяк випадок, заружитись підтримкою адвоката по місцю Вашого знаходження.

    У відповідності зі статтею 358 ККУ:

    1. Підроблення посвідчення або іншого офіційного документа, який видається чи посвідчується підприємством, установою, організацією, громадянином-підприємцем, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем, аудитором чи іншою особою, яка має право видавати чи посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов'язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою або збут такого документа, а також виготовлення підроблених печаток, штампів чи бланків підприємств, установ чи організацій незалежно від форми власності, інших офіційних печаток, штампів чи бланків з тією самою метою або їх збут -

    караються штрафом до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років.

    2. Складання чи видача працівником юридичної особи незалежно від форми власності, який не є службовою особою, складання чи видача приватним підприємцем, аудитором, експертом, оцінювачем, адвокатом, нотаріусом, державним реєстратором, суб’єктом державної реєстрації прав, особою, яка уповноважена на виконання функцій держави щодо реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, державним виконавцем, приватним виконавцем або іншою особою, яка здійснює професійну діяльність, пов’язану з наданням публічних чи адміністративних послуг, завідомо підроблених офіційних документів, які посвідчують певні факти, що мають юридичне значення або надають певні права чи звільняють від обов'язків, підроблення з метою використання або збуту посвідчень, інших офіційних документів, що складені у визначеній законом формі та містять передбачені законом реквізити, виготовлення підроблених офіційних печаток, штампів чи бланків з метою їх збуту або їх збут чи збут завідомо підроблених офіційних документів, у тому числі особистих документів особи, -

    караються штрафом до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від трьох до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, -

    караються обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на той самий строк.

    4. Використання завідомо підробленого документа -

    карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до двох років".

    Інформація щодо досудового розслідування.

    Досудове розслідування — діяльність компетентних правоохоронних органів, що полягає у збиранні, дослідженні, оцінці, перевірці та використанні доказів з метою попередження, запобігання та розкриття злочинів, встановлення об'єктивної істини, забезпечення правильного застосування закону, та закінчується винесенням правозастосовного акту за її наслідками.

    Кримінальний процесуальний кодекс України визначає досудове розслідування як стадію кримінального провадження, яка починається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань і закінчується закриттям кримінального провадження або направленням до суду обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотання про звільнення особи від кримінальної відповідальності.

    Відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим.

    Строк досудового розслідування з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня повідомлення особі про підозру становить:

    1) дванадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо нетяжкого злочину;

    2) вісімнадцять місяців - у кримінальному провадженні щодо тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    З дня повідомлення особі про підозру досудове розслідування повинно бути закінчене:

    1) протягом сімдесяти двох годин - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку або затримання особи в порядку, передбаченому частиною четвертою статті 298-2 цього Кодексу;

    2) протягом двадцяти діб - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у випадках, якщо підозрюваний не визнає вину або необхідності проведення додаткових слідчих (розшукових) дій, або вчинення кримінального проступку неповнолітнім;

    3) протягом одного місяця - у разі повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку, якщо особою заявлено клопотання про проведення експертизи у випадку, передбаченому частиною другою статті 298-4 цього Кодексу;

    4) протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину.

    Строк досудового розслідування може бути продовжений у порядку, передбаченому параграфом 4 глави 24 цього Кодексу. При цьому загальний строк досудового розслідування не може перевищувати:

    1) двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні кримінального проступку у виняткових випадках, передбачених пунктами 1 і 2 частини третьої цієї статті;

    2) шести місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні нетяжкого злочину;

    3) дванадцяти місяців із дня повідомлення особі про підозру у вчиненні тяжкого або особливо тяжкого злочину.

    З більш детальною інформацією можете ознайомитись за посиланням https://uk.wikipedia.org/wiki/Досудове_розслідування

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Ваші дії, скоріше за все, будуть кваліфіковані за ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 358 КК України, ч. 4 ст. 358 КК України. Вам точно потрібний буде адвокатю

    Дослідив по місту Білгород-Дністровський за аналогічними до Ваших статтей такі вироки:

    1. 08 листопада - штраф 17 тис грн.

    2. 01 листопада - штраф 17 тис грн.

    3. 22 листопада - штраф 17 тис грн.

    4. 23 листопада - штраф 17 тис грн.

    5. 22 листопада - штраф 17 тис грн.

    6. 15 листопада - обмеження волі 1 рік і 1 місяці. Звільнили від покарання умовно. Судовим рішенням поклали обов'язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації;

    повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання чи роботи.

    У всіх рішеннях, там де штраф, суд мотивує призначення штрафу наступним: "з урахуванням викладених обставин по справі, особистості обвинуваченого, який не працює, тяжкості вчиненого кримінального проступку, покарання, яке передбачено за вчинений кримінальний проступок, обставини, що пом`якшують покарання, суд вважає, що виправлення та перевиховання обвинуваченого можливобез ізоляціївід суспільства,шляхом призначення обвинуваченому ОСОБА_3 покарання у вигляді штрафу."

    Там де обмеження волі, мотивація суду така: "Особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень. Більш суворий вид покарання з числа передбачених за вчинене кримінальне правопорушення призначається лише у разі, якщо менш суворий вид покарання буде недостатній для виправлення особи та попередження вчинення нею нових кримінальних правопорушень.

    При призначенні покарання обвинуваченому ОСОБА_3 суд враховує суспільну небезпеку та характер вчиненого ним кримінального правопорушення, його вік, стан здоров`я, що він раніше не притягувався до кримінальної відповідальності, вчинив кримінальний проступок, його каяття у скоєному.

    Враховуючи те, що обвинувачений ОСОБА_3 раніше непритягувався докримінальної відповідальності,його ставленнядо вчиненого,а самете,що вінщиро розкаявсяу скоєномута неоспорює обставини,встановлені органомдізнання,те,що він має постійне місце проживання на території м. Одеса, суд вважає недоцільним відбування покарання у вигляді обмеження волі та приходить до переконання про можливість його звільнення від відбування покарання з випробуванням у відповідності до ст. ст. 75, 76 КК України.

    Суд приходить до переконання, що саме таке покарання відповідає вимогам справедливості при застосуванні покарання і відображує співмірність злочину та кари і таке покарання буде достатнім для виправлення обвинуваченого ОСОБА_3 та попередження вчинення ним нових кримінальних правопорушень."

    Шанси того, що буде штраф розміром 17 тис грн - 88,8 %, обмеження волі - 11,1 %. Думаю висновки напрошуються самі.

    Успіхів. З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    В доповнення до своєї відповіді повідомляю, що використання підроблених документів на кордоні не є злочином, а є кримінальним проступком.

    Для досудового розслідування кримінальних проступків дозволяється виконувати всі слідчі (розшукові) дії, передбачені Кримінальним Кодексом, та негласні слідчі (розшукові) дії, передбачені частиною другою статті 264 та статтею 268 КК України, а також відбирати пояснення для з’ясування обставин вчинення кримінального проступку, проводити медичне освідування, отримувати висновок спеціаліста, що має відповідати вимогам до висновку експерта, знімати показання технічних приладів і технічних засобів у провадженнях щодо вчинення кримінальних проступків, що мають функції фото- і кінозйомки, відеозапису, чи засобів фото- і кінозйомки, відеозапису, вилучати знаряддя і засоби вчинення кримінального проступку, речі і документи, що є безпосереднім предметом кримінального проступку, або які виявлені під час затримання особи, особистого огляду або огляду речей, до внесення відомостей про кримінальний проступок до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

    Відповідно до ст. 45 КК України, особа, яка вперше вчинила кримінальний проступок звільняється від кримінальної відповідальності, якщо вона після вчинення кримінального правопорушення щиро покаялася, активно сприяла розкриттю кримінального правопорушення і повністю відшкодувала завдані нею збитки або усунула заподіяну шкоду. ( Справа № 297/309/22 ухвала від 14 лютого 2022 року)

    Згідно з конституційними приписами, закріпленими у частині другій статті 62 Конституції України, ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні злочину та частині третій статті 62 Конституції України – усі сумніви щодо доведеності вини особи тлумачаться на її користь. На виконання зазначених конституційних приписів у частині другій статті 17 КПК зазначено, що ніхто не зобов`язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи поза розумним сумнівом.

    Турчин Ярослав Александрович
    33.3%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, НИКОЛАЙ!

    Во время изъятия "поддельных документов" составлялся акт изъятия? Вы расписывались в нём?! - Если нет, долго будут доказывать законность изъятия документов. Для суда такое утверждение будет ничтожным. Хотя конечно же у "сотрудников" могут найтись дежурные свидетели... но тут уже задача для Вашего защитника.

    Единственное чем они могут подтвердить факт того, что они изъяли поддельные документы именно у Вас - Ваши наивные признания об этом. Но Вы можете отказаться от своих слов в любой момент и сказать, что они написаны под давлением и угрозами применения более тяжелых правонарушений. Остальное - качественная работа адвоката, который будет защищать Вас на суде.

    Использование заведомо подложного документа (ч. 4 статьи 358 УК Украины)

    Использование заведомо подложного документа – карается штрафом до пятидесяти ННДГ или арестом на срок до шести месяцев, или ограничением свободы на срок до двух лет.

    Размер необлагаемого налогом минимума доходов граждан в данном случае составляет 17 грн.

    Следовательно, штраф за использование подложного документа составляет 850 грн.

    Использование поддельных документов на границе не является преступлением, а уголовным проступком.

    Для досудебного расследования уголовных проступков разрешается выполнять все следственные (розыскные) действия, предусмотренные Уголовным Кодексом, и негласные следственные (розыскные) действия, предусмотренные частью второй статьи 264 и статьей 268 УК Украины, а также отбирать объяснения для выяснения обстоятельств совершения уголовного проступка. проводить медицинское обследование, получать заключение специалиста, который должен отвечать требованиям к заключению эксперта, снимать показания технических приборов и технических средств в производствах по совершению уголовных проступков, имеющих функции фото- и киносъемки, видеозаписи, или средств фото- и киносъемки, видеозаписи, изъять орудия и средства совершения уголовного проступка, вещи и документы, являющиеся непосредственным предметом уголовного проступка, или обнаруженные при задержании лица, личного осмотра или осмотра вещей, до внесения сведений об уголовном проступке в Единый реестр досудебных расследований.

    Кроме того, в зависимости от степени совершенности преступления Вам также могут вменить ("навесить"):

    Стаття 332-2 Кримінального кодексу України "Незаконне перетинання державного кордону України"

    1. Перетинання державного кордону України з метою заподіяння шкоди інтересам держави або особою, якій заборонено в’їзд на територію України, або представниками підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора у будь-який спосіб поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів, або за документами, що містять недостовірні відомості, -

    карається позбавленням волі на строк до трьох років.

    2. Ті самі дії, вчинені повторно або групою осіб, -

    караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    3. Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, поєднані з насильством або із застосуванням зброї, -

    караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

    В Едином государственном реестре досудебных расследований информации на 99,999 % не будет, т.к. информация вносится не по персональным данным, а по факту как правило. И до вручения подозрения по Вашим данным ничего в ЄРДР не будет найдено. Ждите повестку от следователя или дознавателя. Учитывая малозначимость правонарушения - это могут поручить участковому сотруднику полиции по месту Вашей регистрации.

    Возможно Вам будет полезно данное видео моего коллеги на тему пересечения границы.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України