Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Автомобильное право, 23 января 2024, вопрос №100679 250₴

Переоформлення нерухомого майна (автомобіля) після отримання свідоцтва про спадщину

Добрий день. У 2009 році було після смерті власника (батька), було видане свідоцтво про спадщшину, а саме на автомобіль (спадкоємці - мати та доька). Станом на 2024 рік автомобіль не переоформлено на спадкоємців. Наразі вони знаходяться за кордоном, а авто на території України. Існує необхідність продати автомобіль. Яким чином потрібно діяти щоб була можливість продати автомобіль на території України? Можливо продаж третьою особою (представником). Як оформити спадщину та переоформити авто на 3-ю особу, якщо на територію України може приїхати лише один із спадкоємців. Дякую

Ответы юристов (4)

    Дерій Владислав Олегович
    28%

    Доброго дня, Георгій!

    Перш за все донька та мати повинні оформити довіреність на свого представника щоб він зміг зареєструвати авто в сервісному центрі МВС без їхньої присутності.

    Таку довіреність краще оформити в консульстві України. Можна також оформити таку довіреність і в іноземного нотаріуса, але такий документ потрібно легалізувати (перекласти на державну мову та проставити апостиль)

    Після переєстрації авто - його можна продати, подарувати, тощо. Це може зробити також представник по довіреності.

    Майте на увазі, представник по довіреності не може продати або подарувати авто сам собі.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    28%

    Доброго дня, Георгію!

    Продати авто не проблема. Для того достатньо оформити нотарільну довіренність на третю особу, що знаходиться в Україні. Зробити це можна в українському консульстві держави, де перебувають спадкоємці, або у місцевого нотаріуса.

    В останньому випадку довіренність треба апостілювати або легалізувати (залежно від країни знаходження), перекласти на українську мову і завірити в українського ж нотаріуса.

    Що стосується переоформлення успадкованного авто...

    Для перереєстрації авто, яке перейшло в розпорядження спадкоємців, необхідно звернутися до територіального сервісного центру МВС з відповідними документами:

    • заява (заповнюється в ТСЦ);
    • паспорт громадянина України (у разі надання ID-картки без наявних у безконтактному електронному носії відомостей про реєстрацію місця проживання разом надається довідка про реєстрацію місця проживання особи) або:

    (у разі відсутності в зазначених документах відомостей про зареєстроване місце проживання треба подати довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи, в якій зазначено фактичне місце проживання, або пред’явити її відображення в електронній формі на Порталі Дія, зокрема з використанням мобільного додатка)

    • копію довідки про реєстраційний номер облікової картки платника податків (у разі його відсутності у відповідних базах даних МВС) або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);
    • свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу;
    • свідоцтво про право на спадщину, видане нотаріусом або консульською установою чи його дублікат;
    • платіжні документи (квитанції), які засвідчують оплату адміністративної послуги та плату за бланкову і спеціальну продукцію;
    • акт огляду ТЗ, складений фахівцем Експертної служби МВС.

    * висновок/відомості про експертне дослідження транспортного засобу, що вносяться до електронного реєстру працівниками експертної служби МВС (не є обов’язковим та проводиться за бажанням при перереєстрації транспортного засобу).

    Перереєстрація транспортного засобу також може бути проведена за генеральною довіренностю від спадкоємців, що надається третій особі. Порядок такий самий, як я зазначив при продажі ТЗ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    16%

    Доброго дня, рекомендую, спочатку звернутися до нотаріуса на территорії України третій особі та отримати консультацію з цього приводу, тут є питання чи потрібно перереєстровувати авто з померлого на доньку з мати або одразу можна на покупця авто. Так ж нотаріус може надати вам текст довіреності яка буде потрібна для вчинення нотаріального правочину, щоб ви потім завірили текст довіреності нотаріально за кордоном і переклали його на українську мову або у консульстві України за кордоном. Такі довіреності треба від мати і доньки.

    Пономаренко Наталія
    28%

    Доброго ранку, Георгій!

    Перш за все слід відзначити, що помилковою є позиція, що особа до реєстрації права власності на авто в Територіальному сервісному центрі МВС не є власником авто.

    Адже, за загальним правилом право власності на рухому річ виникає з моменту передання майна. Винятком із загального правила є вказівка в нормі закону чи в положеннях договору. За допомогою такого універсального регулятора приватних відносин, як договір, його сторони можуть самі визначити (у договорі) момент виникнення права власності на рухому річ. А правила частини 4 статті 334 ЦК України (щодо державної реєстрації права) застосовуються до нерухомих речей.

    На це звернув увагу Касаційний цивільний суд у складі Верховного Суду у постанові від 10 травня 2023 року у справі № 761/22937/18.

    Касаційний цивільний суд у складі ВС послався на постанову Великої Палати ВС від 5 квітня 2023 року у справі № 911/1278/20, в якій вказувалося на те, що положеннями частини 1 статті 334 ЦК України щодо переходу права власності на рухоме майно не передбачено в імперативному порядку, що право власності на таке рухоме майно переходить до набувача транспортного засобу з моменту здійснення його державної реєстрації. Право власності на рухоме майно переходить до набувача відповідно до умов укладеного договору, що узгоджується з принципом свободи договору відповідно до статей 6, 627, 628 ЦК України. Якщо договором не передбачено особливостей переходу права власності в конкретному випадку шляхом вчинення певних дій, воно переходить із моменту передання транспортного засобу.

    • КЦС ВС визнав обґрунтованим висновок судів, що позивач не набув права власності на спірний автомобіль. Як результат, немає підстав для задоволення позову в частині витребування майна з чужого незаконного володіння, оскільки автомобіль позивачу переданий не був і відсутні посилання сторін на те, що умовами договору був передбачений інший момент переходу права власності на спірний автомобіль.
    • Також ВС вказав, що суди помилково вважали, що перехід права власності залежить, зокрема, і від реєстрації, від здійснення оплати. Тому судові рішення в частині відмови в задоволенні цієї вимоги належить змінити в мотивувальній частині.

    Отже, формально співвласники авто можуть виписати на ту особу, що може приїхати в Україну генеральну довіреність з правом оформлення і продажу авто.

    У такому випадку особа, щоб не було подальших проблем з ТЦС МВС (в якому працюють вкрай некомпетентні люди, які діють за власним уявленням та інструкціями, а не по закону) може здійснити реєстрацію авто в ТСЦ МВС, або якщо нотаріус пропусте таку угоду - здійснити відчуження за договором купівлі-продажу на нового власника.

    Крім того, після реєстрації авто у базі МВС, свідоцтво про реєстрацію буде доступне в застосунку "ДІЯ" і співвласники майна зможуть у будь-який момент продати авто через застосунок "ДІЯ", засвідчивши власними електронними підписами електронний договір купівлі-продажу.

    https://diia.gov.ua/news/zminyuyemo-pidhid-do-kupi...

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України