Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 24 января 2024, вопрос №100739 240₴

Хочу купити будинок з землею

Чи можу я купити будинок селі в якому нема власника або будинок господар якої є громадянин країни агресора?Якщо так до куди мені звертатися і які документи потрібні?

Ответы юристов (15)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Богдане!

    Відповідно до Постанови КМУ "Про забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації:

    1. Для забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави України у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації установити до прийняття та набрання чинності Законом України щодо врегулювання відносин за участю осіб, пов’язаних з державою-агресором, мораторій (заборону) на:

    2) відчуження, передачу в заставу, будь-які інші дії, які мають чи можуть мати наслідком відчуження нерухомого майна, цінних паперів, корпоративних прав, прав вимоги до боржника у справах про банкрутство (неплатоспроможність), транспортних засобів, повітряних та морських суден, суден внутрішнього плавання Російською Федерацією або особами, пов’язаними з державою-агресором, крім:

    безоплатного відчуження/передачі на користь держави Україна;

    задоволення вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування з підтримки ліквідності банків;

    відчуження Фондом гарантування вкладів фізичних осіб або уповноваженою особою Фонду майна банку, щодо якого Національним банком прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку;

    2. Установити, що:

    1) правочини (у тому числі довіреності), укладені з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, у тому числі якщо ними передбачається відповідне відчуження у майбутньому, є нікчемними;

    2) нотаріальне посвідчення правочинів, що порушують мораторій, визначений пунктом 1 цієї постанови, забороняється. Державна реєстрація або інше визнання державними органами, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами, державними реєстраторами юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, державними реєстраторами речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, особами, які надають публічні (адміністративні) послуги, правочинів, укладених з порушенням мораторію, визначеного пунктом 1 цієї постанови, забороняється".

    Отже, придбачи будинок, який належить громадянину РФ Ви не зможете, оскільки жоден нотаріус на території України не має права на проведення такого правочину.

    У будинку в селі не може не бути власника. Якщо особа яка їм володіла померла і не має спадкоємців, то даний будинок за рішенням суду переходить у власність сільської ради.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      Якщо будинок у власності сільської ради його можна купити?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Ні, купити Ви його у сільської ради не зможете. Сільска рада може передати Вам його у користування, якщо Ви стоїте на обліку та потребуєте покращення житлових умов.

        • Богдан Клиент 3 месяца назад

          А якщо не потребую покращення житлових умов то не можуть передати в користування? Будинок занепадає,земельна ділянка заросла деревами,скрізь мусор. Будинок так і буде занепадати далі?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це можливе, якщо сільска рада знайде за необхідне прийняти таке рішення. Проте все одно для того потрібні підстави.

            • Богдан Клиент 3 месяца назад

              І останнє хочу спитати. Якщо у будинку є власник з України,але цей будинок також занепадає,що можна прийняти стосовно такого власника? Селищна рада може забрати ділянку якщо вона не приносить ніякої користі навіть власнику?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Селищна рада може скасувати своє рішення щодо надання земельної ділянки лише в одному випадку - якщо це земля господарського призначення, яка не використовується за призначенням. Земля під будинком може бути відчужена тільки разом з останнім.

            На жаль стан будинку - це справа виключно його власника і не є підставою для відчуження.

            • Богдан Клиент 3 месяца назад

              А власник будинку який є громадянин країни агресора ніяк не зможе продати свій будинок бо він не зможе приїхати в Україну вірно?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це так само вірно, як кожного дня встає сонце.

        • Богдан Клиент 3 месяца назад

          А передача селищної ради земельної ділянки у користування це виходить селищна рада-власник,а я буду тимчасово нею користуватися?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Взагалі, в таких випадках селищна рада до збігу терміну звернення спадкоємців повинна опечатати будинок. Далі все буде залежати від її рішень, в тому числі, і передача Вам цього будинку в тимчасове користування.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам треба спочатку знайти власника. Якщо він відсутній, звертайтесь до сільської ради, щоб вони визнали майно безхозним і взяли собі його на баланс, після чого рішенням сесії сільської ради передали його вам. Це не проста процедура і може затягнутися на роки. Тому вам краще знайти будівлю з власником і документами дешевше буде.

    • Богдан Клиент 3 месяца назад

      А як може бути,якщо господар будинку громадянин країни агресора і його не можна продати? Всеодно ж господар не приїде сюди його продавати? І останнє питання,що робити якщо господар ділянки є,але він нею не займається і там позаростали бур'яни вище будинку?

      • Корнійчук Євген Іванович

        На період військового стану нотаріальні дії з громадянами Росії та Білорусі не здійснюється

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Дійсно, треба встановлювати власника майна. Якщо його немає, відповідно потрібно визнавати спадщину відумерлою. Але у такому випадку вона перейде у власність територіальної громади. Якщо власником є громадянин рф чи рб, офіційно відчужити майно на Вашу користь вони не зможуть.

    Тому ситуація однозначно не проста для Вас...


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України