Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 січня 2024, питання №100740 1300₴

Відсрочка від мобілізації 11 абзац ст. 23

Мені 27 років, на роботі сказали що треба отримати військовий квиток для продовження бронювання. Термін броні вже закінчився, тому порадили оформити відстрочку про всяк випадок. В мене є підстави для відсрочки по абзацу 11 ст. 23, так як маю батька-інваліда 2 групи. Мати загинула, сестер і братів не маю, бабуся і дудусь(батьки мого батька) люди пенсійного віку і є, як я зрозумів непрацездатними. Я зареєстрований в одній квартирі з батьком, дідом і бабусею. Був у ТЦК(я не надавав заяву про відсрочку, а просто зайшов спитати) і їх юрист сказав, що мені потрібно підтвердження, що немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. Тобто мені потрібно підтвердити що я є єдина дитина. Я знаю що РАГСИ не надають такого виду довідки, але бачив що деякі РАГСИ надавали інформацію про відсутність записів у реєстр про народження, але мені у Соломянському відділі м. Київ сказали что не надають таких витягів, можуть надати тільки витяг про народження конктретної дитини. Яким чином мені підтвердити моє право на відстрочку по абзацу 11 ст. 23?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, для отримання аідстрочки вам потрібно мати такі документи, нотаріально завірені копії, таких документів

    Свідоцтво про народження

    пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батька

    Свідоцтво про смерть матері

    Пенсійні посвідчення батьків батька

    Довідка про склад сім'ї.

    Цих документів цілком достатньо, у нас презумпція не винуватості, ні хто не повинен доводити свою невинність. Тому, ви не повинні нічого доводи працівникам тцк, головне подати заяву, та отримати відмітку про її прийняття.

    Якщо вам відмовлять у відстрочці, знайте це буде не законно. У такому разі вам будуть вручати бойову повістку на відправку, у такому разі відмовляйтеся її підписувати, після чого на вас буде складатися акт відмови, в якому ви зазначте причину відмови, у вашому випадку це підстава для відстрочки у зв'язку з наявністю інвалідності у батька. Тому вам нічого не загрожує, ні яка кримінальна відповідальність і т.д справа буде закрита на період слідсва, а якщо дійде до суду то там буде довести своє право на відстрочку набагато легше ніж у ТЦК.

    Також є варіант отримати відстрочку за абазацом 10 ст.23 у зв'язку з постійним доглядом за батьком. Для цього вам потрібно мати такі документи

    Довідка Лкк про потребу постійного догляду форми 080-4 або потреба у постійному догляді може бути зазначено у висновку МСЕК (проаналізуйте його) якщо відсутній такий запис звертайтесь до сімейного лікаря за направленням на ЛКК

    Свідоцтво про народження

    Акт. Про встановлення факту здійснення постійного догляду (його можна отримати звернувшись до виконкому міської ради за місцем реєстрації батька з заявою про видачу акту.

    У будь якому разі вам нічого не загрожуєте ви маєте право на відстрочку+ працюєте на підприємстві критичної інфраструктури що надає вам право на бронь. тому ні у якому разі не піддавайтесь психологічному тиску. У разі порушення вашого права звернетесь за захистом до спеціалістів.

    Правозахисник Корнійчук Євген, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Максиме!

    Оскільки відповідна вимога ТЦК є незаконною, то варіанти можуть бути наступні:

    1. Потрібно звернутись до РАЦСу із заявою і отримати від них письмову відмову.

    2. Батько повинен зробити нотаріально завірену заяву про те, що він немає інших повнолітніх дітей, окрім Вас.

    З цими документами, та іншими, які підтверджують Ваше законне право на відстрочку йти до ТЦК.

    Щодо можливих дій, які все ж таки дозволять Вам отримати відповідну інформацію від РАЦСу.

    Так, дісно, РАЦСи не надають витягів про відсутність у особи інших повнолітніх дітей, оскільки:

    Пунктом 13 Порядку ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 22.08.2007 року №1064 (далі - Порядок) та пунктом 3.8. Інструкції з ведення Державного реєстру актів цивільного стану, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 24.07.2008 №1269/5, передбачено, що фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян (далі - Реєстр) стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови, пред’явлення паспорта, та у відповідних випадках документів, що підтверджують родинні чи сімейні стосунки.

    Проте, РАЦС може надати інформацію про наявність у Реєстрі відомостей про реєстрацію народження дітей за Вашим батьком. Тому потрібно написати заяву саме не на надання витягу з реєстру актів цивільного стану, а на надання ініормації зазначеною мною вище. Якщо РАЦС все одно відмовить, є варіанти оскарження даної відмови до Мінистерста юстиції або подання адвокатського запиту до РАЦСу щодо запитуваної інформації. Зазвичай адвокатський запит спрацьовує. Тому, можете укласти угоду з адвокатом по місцю Вашого перебування та спробувати піти таким шляхом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.7%

    Вітаю Вас, Максиме!

    Який у Вас на даний час є військово-обліковий документ? Якщо Вас уже бронювали на підставі тимчасового посвідчення військовозобов'язаного - то Вам обмінювати його на військовий квиток не потрібно, адже він є належним військово-обліковим документом для військовозобов'язаного.

    Згідно пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів. Військово-обліковими документами є:

    • для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;
    • для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;
    • для резервістів - військовий квиток.

    Щодо отримання відстрочки, то згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя, працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    • Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу. (стаття 75 Сімейного кодексу України)
    • Батьки зобов'язані утримувати своїх повнолітніх непрацездатних дітей , які потребують матеріальної допомоги, якщо вони можуть таку матеріальну допомогу надавати. (стаття 198 Сімейного кодексу України)
    • Повнолітні діти зобов'язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги. (стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    Вам необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку;
    • Ваше свідоцтво про народження
    • паспорт батька
    • свідоцтво про розірвання шлюбу батьків
    • документ про інвалідність батька
    • пенсійне дідуся та бабусі

    Але скоріш за все в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашого батька інших осіб які за законом зобов'язані його утримувати (інші діти).

    Як варіант Ви можете прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають саме для Вас. А потім принесіть цю відповідь у ТЦК. Якщо співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь - потрібно відправити їм запит поштою рекомендованим листом. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

    Якщо ж після надання такої відповіді РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення - потрібно відмовлятися від її підпису та вимагати скласти акт відмови від підпису, де зазначите, що маєте право на відстрочку. Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії - відстоювати власні інтереси доведеться в судовому порядку.

    Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

    ---

    Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу батька у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта батька
    • довідка МСЕК/ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається на протязі 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.7%

    Вітаю Вас!

    Мені 27 років, на роботі сказали що треба отримати військовий квиток для продовження бронювання. Термін броні вже закінчився, тому порадили оформити відстрочку про всяк випадок. В мене є підстави для відсрочки по абзацу 11 ст. 23, так як маю батька-інваліда 2 групи. Мати загинула, сестер і братів не маю, бабуся і дудусь(батьки мого батька) люди пенсійного віку і є, як я зрозумів непрацездатними. Я зареєстрований в одній квартирі з батьком, дідом і бабусею. Був у ТЦК(я не надавав заяву про відсрочку, а просто зайшов спитати) і їх юрист сказав, що мені потрібно підтвердження, що немає інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. Тобто мені потрібно підтвердити що я є єдина дитина. Я знаю що РАГСИ не надають такого виду довідки, але бачив що деякі РАГСИ надавали інформацію про відсутність записів у реєстр про народження, але мені у Соломянському відділі м. Київ сказали что не надають таких витягів, можуть надати тільки витяг про народження конктретної дитини. Яким чином мені підтвердити моє право на відстрочку по абзацу 11 ст. 23?

    Не зовсім зрозуміло, який саме військово-обліковий документ у Вас є зараз. Якщо Ви до цього вже були заброньовані, то напевно у Вас є тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Цей документ є належним та має таку ж юридичну силу, що й військовий квиток. Чи у Вас приписне? Тоді незрозуміло, яким чином Ви були заброньовані.

    Відповідаючи по суті Вашах запитань повідомляю, що Ви дійсно маєте право на відстрочку.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Дійсно, потрібно довести факт відсутності інших осіб. І ключовий момент у доведенні того, що Ви єдина дитина, оскільки інші моменти доводяться паспортами громадян України та свідоцтвом про смерть матері.

    Яким чином ми у своїй практиці доводимо даний факт:

    1. Звертаємося до РАЦСу із заявою про надання інформації у формі ІНФОРМАЦІЇ від імені Вашого батька про підтвердження наявності у нього лише одного актового запису про народження дитини.

    2. Якщо отримуємо відмову або просту відписку, нотаріально завіряємо заяву Вашого батька про те, що у нього дійсно одна дитина і більше їх немає.

    В принципі цього має бути достатньо для ТЦК, оскільки хіба що пощастить, якщо РАЦС надасть толкову відповідь. Буває і таке, власне кажучи.

    Враховуючи, що Ви спільно проживаєте та інші особи за місцем реєстрації відсутні, право на відстрочку у Вас однозначне.

    Інший варіант, який поки що теоретично можливий у даній ситуації - оформлення догляду за батьком.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    АБЗАЦ 10 - зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    АБЗАЦ 11 - які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Щодо абзацу 10, то потрібно довести саме зайнятість постійним доглядом. При чому, на мою суб'єктивну точку зору, догляд - це коли особа фактично цілодобового поруч із хворою, яка потребує його.

    Оформити постійний догляд можливо різними способами. До них можливо віднести:

    1. Оформлення постійного догляду через управління соціального захисту населення з отриманням компенсації.

    2. Оформлення постійного догляду шляхом встановлення юридичного факту в судовому засіданні. До прикладу, Вам може бути цікава позитивна практика з цього. Одне із таких рішень: https://opendatabot.ua/court/109832708-fe627eb3275...

    Втім, наразі вистачає безліч рішень судів про відмову у встановленні даного юридичного факту, тому треба заздалегідь опрацювати практику суду, до якого Ви територіально належите, на предмет таких справ.

    3. Шляхом оформлення Акту встановлення факту здійснення догляду або Акту про спільне проживання. Це вважається найбільш простий і водночас також дієвий спосіб доведення факту здійснення догляду.

    Для абзацу 10 фактично не потрібно доводити факт відсутності інших осіб.

    Успіхів. З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    16.7%

    ВІТАЮ ВАС, пане МАКСИМЕ!

    Вимоги щось доказувати - є неправомірними і прямо суперечать тому факту, що цим "не дуже компетентним та порядним людям у камуфляжі" в тилу - надали доступ до усіх баз і реєстрів України відповідно до Закону України "Про єдиний державний реєстр військовозобов"заних, призовників та резервістів". Тобто якщо вони вважають, що в ДРАЦС є ці відомості, то хай піднімуть свої "камуфльовані 5-ті точки" та перевірять дані у Реєстрі. У вас такого обов"язку немає. Вимога документів - доступ до яких у них є - це перекладання своєї роботи на плечі громадян. Не для того їм дали гіперможливості по доступу до усіх реєстрів, щоб вони торгували цими даними, а не перевіряли за допомогою реєстру осіб, яким оформлюють військово-облікові документи та відстрочки.

    Жоден громадянин України не зобов"язаний їм щось доводити навіть в умовах державного обвинувачення у злочині (статті 62 - 63 Конституції України). Хай доводять вони, що їм вказують недостовірні дані - нездатні?! - Хай "застреляться з табельної зброї", або ухиляючись від призову подадуть рапорт на службу в бойові підрозділи. Для забезпечення своїх завдань по "звірячій мобілізації" вони вкрай винахідливі та діяльнісні.

    Тепер без емоцій щодо Вашого питання.

    Дійсно відділи ДРАЦС такі довідки та витяги не видають. Технічна можливість надати усю інформацію, що є щодо Вашого батька в ДРАЦС вони звісно можуть у витязі / виписці. Чому цього не роблять - питання до моральних або фахових якостей працівників конкретного відділу ДРАЦС. Можливо їм надали таку вказівку, щоб таких як Ви було легше мобілізувати "шахраям із ТЦК".

    Проте, жодної вимоги доказувати щось немає в чинному законодавстві. Хай пишуть запити. Тим більше вимога таких витягів є клінічною шизофренією, адже ДРАЦС України містить лише дані з 2003 року та охоплює лише місця народження в Україні. Тобто може ще збігати по усім ДРАЦСам колишнього СРСР та по гарнізонами колишніх країн Варшавського договору за довідками, що ніколи не народжували дітей на території від Сибіру до Берліну?!

    Єдине чим можна за таких умов довести це - рішення суду про встановлення факту, що має юридичне значення, але суд скоріш за все відмовиться встановлювати такий маразм... А так само Заява самого батька, якою посвідчується відповідний факт відсутності інших осіб, що зобов"язані здійснювати догляд. Підпис на заяві посвідчується нотаріально.

    Ви ж розумієте, що зараз такий час тотальної безпринципної мобілізації, що будь-які випадки використовуються псевдоюристами ТЦК, щоб тлумачити їх на свою користь.

    Можливо доведеться захищати своє право в суді.

    В будь-якому разі нічого заявого не підписуйте і до прийняття і реєстрації заяви по ВЛК не ходіть, бо високі ризики Вашої мобілізації. Особи такого як у Вас віку дуже потрібні зараз в ЗСУ.

    Так от, щоб не було ексцесів з визнанням придатним і врученням бойової повістки - Ви маєте подати заяву на відстрочку та документи в нотаріально засвідчених копіях ДО ВЛК, а не після. Заява має бути належним чином зареєстрована, щоб потім її не викинули у смітник і сказали, що нічого не було. У разі відмови ставити відмітку про реєстрацію на Вашому екземплярі - можна вже відправляти документи поштою та електронною поштою на адресу ТЦК.

    Адресу свого ТЦК можете знайти за посиланням https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati...

    Інших варіантів себе убезпечити немає. Так, Ви можете взяти з собою в ТЦК адвоката (якщо знайдеться такий сміливий), але це по-перше може спровокувати негативну реакцію співробітників ТЦК, по-друге, ТЦКшні працівники могли увійти в такий кураж від вседозволеності та безнаказанності, що начхають і на адвоката. Буває всяке. І чим далі у ліс...

    До своєї відповіді додаю зразок ЗАЯВИ на відстрочку та ЗАЯВИ батька про відсутність інших осіб, які зобов"язані його утримувати по закону.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    Пономаренко Наталія
    16.5%

    Доброго дня, шановний Дмитро!

    Такі вимоги працівників ТЦК та СП - незаконні.

    Відповідно до ч. 9 ст. 11 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" в редакції від 01.01.2024 р.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2398-17#Text

    З метою забезпечення ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомості про фізичних осіб, що містяться в Державному реєстрі актів цивільного стану громадян, в електронній формі передаються до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів в обсягах даних, зазначених у статтях 7, 14 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    ВІдповідно до абзацу 3 ч. 8 ст. 11 цього Закону, Порядок та умови надання відповідної інформації визначаються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову та бюджетну політику, разом з центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації актів цивільного стану.

    ПОРЯДОК ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 22 серпня 2007 р. №1064

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1064-2007-%D0%...

    Відповідно до абзацу 6 пункту 2 Порядку, витяг з Реєстру - документ, що видається фізичній чи юридичній особі реєстратором або посадовій особі органу державної влади, органу місцевого самоврядування, нотаріусу шляхом безпосереднього доступу до Реєстру у випадках, передбачених законом, за затвердженими Мін'юстом формами;

    Особа має право звернутися за витягом з Реєстру незалежно від місця її проживання та місця державної реєстрації акту цивільного стану (пункт 5 Порядку)

    Відповідно до пункту 13 Порядку, Фізична особа по досягненні 16-річного віку має право на отримання витягу з Реєстру стосовно відомостей про себе та про своїх родичів за умови пред'явлення паспорта або паспортного документа і документів, що підтверджують родинні стосунки.

    Витяг з Реєстру про державну реєстрацію народження дитини може видаватися її батькам та усиновлювачам (незалежно від віку дитини), а також опікунам, піклувальникам, адміністрації закладу охорони здоров'я, навчального або іншого дитячого закладу, де постійно перебуває дитина. У цьому разі зазначений витяг представникові відповідного закладу видається за умови пред'явлення ним довіреності, паспорта або паспортного документа.

    Батькові, матері, усиновлювачеві дитини, які позбавлені батьківських прав, витяг про державну реєстрацію народження дитини не видається.

    Право на отримання витягу з Реєстру мають представники фізичної особи.

    Згідно з пунктом 15 Порядку, Для отримання витягу з Реєстру реєстраторові подається заява, у якій зазначається одна з таких відомостей про фізичну особу, щодо відомостей про яку видається витяг з Реєстру:

    • прізвище, власне ім’я та по батькові (за наявності), дата та місце народження особи, щодо відомостей про яку отримано запит;
    • серія і номер свідоцтва про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану, дата його видачі;
    • реєстраційний номер, за яким зареєстровано внесення відомостей про акт цивільного стану.

    До заяви додається документ про внесення плати за видачу витягу з Реєстру.

    Проблема в тому, що ДРАЦС не вели багато років ідентифікацію за податковим номером (ІПН, ДРФО, РНОКПП), а тому однозначно ідентифікувати усіх осіб з одним і тим же Прізвищем, ім'ям та по батькові без дати народження та РНОКПП вони не можуть, тому й вимагають зазначені у пункті 15 Порядку дані.

    Але в будь-якому разі ТЦК та СП станом на сьогодні наділені усіма повноваженнями та можливостями САМОСТІЙНО перевірити будь-які відомості щодо Вас у Реєстрах і базах даних усіх можливих органів державної влади, в тому числі у Державному реєстрі актів цивільного стану, про що зазначено не лише в Законі про реєстр військовозобов"язаних, а й в Законі про держ.реєстрацію актів цивільного стану.

    Як варіант зараз дійсно колеги радять подавати нотаріально посвідчену Заяву батьків з інвалідністю. Не вірять - хай перевіряють, проводять розслідування, звертаються до поліції щодо порушення кримінального провадження. Ви ж не зобов'язані винаходити велосипед та доводити факти щодо себе будь-якими доказами, які отримати просто неможливо і в ТЦК про це добре знають, але придурюються.

    У разі відмови в оформленні відстрочки - оскаржити до органів вищого управління або до адміністративного суду.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України