Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Спортивное право, 25 января 2024, вопрос №100781 250₴

Контракт на основі ексклюзивності

Доброго дня. Скажіть, будь ласка, різниця підписання контракту з футбольним агентом на основі ексклюзивності та неексклюзивності для спортсмена? Чи зберігається умова ексклюзивності після закінчення строку контракту?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Анна!

    Умови стосунків спортивного клубу чи іншої організації зі спортсменом, пов'язані з ексклюзивністю, повинні бути чітко прописані в самому ексклюзивному контракті. В тому числі, обставини, що визначають права та обов'язки сторін контракту після закінчення строку його дії.

    Якщо просто і коротко, то ексклюзивний контракт відрізняється від звичайного тим, що покладає на одну зі сторін наступні зобов’язання:

    не вчиняти будь-яких дій,

    не укладати такі ж контракти,

    не співпрацювати на таких же умовах з іншими контрагентами (як правило, конкурентами контрагента, на користь якого встановлюється такий обов’язок).

    Пункт про ексклюзивність широко розповсюджений у західних договорах, особливо тих, які пов'язані із спортом. Проте, в Україні подібний контракт може розглядатися як такий, що не зовсім відповідає положенням законодавчих актів України. Право на укладання будь-яких угод і на здійснення будь-яких видів діяльності, не заборонених законами України, входить у зміст поняття «правосуб’єктність» особи. Договір з положенням про заборону однієї зі сторін укладати такі ж контракти з іншими юрособами, формально підпадає під угоду, що обмежує права і дієздатність особи - в даному випадку спортсмена.

    В той самий час, згідно статті 6 ЦК України закріплено принцип свободи договору, відповідно до якого сторони мають право погоджувати будь-які положення за умови, що вони відповідають загальним принципам законодавства і не суперечать імперативним нормам.

    Крім того, згідно Постанови ВП ВС від 02 листопада 2021 року у справі № 917/1338/18 "...справедливість, добросовісність, розумність належать до загальних засад цивільного законодавства, передбачених статтею 3 ЦК України, які обмежують свободу договору, встановлюючи певну межу поведінки учасників цивільноправових відносин. Ці загальні засади втілюються у нормах права та умовах договорів, регулюючи конкретні правовідносини так, що кожен із учасників відносин зобов`язаний сумлінно здійснювати свої цивільні права та виконувати цивільні обов`язки, захищати власні права та інтереси, дбаючи водночас про права та інтереси інших учасників, зокрема, передбачаючи можливість завдання своїми діями (бездіяльністю) шкоди правам і інтересам інших учасників".

    Отже, без огляду на факт існування екслюзивного контракту чи пункту про умови ексклюзивності в типовому контракті, його правомірність може бути оскаржена в судовому порядку. Проте, таке оскарження, скорше за все, буде доволі складним, а його результат не завжди прогнозованим.

    Тому, по можливісті звичайно, краще уникати ексклюзивності в контрактах в сфері спорту, особливо тих пунктів в них, які обмежують право вибору спортсмена після закінчення дії договору.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    50%

    ВІТАЮ ВАС, пані Анно! Типових контрактів у цій сфері не існує. Під поняття ексклюзивного та неексклюзивного контракту з агентом як посередником можна закласти що завгодно. Слід відзначити, що відносини між футболістами, клубами, посередниками та ін. у рамках "закритої асоціації", а саме діяльності Міжнародних організацій FIFA, UEFA, CAS, IFAB, WADA, Громадської спілки "Федерації футболу України" (з травня 2019 року Громадська спілка "Українська асоціація футболу"). Тобто ці речі регулюються не лише нормами права і законодавства України і міжнародного права, а й внутрішніми правилами цих міжнародних і внутрішньоукраїнськоих організацій.

    Строк договору з Агентом обмежений Регламентом ФФУ щодо діяльності посередників (Строк дії Посередницького Договору не може перевищувати два роки з моменту його підписання. Автоматичне продовження строку його дії не допускається.). Але про все далі пункт за пунктом.

    Правовою основою діяльності посередників є Регламент Федерації футболу України щодо діяльності посередників

    Під Посередницьким Договором розуміється:

    а) письмовий договір, укладений між Посередником та футболістом, відповідно до якого Посередник надає футболістові послуги стосовно укладення (переукладення) трудового контракту між футболістом та клубом;

    або

    б) письмовий договір, укладений між Посередником та клубом, відповідно до якого Посередник надає клубу послуги стосовно укладення трансферного контракту між двома клубами;

    або

    в) письмовий договір, укладений між Посередником та клубом, відповідно до якого Посередник надає клубу послуги стосовно укладення (переукладення) трудового контракту між клубом та футболістом.

    Посередницький Договір повинен містити наступні обов’язкові умови:

    а) для Посередників-фізичних осіб - прізвище, ім’я, по-батькові, паспортні дані Посередника; для Посередників-юридичних осіб – офіційна назва, юридична адреса, код ЄДРПОУ (для резидентів) та паспортні дані особи, яка підписує договір від імені юридичної особи;

    б) Номер посвідчення Постійного Предаставника або Одноразового дозволу;

    в) прізвище, ім’я, по-батькові, паспортні дані футболіста; офіційна назва, юридична адреса клубу та дані про особу, що підписує договір від імені клубу;

    г) строк дії договору;

    ґ) перелік послуг, які повинні бути надані Посередником;

    д) розмір чи спосіб обчислення винагороди, що належить Посередникові за його послуги, та порядок її виплати (окрім договорів з неповнолітніми); е) місце та дата його укладення;

    є) ексклюзивний або не ексклюзивний характер договору (окрім договорів з неповнолітніми);

    ж) згода сторін договору дотримуватись цього Регламенту, статутів, регламентів та інших документів ФФУ, ФІФА та відповідних національних футбольних асоціацій, а також положень законодавства країни, на території якої фактично виконується такий договір;

    з) порядок вирішення спорів, що виникають у зв’язку з договором;

    і) обов’язкова умова, що Угода, укладена в результаті надання послуг Посередником в рамках договору, повинна обов’язково бути належним чином зареєстрована в ФФУ;

    ї) підписи сторін;

    й) якщо футболіст є неповнолітнім – підпис принаймні одного з батьків, який надав свою згоду;

    к) інші положення, що прямо передбачені цим Регламентом.

    Відсутність в Посередницькому Договорі будь-якої з обов’язкових умов, передбачених ч. 2 цієї статті, може бути підставою для визнання недійсним такого договору. Будь-які спори між сторонами з цього приводу повинні вирішуватись у порядку, передбаченому цим Регламентом.

    Строк дії Посередницького Договору не може перевищувати два роки з моменту його підписання. Автоматичне продовження строку його дії не допускається. Строк дії Посередницького Договору з неповнолітнім не може перевищувати один рік.

    Укладення Посередницького Договору не позбавляє футболіста чи клуб права на укладення трудового контракту чи трансферного контракту самостійно.

    Посередницький Договір з неповнолітнім укладається лише за згодою батьків (або одного з них), засвідченою нотаріально. Дана згода носить разовий характер. Дата надання згоди повинна передувати даті укладання Договору. Для внесення змін (доповнень, додатків) до діючого Договору чи/або укладення нового Договору з неповнолітнім необхідна окрема згода батьків (або одного з них), засвідчена нотаріально.

    Посередницький Договір з неповнолітнім не може передбачати виплату ним винагороди Посереднику. Такий Договір також не може містити положень, які передбачали б компенсацію за дострокове розірвання договору. Посередницький Договір з неповнолітнім на ексклюзивних умовах можливий лише за попередньою згодою принаймні одного з батьків неповнолітнього, засвідченою нотаріально. Будь-яке положення, що суперечить цьому, є нікчемним.

    Посередницький Договір укладається не менш ніж у трьох екземплярах (один для Посередника, другий для футболіста чи клубу, третій для ФФУ) та підписується сторонами або уповноваженими на це особами. Третій екземпляр повинен бути переданий до ФФУ футболістом, клубом або Посередником протягом 10 днів з моменту його підписання сторонами.

    Посереднику забороняється давати або пропонувати або намагатись пропонувати будь-яку винагороду, прямо або опосередковано, футболістові (або членам його сім’ї) або клубу (будь-яким співробітникам клубу) з метою укладення Посередницького Договору. Футболістам та клубам забороняється погоджуватись на такі пропозиції та отримувати таку винагороду. Невиконання цього положення тягне за собою застосування дисциплінарних санкцій до винних осіб.

    Враховуючи принципи розумності та справедливості, а також приймаючи до уваги звичаї ділового обороту та специфіку спорту, максимальна гранична винагорода Посередника під час укладення кожної Угоди є наступною:

    а) загальна сума винагороди Посередника за укладення Угоди, в якій він діяв від імені футболіста, не повинна перевищувати десять відсотків (10%) від основного валового прибутку футболіста протягом усього строку дії відповідного трудового контракту;

    б) загальна сума винагороди Посередника за укладення Угоди, в якій він діяв від імені клубу при укладенні трудового контракту з футболістом, не повинна перевищувати десять відсотків (10%) від основного валового прибутку футболіста протягом усього строку дії відповідного трудового контракту;

    в) загальна сума винагороди Посередника за укладення Угоди, в якій він діяв від імені клуба при укладенні трансферного контракту з іншим клубом, не повинна перевищувати десять відсотків (10%) від 9 остаточної трансферної суми, яка підлягає сплаті у зв’язку з відповідним трансфером футболіста.

    Постійний Посередник - це фізична або юридична особа, яка має бездоганну репутацію та отримала Посвідчення Постійного Посередника у встановленому цим Регламентом порядку.

    Посередник під час здійснення посередницької діяльності зобов’язаний:

    а) неухильно дотримуватись статутних та регламентних норм ФФУ, ФІФА та УЄФА;

    б) забезпечувати відповідність будь-якої Угоди, укладеної в результаті його діяльності, вимогам нормативних документів ФФУ, ФІФА та УЄФА;

    в) надавати документи, необхідні для реєстрації Угоди у порядку, передбаченому статтею 4 Регламенту;

    г) своєчасно підписувати Декларацію Посередника та надавати її в ФФУ та футболістові або клубу, якому він надає посередницькі послуги;

    ґ) не здійснювати посередницьку діяльність без попереднього 14 отримання Посвідчення або Одноразового дозволу, якщо їх наявність необхідна відповідно до цього Регламенту;

    д) сумлінно та добросовісно надавати свої посередницькі послуги футболістові або клубу, представляючи їх інтереси;

    е) не звертатися до футболіста, який користувався його посередницькими послугами для укладення трудового контракту з клубом, з метою переконати його в доцільності розірвання контракту до закінчення терміну його дії або знехтувати правами та обов’язками, обумовленими у контракті;

    є) при обговорюванні умов переходу футболіста представляти лише одну зі сторін (з урахуванням положень статті 19 Регламенту);

    ж) на прохання ФФУ та/або ФІФА надавати усю необхідну інформацію і документи;

    з) забезпечити, щоб його прізвище (назва) та підпис фігурували у відповідних контрактах, що стали наслідком залучення послуг такого Посередника;

    и) дотримуватися законодавства України.

    Футболісти можуть залучати для укладення (переукладення) трудового контракту з клубом лише осіб, які можуть здійснювати посередницьку діяльність відповідно до статті 3 Регламенту.

    Футболіст, який користується послугами Посередника, зобов’язаний:

    а) надавати документи, необхідні для реєстрації Угоди у порядку, передбаченому статтею 4 Регламенту;

    б) неухильно дотримуватись положень Посередницького Договору, укладеного з Посередником;

    в) своєчасно та в повному обсязі сплачувати винагороду Посереднику відповідно до умов Посередницького Договору та Регламенту;

    г) пересвідчуватись, що прізвище (назва) та підпис Посередника, який представляє інтереси футболіста, обов’язково вказані у його відповідному трудовому контракті;

    ґ) не користуватись послугами Посередників, з якими не укладено Посередницький Договір, і які не надали попередньо Декларацію Посередника та/або не мають відповідного дозволу на здійснення посередницької діяльності;

    д) на прохання ФФУ та/або ФІФА надавати усю необхідну інформацію і документи.

    У випадку, якщо футболіст не користується послугами Посередника, цей факт також повинен бути чітко вказаний у відповідному трудовому контракті.

    У випадку виникнення будь-яких спорів, суперечок, конфліктів або вимог у зв’язку з Посередницьким Договором, або будь-яких спорів, суперечок або конфліктів між Посередником і футболістом, клубом та/або іншими особами, що безпосередньо приймають участь в укладенні Угоди, всі конфліктні ситуації розглядаються виключно в Палаті з вирішення спорів ФФУ.

    Сторони Посередницького Договору можуть прямо передбачити компетенцію КАС для вирішення спорів між сторонами договору.

    Посередник, що відмовився від надання Посередницької Декларації, та/або був залучений в якості Посередника без необхідної реєстрації Угоди в ФФУ, як це передбачено статтею 4 Регламенту, не має права на звернення до Палати з вирішення спорів ФФУ щодо невиконання футболістом та/або клубом своїх зобов’язань згідно Посередницького Договору та до нього можуть бути застосовані дисциплінарні санкції.

    Дисциплінарні процедури, пов’язані з порушеннями цього Регламенту, розглядаються КДК ФФУ відповідно до Дисциплінарних правил ФФУ, якщо Регламентом не передбачено інше.

    Приймаючи рішення, Палата з вирішення спорів ФФУ, КДК ФФУ керуються положеннями Регламенту, Статуту, Дисциплінарних правил ФФУ та законодавства України та враховують усі відповідні угоди, колективні договори, а також спортивну специфіку.

    Здійснення контролю за діяльністю Посередників та прийняття рішень відповідно до Регламенту покладається на Комітет ФФУ.

    Комітет ФФУ веде Реєстр Посередників, який публікується на офіційному сайті ФФУ www.ffu.org.ua.

    Комітет ФФУ веде реєстр Посередницьких Договорів, в якому відображаються сторони договору, строк його дії, основні умови договору, та інша необхідна інформація. Реєстр Посередницьких Договорів є конфіденційним, а його дані можуть розголошуватись виключно у випадках, передбачених цим Регламентом.

    Інформація щодо зареєстрованих Посередницьких Договорів може публікуватись на офіційному сайті ФФУ www.ffu.org.ua (сторони договору, ексклюзивний характер послуг та термін його дії).

    Комітет ФФУ зобов’язаний протягом 10 робочих днів з моменту отримання запиту надати: а) інформацію про наявність/відсутність укладеного Посередницького Договору між футболістом та Посередником за письмовим запитом клубу, в якому цей футболіст зареєстрований; б) інформацію про наявність/відсутність укладеного Посередницького Договору між клубом та Посередником за письмовим запитом цього клубу; б) інформацію про наявність/відсутність укладеного Посередницького Договору між футболістом та Посередником за письмовим запитом цього футболіста; г) інформацію про наявність/відсутність укладеного Посередницького Договору між Посередником та футболістом або клубом за письмовим запитом КДК ФФУ у разі розгляду в КДК ФФУ спору, пов’язаного з цим Посередницьким Договором.

    ПРАВИЛА ДІЛОВОГО ОБОРОТУ ТА ЗАКОНОДАВЧЕ РЕГУЛЮВАННЯ В ЦІЙ СФЕРІ.

    Як правило між футболістом та Агентом укладається Договір про ексклюзивне комерційне посередництво.

    Футболіст надає Агенту виключне (ексклюзивне) право сприяння в укладенні договорів, визначених Договором про ексклюзивне посередництво.

    Футболіст, не має права через інших третіх осіб укладати договори, укладення яких визначене (передбачене) Договором про ексклюзивне посередництво.

    Дані відносини регулюються не законодавством і правом, а внутрішніми порядками та звичаями ділового обороту спортивної організації. В даному випадку Федерації футболу України, з юридичної ж точки зору такі договори в окремих випадках взагалі можуть вважатися нікчемними.

    З однієї сторони, відповідно до ст. 6 Цивільного кодексу України закріплено принцип свободи договору і сторони мають право узгодити в договорі будь-які положення за умови, що вони відповідають загальним засадам цивільного законодавства і не суперечать імперативним нормам.

    З іншої сторони, умова ексклюзивності може бути розглянута як така, що не відповідає положенням законодавства України. Право на укладення будь-яких договорів та на здійснення будь-яких видів діяльності, які не заборонені законодавством України, входить до змісту поняття «правосуб’єктність» особи. Таким чином, договір з умовою про заборону стороні договору укладати аналогічні договори (придбавати товари, надавати послуги тощо) з іншими особами формально схожий на правочин, що обмежує цивільну право- та дієздатність.

    Відповідно до положень цивільного законодавства України обмеження правоздатності та/або дієздатності особи можливі за рішенням суду та у випадках, передбачених чинним законодавством.

    Зокрема, обмеження щодо укладення певних видів правочинів передбачено для відносин представництва (ст. 238 ЦК України); для агентського договору (ч. 2 ст. 299 Господарського кодексу України);

    як особливі умови договору комерційної концесії п. 2 та п. 3 ч. 1 ст. 1122 ЦК України).

    Відповідно до ч. 1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є, серед іншого, порушення вимоги про те, що зміст правочину не може суперечити ЦКУ, іншим актам цивільного законодавства, а також моральним засадам суспільства.

    Отже, виходячи з вказаних міркувань, умова про ексклюзивність може бути визнана недійсною (а у випадку, якщо стороною правочину є фізична особа, то ця умова є нікчемною в силу прямого припису ст. 27 ЦК України).

    Ексклюзивний як і неексклюзивний договір укладається на строк не більше ніж 2 роки і не передбачає ніякого рабства та кабали між футболістом і агентом. Після завершення договору з посередником (агентом) футболіст вправі укладати будь-які договори як з посередником, так і ні. Враховуючи специфіку відносин якщо футболіст відмовиться виконувати договір він не стільки буде мати проблеми з законом і судом загальної юрисдикції України, скільки внаслідок своєї поведінки може мати проблеми з доступом до "професії" футболіста.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України