Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 28 января 2024, вопрос №100977 250₴

Щодо оформлення догляду за інвалідом 2 групи.

Добрий день, мій рідний дядько має 2 довічну групу інвалідності, в нього більше нема рідних окрім мене. В нього нема такої справки, де було б написано, що він потребує догляду. Причина інвалідності - "Загальні Захворювання", по факту в нього дуже багато проблем з серцем, є виписки з лікарень, є МСЕК заключення, була проведена операція по заміни клапана серця. Чи можу я оформити догляд, і якщо так, то що для цього потрібно? Буду дуже вдячний за відповідь!

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    50%

    Доброго дня, якщо вам один хто може доглядати , наявності 2групи інвалідності буде достатньо для отримання відстрочки.

    Для цього вам потрібно мати такі документи

    Свідоцтво про народження

    Висновок МСЕК

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда батька

    Свідоцтво про смерть матері або свідоцтво про розірвання шлюбу

    Пенсійне посвідчення батьків батька або свідоцтво про смерть

    Довідка про склад сім'ї

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки.

    Для цього вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії документів які я зазначив. Додатково можно отримати акр про встановлення факту здійснення постійного догляду, для цього вам потрібно звернутися до виконкому міської ради за місцем реєстрації подавши заяву про видачу акту.

    Підстава для відстрочки абзац 11 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;.

    Щоб отримати довідку Лкк про потребу постійного догляду яка є не обов'язкова у вашому випадку, треба звертатися до сімейного лікаря за направленням на ЛКК. Якщо батько потребує постійного догляду видається висновок ЛКК форми 080-4

    Після чого можно звернутися до соціальної служби України за оформлення догляду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    8%

    Доброго дня, Ігоре!

    Маєте право на відстрочку за абзацем 12 статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    {Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, для того аби отримати відстрочку на підставі цього абзацу Вам потрібно здійснювати постійний догляд за своїм дядьком, який потребує його за висновком МСЕК або довідки ЛКК.

    Оскільки у довідці МСЕК не зазначено, що дядько потребує постійного догляду, то йому потрібно пройти ЛКК та отримати довідку форми 080-4 про потребу у постійному догляді.

    Крім цього Вам буде необхідно підтвердити, що саме Ви такий догляд за дядьком здійснюєте. Для цього потрібно оформити або акт встановлення факту здійснення догляду або довідку про компенсацію за догляд на непрофесійній основі.

    І насамкінець виникає необхідність довести, що немає інших осіб, окрім Вас, які можуть такий догляд здійснювати.

    Отже, перше - проходження ЛКК Вашим дядьком.

    Друге - оформлення акту встіновлення факту здійснення догляду або довідки про компенсацію за догляд на непрофесійній основі.

    Третє - зібрати документи, які підтверджують відсутність інших родичів у дядька, які б могли за ним доглядати.

    Четверте - маючи на руках всі документи, написати заяву до ТЦК про оформлення відстрочки (заява пишеться у двох примірниках на одному з яких представник ТЦК повинен проставити дату, підпис та вхідний номер) і додати до неї всі підтверджуючи документи. Заяву необхідно зареєструвати у ТЦК до проходження ВЛК.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.8%

    Вітаю Вас!

    Добрий день, мій рідний дядько має 2 довічну групу інвалідності, в нього більше нема рідних окрім мене. В нього нема такої справки, де було б написано, що він потребує догляду. Причина інвалідності - "Загальні Захворювання", по факту в нього дуже багато проблем з серцем, є виписки з лікарень, є МСЕК заключення, була проведена операція по заміни клапана серця. Чи можу я оформити догляд, і якщо так, то що для цього потрібно?

    Теоретично можна спробувати, але просто не буде, говорю відразу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    ЙТИ ДО ТЦК ПОТРІБНО ЛИШЕ ЗА УМОВИ ОТРИМАННЯ ПОВІСТКИ.

    ДЛЯ ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ ДО ТЦК ПОТРІБНО ПОДАТИ ЗАЯВУ ПРО ОФОРМЛЕННЯ ВІДСТРОЧКИ.

    Заява про оформлення відстрочки подається в оригіналі, інші документи - нотаріальні копії. В принципі нотаріуси роблять нотаріальні копії з цих документів, хоча не всі, відверто кажучи. Базовим документом є заява про оформлення відстрочки, до якої додаються інші документи.

    Заяву про надання відстрочки треба підготувати в 2 примірниках, одну з яких передати особі в ТЦК, а на іншому примірнику (який залишиться у Вас) отримати відмітку про отримання заяви працівником ТЦК.

    Якщо відмовляють у прийнятті документів - направляйте їх поштою, і зазначайте в заяві, що у порушення вимог Закону України "Про звернення громадян" Вам було відмовлено у реєстрації документів. Алгоритм дій та можливі сценарії вже в приміщенні ТЦК – окреме питання.

    Втім, зараз критично важливо розуміти перспективи даної підстави для відстрочки, адже можливо з прийняття нового закопроєкту її може не бути. Раджу дочекатися завтра, оскільки начебто в цей день варто очікувати законопроєкт про внесення змін до законодавства про мобілізацію. Як тільки його текст буде доступним, можна буде зробити певні висновки.

    Тому не раджу Вам поспішати. Також потрібно мати медичний висновок ЛКК або МСЕК про потребу особи у постійному стороннього догляді, без цього взагалі нічого не вийде.

    Тому перспективи, якщо говорити з практичної точки зору, не дуже радісні. Зате відверто!

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Вибачте за мою не уважність. Якщо це ваш дядько.

    опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Обов'язок утримувати батьків (виплачувати аліменти) може бути покладено лише на повнолітніх дочку, сина (стаття 51 Конституції України, стаття 202 Сімейного кодексу України)

    Вам потрібно щоб, дядько звернувся до сімейного лікаря за направленням на ЛКК, після отримання довідки, звертайтесь у соціальну службу за місцем реєстрації дядька для оформлення компенсації за догляд, якщо у вас є дохід вам відмовлять. Тому у такому випадку треба отримати акт про встановлення факту здійснення постійного догляду для цього вам потрібно звернутися до виконкому міської ради за місцем реєстрації дядька з заявою про видачу акту.

    Дерій Владислав Олегович
    33.2%

    Вітаю Вас!

    Ви матимете право на відстрочку лише у випадку здійснення догляду за Вашим дядьком. Для цього необхідно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на лікарсько-консультативну комісію, яка за результатом медичного огляду видасть довідку ЛКК про потребу дядька у сторонньому догляді.

    Згідно абзацу 12 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

    ДЛЯ ЦЬОГО ВАМ ПОТРІБНО НАВЕСТИ ДОКАЗИ ДВОХ ФАКТІВ :

    І. Що Ви здійснюєте догляд за дядьком, для цього необхідно мати:

    1. Висновок МСЕК або ЛКК згідно якого дядько потребує догляд

    2. Акт встановлення факту здійснення догляду або Документ про компенсацію за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається протягом 5 днів.

    Якщо бажаєте оформити компенсацію за догляд - ознайомтесь з інформацією за посиланням - https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe... Головним недоліком цього варіанту є те, що для встановлення постійного догляду середньомісячний сукупний дохід фізичної особи повинен не перевищувати 2684 грн., в протилежному випадку - соцзахист відмовиться видавати довідку про отримання компенсації.

    Ще одним із варіантів підтвердженння здійснення догляду є РІШЕННЯ СУДУ в рамках окремого провадження про встановлення факту здійснення Вами постійного догляду за Вашим дядьком.

    ІІ. Що відсутні інші особи, які можуть здійснювати догляд, для цього необхідно надати відомості про:

    1. Дружину дядька

    2. Про його дітей

    3. Про його батьків

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    Поки у Вас не буде документів про необхідність здійснення догляду до ТЦК краще не звертатися.

    З повагою, Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України