Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 01 февраля 2024, вопрос №101281

Звільнення від сплати судового збору

Чи звільняється орган опіки та піклування від сплати судового збору за подання заяви до суду про заміну опікуна над повнолітньою недієздатною особою?

Ответы юристов (1)

    Альона Русланівна
    Альона Русланівна 3 месяца назад

    Юрист, г. Киев, 7 лет опыта

    В пунктах 1-6, 15 частини 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» йдеться посилання на подачу заяв з процесуальних питань (скасування судового наказу, зміни чи встановлення способу, порядку і строку виконання рішення, поворот рішення, тощо).

    Лише в пункті 13 частини 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» визначено категорію справ позовного провадження, за яку при подачі позовної заяви позивачем не справляється судовий збір.

    Відповідно до пункту 14 частини 2 статті Закону України «Про судовий збір» судовий збір не справляється за подання заяви, апеляційної та касаційної скарги про захист прав малолітніх чи неповнолітніх осіб.

    Закон України «Про судовий збір» розмежовує поняття «позовна заява» та «заява». Відповідно до вказаної норми права визначено, що судовий збір не справляється за подання саме заяви, а не позовної заяви, оскільки законодавець розмежовує дані поняття.

    Отже, якщо матеріали справи свідчать, що орган опіки та піклування звернувся до суду саме із позовною заявою, то він не звільняється від сплати судового збору.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України