Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 лютого 2024, питання №101380

Військово-обліковий документ для студента за кордоном

Доброго дня. Хлопець 18 років з окупованої території (лівий берег Херсонщини), зараз за кордоном. 01.09.23 вступив до ВНЗ без військово-облікового документу, на підставі розписки про надання документу до 31.03.24 (згідно постанови МОН про відстрочку). Навчається онлайн. Скажіть, будь ласка, як можна продовжити навчання (щоб не відрахували), але не їхати зараз до України щоб ставати на військовий облік.

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Відповідно до Положення про порядок переведення, відрахування та поновлення студентів вищих закладів освіти, відрахувати студента можуть:

    за власним бажанням;

    у зв’язку з переведенням до іншого вищого закладу освіти;

    за станом здоров’я на підставі висновку ЛКК;

    за академічну неуспішність.

    Перелік вичерпний.

    Вам краще звернутися з заявою до ВНЗ в якій зазначити про неможливість надання ВОД з поважних причин.

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      Університет без ВОД не мав права зараховувати абітурієнта, але на підставі Постанови МОН про відстрочку ( для осіб, які знаходяться за кордоном) зарахував. І тепер, якщо не надати ВОД має право відрахувати після 31.03.24

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    На військовий облік хлопець може стати у дипломатичній установі України в країні свого перебування. Проте, відповідна установа не видасть йому приписне свідоцтво. Відповідний документ хлопець може отримати лише при явці до ТЦК.

    Про яку Постанову МОН йде мова? Якщо це дист МОН, то він має лише інформаційний характер і не відноситься до чинних нормативно правових актів.

    Щодо відрахування, то відсутність ВОД не є причиною за якою відраховують із ВНЗ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ірина Клієнт 3 місяці тому

      https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/89058/

      Зазначеним категоріям вступників і здобувачів освіти оформити і подати до закладів освіти військово-облікові документи до 31 березня 2024 року згідно з письмовими зобов'язаннями. У разі невиконання цього зобов'язання навчання здобувачів освіти припиняти шляхом скасування наказу керівника закладу освіти про зарахування на навчання в частині таких здобувачів.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Саме про це я Вам і говорив у своїй відповіді. Це лише лист МОН з роз'ясненнями, який не є "Постановою", як Ви зазначаєте у своєму питанні. Він носить рекомендований характер та не є нормативно-правовим актом.

        • Ірина Клієнт 3 місяці тому

          Дякую Вам за відповідь.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України