Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 04 февраля 2024, вопрос №101439

Як виїхати за кордон якщо на війні вбили рідного брата

Так сталося що на війні в минулому році вбили мого рідного брата. Зараз я збираюсь виїздити до Польщі.
Я зараз навчаюсь в університеті (20 років) (чи то не проблема)
У брата є жінка та двоє дітей тому оригінали документів по типу свіжотсва про смерть чи сповіщення мені звісно ніто не дасть, то чи підійдуть завірені нотаріусом копії?
Які саме документи мені необхідно зібрати щоб на кордоні мене неповернули додому?

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Якщо нотаріус посвідчить - нотаріальні копії підійдуть. Також Вам раджу оформити відстрочку від мобілізації на цій підставі.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Так, при перетині кордону підійдуть нотаріально завірені копії. Із документів потрібно все, що є у жінки Вашого брата: свідоцтво про смерть, оповіщення від ТЦК, довідка від частини про обставини загибелі тощо.

    Проте це не єдина Ваша проблема, основна полягає у тому, що виїжджаючи на цій підставі Вам потрібно буде пред'явити на крдоні довідку від ТЦК, що Ви маєте відстрочку від мобілізації. Оскільки Ви є особою призовного віку і станом на зараз призов не проводиться, то, звісно, Вам таку довідку у ТЦК не нададуть. Тому можете звернутись до останного з заявою про надання довідки, в якій буде зазначено, що Ви не підлягаєте призову, оскільки є особою призовного віку і відстрочку Вам надати не можуть, так як призов не проводиться під час дії воєнного стану.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України":

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 3 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!
    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Треба мати оповіщення, свідоцтво про смерть, бажано наказ про результати службового розслідування. Але дійсно - спочатку радив би оформити відстрочку від мобілізації.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України