Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Для бизнеса, 05 февраля 2024, вопрос №101504 250₴

Looking for an indie game lawyer

(Полный вопрос не поместился, поэтому я прикрепил файл "Полный вопрос.pdf")

Я соло разработчик игр и планирую опубликовать мобильную игру, созданную на Unity, в Google Play, а затем в App Store. Игра монетизируется рекламой (Unity Ads) и внутриигровыми покупками (Unity IAP).

Во избежание неприятностей хочу проконсультироваться с юристом, который специализируется именно в мобильных играх и знает все нюансы релиза игры в Google Play и App Store.

1) Стоит ли мне зарегистрировать ФОП или ТОВ?
2) Какие способы защиты компьютерной игры как объекта интеллектуальной собственности актуальны для моего случая?
3) Ensuring game compliance
4) Другие вопросы
а) Мне 22 года и я только закончил магистратуру. Имею "ПОСВІДЧЕННЯ про приписку до призовної дільниці". Имеет ли смысл поступить в аспирантуру для отсрочки от призыва?
б) Возможно ли официально работать на американскую компанию из Украины? С английским проблем нет. Вот, например: https://www.indeed.com/viewjob?jk=6f5ca1c9667e15b6&tk=1hkt9i7usi44j800&from=serp&vjs=3.

Пожалуйста, не отвечайте, если Вы не специализируетесь в играх или не знаете где такого человека можно найти у нас в стране.
Вот пример такого человека в Америке: https://www.youtube.com/watch?v=8eAW-7Js7NA&list=PLTl-9r8cySsMfN_BlqKkXXrSy2xVzpBwJ.
Также я хочу проконсультироваться по телефону или даже видеочату, где я смогу показать свой экран и задать более конкретные вопросы по моей игре.

Ответы юристов (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Не вважаю себе спеціалістом в описаних Вами питаннях, саме тому не буду їх зачіпати. Зупинюся на маленькій частині Вашого питання, зокрема щодо аспірантури. Навчатися ніколи не буде зайвим, але якщо Ви хочете це зробити з огляду на отримання відстрочки, то зараз вона Вам і не потрібна, оскільки Ви призовного віку, Вам всього 22 роки. Оскільки Ви маєте приписне, я так розумію, ні строкової, ні військової кафедри у Вас не було.

    Тому можете не хвилюватися, оскільки наразі до 27, а можливо скоро буде до 25 років, Вас ніхто не чіпатиме, не хвилюйтеся. Ви призовник і мобілізації взагалі не підлягаєте. Як призовник можете навіть спробувати оформити виїзд за кордон на ПМЖ.

    З повагою. За потреби надам відповіді на додаткові питання.

    • Виталий Клиент 2 месяца назад

      Якщо я вирішу оформити виїзд за кордон на ПМЖ, то як бути з ТОВом чи ФОПом, який я тут планую зарееструвати?

      Чи не краще тоді буде створити бізнес вже за кордоном?

      Якщо вдасться оформити виїзд, то у якій країні найкраще створити LLC?

      Чи буду я зобов'язаний повернутися в Україну в якийсь момент часу?

      Тут: Дозвіл на виїзд громадян України на постійне проживання за кордон | Migrate прочитав, що є можливість відмовитися від українського громадянства без повернення в Україну. Чи буде це можливо, якщо я відкрив ТОВ в Україні?

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Віталію!

    Ось відповіді на Ваші питання:

    ПИТАННЯ ПЕРШЕ Стоит ли мне зарегистрировать ФОП или ТОВ?

    Хоча Ви вільні у своєму виборі, проте я би, звичайно порадив Вам ФОП на спрощенній системі оподаткування. Втім, тут все залежить від багатьох факторів...

    Перш за все, про податки.

    Досить умовно, всі податки з бізнесу можна розділити на 4 групи:

    Прямі податки,

    Непрямі податки,

    Податки, пов’язані з оплатою праці,

    та Інші податки.

    Розмір прямих податків залежить від фінансових результатів діяльності (прибутку або доходу). До них належать податок на прибуток підприємств, податок на доходи фізичних осіб – підприємців та єдиний податок.

    Непрямі податки не пов’язані з прибутковістю бізнесу. Їх розмір залежить від обсягів виробництва та реалізації товарів або послуг. До них належать податок на додану вартість (ПДВ) та акцизний податок.

    Коли йде мова про вибір системи оподаткування, то на увазі перш за все маються прямі податки, а також непрямі податки. Податки, пов’язані з оплатою праці найманих працівників, та більшість інших податків не залежить від обраної системи оподаткування, а визначається наявністю чи відсутністю у компанії відповідних об’єктів оподаткування.

    У вас є такий вибір:

    Загальна система оподаткування (з ПДВ або без – залежить від обсягів реалізації);

    Єдиний податок без ПДВ;

    Єдиний податок 3-ї групи з ПДВ.

    Слід мати на увазі, що деякі види діяльності не дозволяють застосування єдиного податку (спрощеної системи оподаткування). До них належать всі види фінансового посередництва, виробництво та продаж підакцизних товарів (крім роздрібного продажу пива та столових вин), видобуток корисних копалин, виробництво дорогоцінних металів, реалізація антикваріату, та деякі інші види діяльності.

    ФОП.
    ЗАГАЛЬНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП.

    Фізична особа – підприємець, який обрав загальну систему оподаткування сплачує такі податки з чистого доходу (тобто різниці між виручкою та документально підтвердженими витратами):

    податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відсотків,

    єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за ставкою 22 відсотки, та

    військовий збір за ставкою 1,5 відсотки.

    Підприємець на загальній системі оподаткування має сплачувати ПДВ, але тільки після того, як сума його виручки перевищить 1 мільйон грн. за 12 місяців. До того моменту він може або не платити податок на додану вартість взагалі, або добровільно зареєструватися платником ПДВ.

    Ставка ПДВ складає 20 відсотків різниці між вартістю реалізованих товарів та послуг та вартістю товарів та послуг, придбаних у платників ПДВ. На медикаменти діє пільгова ставка 7 відсотків. На практиці сума ПДВ, яка підлягає сплаті до бюджету, обчислюється за досить складними правилами. Але доволі приблизно можна вважати, що вона дорівнює 1/6 (16,67%) суми чистого доходу (до вирахування прямих податків) та витрат на оплату праці (включаючи податки на фонд оплати праці).

    Як бачите, сукупне податкове навантаження підприємця на загальній системі оподаткування досить велике. Крім того, сам розрахунок суми податків доволі складний. Тому у багатьох випадках є сенс розглянути застосування спрощеної системи оподаткування.

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ФОП.

    Для ФОП існує три групи єдиного податку, ставка єдиного податку залежить від обраної групи.

    Перша група – це підприємці без найманих працівників, що здійснюють роздрібну торгівлю на ринках або надання побутових послуг населенню. Друга група єдиного податку – підприємці, що мають не більше 10 найманих працівників та займаються торгівлею, виробництвом, наданням побутових послуг населенню та платникам єдиного податку, утримують кафе та ресторани. Всі інші підприємці належать до третьої групи.

    Крім обмежень за видами діяльності та кількістю найманих працівників, існують і обмеження щодо максимальної річної суми виручки підприємців – платників єдиного податку:

    1 група – (167 мінімальних заробітних плат );

    2 група – (834 мінімальних заробітних плат);

    3 група – (1 167 мінімальних заробітних плат).

    Для ФОП 3-ї групи ставка єдиного податку встановлена у відсотках від виручки (5 відсотків), а для ФОП 1-ї та 2-ї груп – у фіксованій щомісячній сумі, що встановлюється органами місцевого самоврядування (не більше 10% прожиткового мінімуму для 1-ї групи та не більше 20% мінімальної зарплати для 2-ї групи ФОП).

    Крім єдиного податку, підприємці всіх груп сплачують ЄСВ у фіксованій сумі, що дорівнює 22 відсотка мінімальної заробітної плати.

    СПРОЩЕНА СИСТЕМА ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    На відміну від підприємців, які можуть застосовувати одну з трьох груп єдиного податку, юридичні особи обмежені у своєму виборі лише 3-ю групою. Ставка податку для них складає 5 відсотків від обороту, а у разі добровільної реєстрації платником ПДВ – 3 відсотки.

    Обмеження щодо максимальної річної суми виручки для юридичних осіб – платників єдиного податку таке саме, як і для ФОП 3-ї групи, тобто 5 млн. грн.

    ВИБІР СИСТЕМИ ОПОДАТКУВАННЯ ДЛЯ ТОВ.

    Для юридичної особи правильний вибір системи оподаткування є більш складним завданням, ніж для підприємця – фізичної особи. Найбільш точно це можна зробити шляхом порівняння результатів розрахунків кількох альтернативних варіантів з використанням прогнозних сум доходів та витрат. За відсутності таких даних можна лише надати рекомендації загального характеру. Отже:

    Якщо ваша маржа (різниця між виручкою та витратами) менша за 10-12 відсотків – завжди обирайте загальну систему;

    Якщо ваша маржа більша за 25-30 відсотків – однозначно оберіть спрощену систему;

    Якщо ваша маржа складає 15-20 відсотків – оберіть загальну систему, якщо ви не є платником ПДВ, у разі ж сплати ПДВ краще буде обрати спрощену систему.

    ОТЖЕ У ВАШОМУ ВИПАДКУ ВСЕ ЗАЛЕЖИТЬ ВІД ПЕВНОЇ СПЕЦИФІКИ ВАШОГО БІЗНЕСУ:

    ЧИ БАГАТО У ВАС ПОТОЧНИХ ВИТРАТ ЧИ НАВПАКИ?

    ЯКІ ОБСЯГИ ОТРИМАНОГО ДОХОДУ ЧИ ПРИБУТКУ?

    ТОЩО.

    ПИТАННЯ ДРУГЕ - Какие способы защиты компьютерной игры как объекта интеллектуальной собственности актуальны для моего случая?

    Оскільки авторські права є транс-континентальними і виникають з моменту створення твору, то зареєструвати зображення персонажа і сценарій гри можна в будь-якій країні. В Україні це робить Державна служба інтелектуальної власності, в США, наприклад, Copyright Office.

    Після реєстрації Ви отримаєте свідоцтво про реєстрацію авторських прав, яке дозволить захищати Ваші права як автора у всіх країнах світу.

    Реєструвати авторські права на вихідний код самої гри сенсу немає, оскільки будь-які зміни до компонентів Вашого коду роблять з Вашої гри нову.

    Майте на увазі, що торгова марка (і також) патент діють тільки в країні реєстрації. Тобто якщо Ви, наприклад, зареєстрували назву своєї гри як торгову марку в Україні, то тільки в Україні кожен, хто використає назву Вашої гри, порушить Ваші права на торгову марку (вчинить trademark infringement). Якщо він це зробить, наприклад, в Гонг Конзі, то Ви вже не зможете звинуватити його в недобросовісному використанні Вашої торгової марки.

    Якщо Ви збираєтесь заливати Вашу гру в онлайн-store на зразок Google Play, то реєструвати торгову марку потрібно в країні, де розташована компанія-власник цього магазину. Якщо в цьому сервісі Ваш конкурент продаватиме свої додатки під Вашою торговою маркою, то Ви зможете звернутись з позовом про захист своїх прав як власника ТМ до суду за місцем розташування компанії. Наприклад, Google дислокується в Каліфорнії, тому всі справи пов`язані з іграми в Google Play розглядає United Sates District Court of Northern District of California.

    Під час реєстрації торгових марок і патентів велике значення відіграє право пріоритету. Зокрема згідно з п. (2) Паризької конвенції про охорону промислової власності, будь-яка особа, що належним чином подала заявку на патент на винахід, промисловий зразок чи торгову марку в одній з країн Союзу, чи правонаступник цієї особи, користується для подання заявки в інших країнах правом пріоритету протягом:

    • 12 місяців для патентів
    • 6 місяців для торгових марок.

    Це означає, що якщо Ви подаєте заявку на торгову марку чи патент, наприклад, в США, а Ваш конкурент вирішує зареєструвати таку ж заявку в іншій країні Союзу, Ви все одно маєте право подати заявку також в США і будете також там вважатиметесь першим, хто зареєстрував таку заявку.

    Перелік усіх країн-учасниць Ви можете знайти тут: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/995_123/page4.

    ПИТАННЯ ТРЕТЄ - Ensuring game compliance

    Детальна відповідь на це питання є за посиланням - https://usercentrics.com/knowledge-hub/games-compl...

    ПИТАННЯ ЧЕТВЕРТЕ - 4) Другие вопросыа) Мне 22 года и я только закончил магистратуру. Имею "ПОСВІДЧЕННЯ про приписку до призовної дільниці". Имеет ли смысл поступить в аспирантуру для отсрочки от призыва?

    Так, сенс в тому є і прямий.

    Справа в тім, що згідно абзацу 2 частини третьої статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації,

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}".

    Тільки я радив би Вам постаратися добитись зарахування саме на бюджетний варіант аспірантури, оскільки найближчим часом будуть внесені зміни, які не дозволять аспірантам-контрактникам мати відстрочку від мобілізації.

    Врахуйте це при вступі.

    ПИТАННЯ П'ЯТЕ - б) Возможно ли официально работать на американскую компанию из Украины? С английским проблем нет. Вот, например: https://www.indeed.com/viewjob?jk=6f5ca1c9667e15b6&tk=1hkt9i7usi44j800&from=serp&vjs=3.

    Чому ні, не бачу в тому жодної проблеми. Тим більше що в даному випадку Вам не прийдеться нічого нікому доказувати. Так робота можлива у двох формах:

    найманий працівник,

    ФОП.

    ТЕПЕР, ЩО СТОСУЄТЬСЯ БІЛЬШ РОЗШИРЕНОЇ ВІДПОВІДІ НА ВАШІ ПИТАННЯ В ДОДАТКУ...

    Формат такої відповіді виходить за рамки сайту, тож я можу відповісти на нього пізніше і окремо.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України