Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Административное право, 06 февраля 2024, вопрос №101616 250₴

невірно оформлена постанова суду

Вітаю! В постанові суду про адмінпорушення пердбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП невірно написали по батькові винуватця і тепер в реєстрі судових рішень стосовно особи з вірним по батькові постанови немає. Чи можливо скористатись цією обставиною і невиконувати рішення суду? Якщо так, то як забрати водійське посвідчення? Дякую

Ответы юристов (5)

    Мамай Ірина Євгеніївна
    20%

    Вітаю,

    Я зустрічала купу постанов неправильно оформлених через те, що поліція неправильно оформила протокол і богзна як встановила особу. Але виконавча завжди порушника знаходить і блокує рахунки дуже навіть правильно. Тому якщо ви знаєте про своє порушення і у вас вилучили права, то навряд чи вас врятує те, що вона трішечки неправильно оформлена - хіба що можете оскаржити до суду апеляційної інстанції.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це не є підставою для уникнення відповідальності. Виконавчі дії будуть здійснюватися на підставі коду рнокпп, паспортних даних.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Ні, неможливо. Це не є підтсавою для невиконання рішення суду. Ви маєте виконувати не протокол про адміністративне правопорушення, передбачене частиною 1 статті 130 КУпАП, а саме рішення суду. У рішенні суду та в подальшому в документах фігурують дані Ваші дані, як серія та номер паспорту, РНОКПП, а тому рішення треба виконувати.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія
    40%

    Доброго вечора, шановний Олег!

    Цікава думка. Але це Вам скоріш за все нічого не дасть. Бо у постанові помилки можуть бути з легкістю виправлені за заявою поліції як стягувача.

    Згідно загальних вимог діючого законодавства та враховуючи принцип аналогії закону, судді у таких випадках приходять до висновку, що суд може з власної ініціативи або за заявою осіб, які беруть участь у справі, виправити допущені у судовому рішенні описки чи арифметичні помилки. Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер.

    Відповідно до ст. 304 КУпАП питання, пов'язані з виконанням постанови про накладення адміністративного стягнення, вирішуються органом, який виніс постанову.

    В зв'язку з тим, що загальними положеннями КУпАП не передбачено виправлення допущеної у постанові описки, судді застосувують аналогію права, а саме за ст. 219 ЦПК України, ст. 379 КПК України, оскільки постанова про накладення адміністративного стягнення є різновидом судових рішень, тому в тексті постанови про накладення адміністративного стягнення можна виправити допущені описки.

    Оскільки технічна описка, що допущена в постанові, є очевидною, її усунення не впливає на суть постанови та не тягне погіршення положення особи, яка притягалася до адміністративної відповідальності - судді випаравляють описки шляхом прийняття відповдіних Постанов з цього приводу.

    Дуже багато разів робила подібні заяви та отримувала "виправні" Постанови в КУпАП в інтересах потерпілих від ДТП.

    В будь-якому разі Ваше водійське посвідчення в базі МВС прив'язане не до Прізвища, імені та по батькові, а до Реєстраційного номеру облікової картки платника податків (РНОКПП), який замінив індивідуальний податковий номер ДРФО і виконувати вони будуть постанову саме по ідентифікації за кодом і ніхто Вам посвідчення водія не видасть раніше строку, внесеного у базу МВС.

    Є певний варіант отримання нового посвідчення водія достроково шляхом складення іспитів у ТСЦ МВС без необхідності очікувати встановлений судом строк, але чи є в цьому сенс?!

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Дерій Владислав Олегович
    40%

    Вітаю Вас!

    Відповідно до частини першої статті 269 ЦПК України суд може з власної ініціативи або за заявою учасників справи виправити допущені в рішенні чи ухвалі описки чи арифметичні помилки.

    Описка - це зроблена судом механічна (мимовільна, випадкова) граматична помилка в рішенні, яка допущена під час його письмово-вербального викладу (помилка у правописі, у розділових знаках тощо). Виправленню підлягають лише ті описки, які мають істотний характер. До таких належать написання прізвищ та імен, адрес, зазначення дат та строків тощо. Суд не має права змінювати зміст судового рішення, він лише усуває такі неточності, які впливають на можливість реалізації судового рішення чи його правосудність.

    Тимчасовим вилученням є вилучення посвідчення водія на строк до 3 (трьох) місяців. Водійські права вилучаються поліцейським на місці зупинки транспортного засобу. Одночасно поліцейський виписує тимчасовий дозвіл на право керування транспортним засобом. Про вилучення водійського посвідчення та видачу тимчасового дозволу на право керування проставляється відповідна відмітка в протоколі про адміністративне правопорушення.

    Водійські права мають бути повернені водію, якщо протягом 3 місяців з дня їх вилучення суд не прийняв рішення про притягнення водія до адміністративної відповідальності у виді позбавлення права керування автомобілем. Також посвідчення водія має бути повернено у випадку винесення судом постанови про закриття провадження у справі. За таких обставин, для повернення водійських прав, водію слід звернутися до територіального сервісного центру МВС з відповідною письмовою заявою. Водійські права мають бути повернені негайно.

    Повернути водійське посвідчення, яке було вилучене у зв’язку з позбавленням права керування судом, можливо після закінчення строку покарання. Для цього слід звернутися до територіального сервісного центу МВС, надавши копію постанови суду та докази сплати штрафу. Водійські права відразу не видадуть. Для отримання водійських прав водію потрібно буде:1) повторно скласти іспити для отримання права керування транспортним засобом.2) пройти медичний огляд.

    Теоретично Ви можете спробувати повернути водійське, яке було тимчасово вилучене, але більш всього отримаєте відмову в сервісному центрі МВС.

    Адже відповідно до п. 6 постанови КМУ «Про затвердження Порядку тимчасового вилучення посвідчення водія на транспортний засіб та його повернення» від 17 грудня 2008 р. N 1086, Тимчасово вилучене посвідчення повертається водієві: за заявою водія у разі, коли суд не прийняв протягом року рішення про позбавлення водія права керування транспортним засобом або не розглянув у встановлений законом строк справу про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

    Для того щоб вам все таки повернули ваше водійське посвідчення, Вам необхідно надати Довідку з суду про те на якій стадії знаходиться Ваша справа про адміністративне правопорушення.

    Тому, коли Ви захочете повернути водійське до Вас буде багато запитань зі сторони працівників сервісного центру МВС.

    Можливо Вам краще самостійно подати заяву до суду про виправлення помилки у судовому рішенні або якщо Ви не згодні із самим рішенням - подайте апеляцію. Щоб після закінчення строку покарання до Вас не було зайвих питань при поверненні водійського

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України