Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 06 февраля 2024, вопрос №101619 600₴

Отримання статусу постійного догляду

Всім добрий день.

В новому Законі про мобілізацію, планується, що буде такий пункт:

"Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації
Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

- зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також своїми батьками, які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;"

Наша ситуація наступна. В мене дружина, 3 групи інвалідності (відсутність тазостегнового суглоба), Інвалідність з дитинства.

На одному з сайтів, прочитав наступну інормацію:

"Перелік, хто має право на постійний догляд
На такий догляд можуть претендувати наступні категорії осіб:

- ті, хто має інвалідність з дитинства, незалежно від свого нинішнього віку;"

Відповідно, маємо запитання, чи реально в нашому випадку отраминня для дружини статусу людини, яка потребує постійного догляду, щоб це було підставою для відстрочки від мобілізації? Адже в законі говориться про "ХВОРУ дружину (чоловіка)".

І друге питання, наскільки такий статус можливо швидко отримати? Чи є якась прискорена процедура, і т.д.

Ответы юристов (5)

    Корнійчук Євген Іванович
    25%

    Доброго дня, для отримання відстрочки за даним пунктом треба мати довідку лкк форми 080-4 про потребу постійного догляду.

    Таку довідку видають доволі швидко. Для цього треба звертатися до сімейного лікаря і отримати направлення на ЛКК.

    На комісії враховують такі показники, як:

    Здатність самостійно пересуватися

    Користуватися електро , газо приладами.

    Гігієна

    Приготування їжі та інше.

    Догляд здійснюється за:

    • особами з інвалідністю I групи (крім тих, хто потребує допомоги внаслідок психічного розладу);
    • дітьми з інвалідністю;
    • громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;
    • невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;
    • дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги.

    форму первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі»

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Вітаю Вас!

    Відповідно, маємо запитання, чи реально в нашому випадку отраминня для дружини статусу людини, яка потребує постійного догляду, щоб це було підставою для відстрочки від мобілізації? Адже в законі говориться про "ХВОРУ дружину (чоловіка)".

    Постійний догляд оформляється на підставі висновку лікарсько-консультативної комісії або висновку МСЕК.

    Якщо у довідці МСЕК не зазначено про необхідність здійснення стороннього догляду - то Вашій дружині обов'язково потрібно мати Висновок ЛКК про потребу у догляді. Щоб отримати такий висновок потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть дружині направлення на лікарсько-консультативну комісію. Після обстеження ЛКК приймає рішення видавати такий висновок чи ні.

    Згідно даного висновку Ви уже зможете оформити відстрочку.
    І друге питання, наскільки такий статус можливо швидко отримати? Чи є якась прискорена процедура, і т.д.

    На жаль, з третьою групою інвалідності буде досить складно отримати такий статус.

    МОЗ затвердила форму первинної облікової документації № 080-4/о «Висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі» , який дасть змогу оформити догляд.

    Проте, якщо Ваша дружина вільно пересувається та самообслуговується - лікарсько-консультативна комісія може відовити у видачі такого висновку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Відповідно, маємо запитання, чи реально в нашому випадку отраминня для дружини статусу людини, яка потребує постійного догляду, щоб це було підставою для відстрочки від мобілізації? Адже в законі говориться про "ХВОРУ дружину (чоловіка)".

    Насправді, не дуже достовірна інформація із сайту. Наскільки я розумію, це просто хтось щось написав та опублікував. Дійсно, така підстава для звільнення від мобілізації є зараз і вона на даний момент передбачена в законопроєкті (до речі, не факт, що скасують абзац 11 частини першої статті 23, далеко не факт; чекаємо далі), але практично оформити дружині висновок про потребу в догляді з III групою інвалідності фактично неможливо. Не зустрічався ще з такими випадками.

    Критерієм для отримання такого висновку є відсутність можливості у особи пересуватися та самоообслуговуватися. Третя група - це далеко не такі проблеми. Зараз навіть з II групою це фактично неможливо, не говорячи про третю.

    І друге питання, наскільки такий статус можливо швидко отримати? Чи є якась прискорена процедура, і т.д.

    Якщо взагалі є шанси на такий висновок, отримати його можливо за 1-2 тижні, якщо не раніше. Втім, повторюся, я не зовсім вірю, що дана підстава Вам підходить. Вірніше на позиції що взагалі не підходить.

    Але не "хороніть" раніше часу абзац 11 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Чекаємо змін...

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Юрію!

    Так, такий пунк присутній в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", як зараз, так і в редакції нового законопроекту 10449.

    Що стосується отримання довідки ЛКК форми 080-4 про потребу особи у постійному догляді, то в даному випадку все буде залежвти від порушення функцій організму Вашої дружини. Від її здатності до самостійного обслуговування та пересування. Оскільки вона має ІІІ групу інвалідності, то це буде не просто.

    Відповідно до Наказу МОН "Про затвердження форм первинної облікової документації та інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я":

    Форма первинної облікової документації № 080-4/о - це висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися.

    Згідно із Постановою КМУ "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі":

    "1. Цей Порядок встановлює механізм призначення і виплати компенсації за догляд (далі - компенсація), що призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг (далі - фізична особа, яка надає соціальні послуги) особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі) та є:

    особами з інвалідністю I групи;

    дітьми з інвалідністю;

    громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2018 р. № 1161 (Офіційний вісник України, 2019 р., № 9, ст. 306)".

    Прискоренної процедури отримання довідки ЛКК не існує. Ваша дружина повинна звернутись до сімейного лікаря за направленням на ЛКК. Після того, як вона отримає відповідне направлення потрібно буде пройти лікарів ЛКК, які в свою чергу приймуть рішення щодо того, чи потребує вона постійного догляду, чи ні.

    Взагалі процедура проходження ЛКК не займає багато часу, головне при тому отримати Вашій дружині необхідну довідку.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    Вітаю,

    У вашому висновку МСЕК навряд чи на писано, що дружина потребує постійного догляду. Значить вам потрібно отримати довідку ЛКК, де буде вказано, що дружина потребує постійного догляду. Однак такий висновок дають за потребою і станом здоров'я пацієнта на момент огляду. ЯКщо вам вдасться отримати таку довідку - зверніться в управління соціального захисту для офомлення постійного догляду з компенсацією. Отримати довідку про те, що ви здійснюєте постійний догляд за дружиною можна буде лише за умови, що ваш дохід за останні півроку меньше 2500 грн. Інакше здійснювати догляд офіційно у вас не вийде.Всі інші документи для відстрочки навряд чи підійдуть.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України