Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Семейное право, 07 февраля 2024, вопрос №101675 250₴

Какие Законы Украины: мужчина не должен давать деньги для его здоровой дееспособной гражданской жены, теще и тестю?

За три года гражданского брака Мужчина очень много денег потратил на его гражданскую жену, тещу и тестя! И теперь у него нет денег на продукты питания и ему негде жить, у него нет жилья (у него нет денег на оплату аренды жилья для него и для его пожилой матери-пенсионерки). И поэтому он вынужден брать кредит в банке. А его гражданская жена полностью здоровая и дееспособная (ей 28 лет), она наглая и очень ленивая, три года она нигде не работает и она продолжает требовать от него много денег для нее и для тещи и тестя.
Подробности: Брак мужчины и его гражданской жены НЕ зарегистрирован официально в ЗАГСе (мужчина и женщина просто живут вместе три года). Нет детей у них!
У мужчины его родная пожилая мать (возраст 71 год) живет на маленькую пенсию, ей не хватает денег на питание и оплату аренды жилья. И поэтому она пожилая пенсионерка в 71 год вынуждена сейчас искать себе работу, чтобы не голодать и не остаться на улице, но после операции в животе ей нельзя работать.
За три года гражданского брака мужчина полностью оплачивал все расходы на его гражданскую жену и он платил расходы на его тещу и тестя. Его теща живет одна в большом двухэтажном доме пять комнат и ОН каждый месяц платит 15 тысяч гривен за аренду этого большого дома для одной тещи.
За три года он потратил много денег на подарки для его гражданской жены и на подарки для тещи и тестя.
Пожалуйста, напишите, законы Украины:
1.Законы, что он ничего не должен давать гражданской жене (никакие деньги) каждый месяц на весь период их ГРАЖДАНСКОГО БРАКА.
2.Законы о том, что он ничего не должен давать жене даже, если они ЗАРЕГИСТРИРУЮТ в будущем их брак в ЗАГСе.
3.Законы о том, что он ничего не должен давать теще и тестю каждый месяц.
4.Законы о том, что он должен помогать деньгами для его родной матери, которой 71 год, она пожилой человек.

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня!

    1.Законы, что он ничего не должен давать гражданской жене (никакие деньги) каждый месяц на весь период их ГРАЖДАНСКОГО БРАКА.2.Законы о том, что он ничего не должен давать жене даже, если они ЗАРЕГИСТРИРУЮТ в будущем их брак в ЗАГСе.

    Умовами виникнення права на утримання жінки та чоловіка, які не перебувають у шлюбі між собою, є:

    1. проживання однією сім'єю протягом тривалого часу;
    2. настання непрацездатності під час спільного проживання. Наявність сукупності даних обставин має встановити суд.

    Проживання однією сім'єю передбачає факт спільного проживання жінки та чоловіка, ведення ними спільного господарства, вияв сторонами подружніх стосунків перед третіми особами, наявність взаємної матеріальної підтримки, спільне виховання дітей тощо. Суд в кожному конкретному випадку з врахуванням особливостей життєвої ситуації має визначити, чи мало місце проживання двох осіб однією сім'єю.

    Закон не визначає такого поняття, як тривалість проживання однією сім'єю жінки та чоловіка. Тому у разі виникнення спору, з врахуванням усіх обставин справи, суд кожного разу має вирішувати питання про існування факту тривалого проживання фактичного подружжя або його відсутності.

    Відповідно до частини першої статті 91 Сімейного кодексу України, якщо жінка та чоловік, які не перебувають у шлюбі між собою, тривалий час проживали однією сім'єю, той із них, хто став непрацездатним під час спільного проживання, має право на утримання відповідно до статті 76 СК України, тобто на тих самих засадах, якими визначається право на утримання після розірвання шлюбу.

    З частини першої статті 91 СК України випливає, що якщо непрацездатність однієї із сторін виникла після припинення спільного проживання, то вона не може звертатися до суду з вимогою про стягнення аліментів. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю І,ІІ чи ІІІ групи (частини третя статті 75 СК України). Воно застосовується також і до відносин фактичного подружжя.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Право_на_утримання_жінки_та_чоловіка,_які_не_перебувають_у_шлюбі_між_собою

    Отже, не існує жодного закону, який би зобов'язував Вас утримувати цивільну жінку. Це можливо лише у випадку, якщо цивільна дружина під час Вашого спільного проживання стане непрацездатною особою. У такому випадку вона має право у судовому порядку стягнути з Вас аліменти.

    3.Законы о том, что он ничего не должен давать теще и тестю каждый месяц.

    Такий закон наводжу Вам нище, оскільки батьків повинні утримувати тільки їх діти. Ви ж не являєтесь такою особою по відношенню до батьків своєї цивільної дружини, отже і обов'язку щодо їх утримання не маєте.

    4.Законы о том, что он должен помогать деньгами для его родной матери, которой 71 год, она пожилой человек.

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Анонимно Клиент 2 месяца назад

      спасибо за ответ

      Вы написали, что муж должен обеспечивать деньгами жену только в том случае, если она недееспособная или имеет инвалидность. У этой жены нет инвалидности, она здоровая и полностью дееспособная, ей 28 лет. Напишите, пожалуйста, законы о том, что муж ничего не должен давать его дееспособной гражданской жене.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Такого закону не існує. Тому я і навів Вам єдиний закон відповідно до якого Ви повинні утримувати свою цивільну дружину. Взаємні права та обов’язки виникають між Вами лише в зареєстрованому шлюбі.

        Стаття 21 СКУ. Поняття шлюбу.

        1. Шлюбом є сімейний союз жінки та чоловіка, зареєстрований у органі державної реєстрації актів цивільного стану.

        2. Проживання однією сім'єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов'язків подружжя.

        3. Релігійний обряд шлюбу не є підставою для виникнення у жінки та чоловіка прав та обов'язків подружжя, крім випадків, коли релігійний обряд шлюбу відбувся до створення або відновлення органів державної реєстрації актів цивільного стану.

        Стаття 75 СКУ. Право одного з подружжя на утримання.

        1. Дружина, чоловік повинні матеріально підтримувати один одного.

        2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

        3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

        4. Один із подружжя є таким, що потребує матеріальної допомоги, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують йому прожиткового мінімуму, встановленого законом.

        5. Права на утримання не має той із подружжя, хто негідно поводився у шлюбних відносинах, а також той, хто став непрацездатним у зв'язку із вчиненням ним умисного кримінального правопорушення, якщо це встановлено судом.

        • Анонимно Клиент 2 месяца назад

          напишите, пожалуйста, если в будущем жена забеременеет и родит ребенка в браке (гражданском браке или в зарегистрированном браке), тогда муж должен будет давать деньги ДЛЯ ЖЕНЫ в период ее беременности и первый 1 год или 3 года после рождения их общего ребенка?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Кожен з фактичного подружжя має також право на аліменти у разі проживання з ним спільної дитини. До відносин сторін застосовуються правила частин другої-четвертої ст. 84, ст. 86 СК України.

            Умовами надання утримання у цьому випадку є:

            1. проживання з жінкою (чоловіком) дитини, яка не досягла трьох років або шести років, якщо дитина має вади фізичного або психічного розвитку;
            2. походження дитини від жінки, чоловіка, які перебувають у фактичних шлюбних відносинах, (кровне споріднення) або наявність між ними іншого юридично значущого зв'язку (усиновлення).
            3. можливість другої сторони надавати матеріальну допомогу. Для виникнення права на утримання потрібна сукупність вказаних вище фактів.

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України