Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 07 февраля 2024, вопрос №101678 250₴

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації7

Добрий день. Чи може отримати відстрочку від мобілізації чоловік, який має дружину інваліда 3 групи по зору, якій до того ж надали висновок ЛКК (що вона потребує сторонньої допомоги, враховуючи вади зору). До того ж дружина пенсіонер. Мають неповнолітню дитину на утриманні. Батьки з обох сторін пенсіонери літні. Ані братів, ані сестер немає.

Ответы юристов (6)

    Токмач Галина Николаевна
    100%

    Добрий день!

    У даному випадку Ви маєте 100% право на відстрочку згідно абз.11 ч.1 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (без оформлення догляду):

    "які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати."

    Для оформлення відстрочки Вам будуть потрібні наступні документи:

    - свідоцтво про шлюб;

    - пенсійне посвідчення дружини, довідка до акту огляду МСЕК, ІПР (індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю);

    - свідоцтво про народження дитини;

    - відповідь з РАЦС про наявність по вашій дружині лише одного актового запису про народження дітей. Тобто, потрібно просити не Витяг з ДРАЦС про повнолітніх працездатних дітей, а подавати запит про надання інформації щодо наявності/відсутності актових записей про народження дітей. Можу надіслати Вам зразок такого запиту, строк відповіді на нього - до 5 робочих днів;

    - письмова заява на відстрочку (можу надіслати Вам зразок такої заяви).

    Заява подається в оригіналі, всі інші документи - у звичайних копіях (при цьому з собою потрібно мати також оригінали). Її потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Однак зазначу, що Ви не зобов'язані самостійно йти до ТЦК/військкомату та доводити своє право на відстрочку. Оскільки обов'язкова явка лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки. Постанова КМУ 1478 містить затверджену форму повісток, бланк якої передбачає розписку з особистим підписом особи про отримання повістки (ПОВІСТКА).

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    2) прибувати за викликом районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки на збірні пункти, призовні дільниці, до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках, розпорядженнях) районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів СБУ, підрозділів Служби зовнішньої розвідки для взяття на військовий облік та визначення призначення на особливий період, оформлення військово-облікових документів, проходження медичного огляду, направлення на підготовку з метою здобуття або вдосконалення військово-облікової спеціальності, призову на військову службу або на навчальні (перевірочні) та спеціальні збори військовозобов’язаних та резервістів;

    ХХХ

    Ви також маєте 100% право на перетин кордону в якості супроводжуючої особи. Для цього будуть потрібні наступні документи:

    - закордонні паспорти,

    - свідоцтво про шлюб;

    - пенсійне посвідчення або посвідчення, видане УСЗН, про призначення державної соціальної допомоги (довідка до акту огляду МСЕК не підходить).

    Все, цей перелік є вичерпним (тобто, ніяких довідок з ТЦК про відстрочку та військовий квиток для виїзду за кордон не вимагаються). Це чітко встановлено п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України та підтверджується роз'ясненнями ДПС України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...). Зверніть увагу, що прикордонники надають консультації в телефонному режимі:

    • (033) 272 09 20 – Волинський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Волинської області – пункти пропуску Ягодин, Устилуг);
    • (032) 239 01 23 – Львівський прикордонний загін (кордон з Польщею у межах Львівської області – пункти пропуску Угринів, Рава-Руська, Грушів, Краківець, Шегині, Смільниця );
    • (067) 181 42 67 – Чопський прикордонний загін (кордон зі Словаччиною, Угорщиною – пункти пропуску Малий Березний, Ужгород, Малі Селменці, Тиса);
    • (031) 313 82 61 – Мукачівський прикордонний загін (кордон з Угорщиною, Румунією – Лужанка, Вилок, Косино, Дзвінкове, Дякове, Солотвино);
    • (037) 259 19 49 – Чернівецький прикордонний загін (кордон з Румунією, Молдовою у межах Чернівецької області – пункти пропуску Порубне, Мамалига, Росошани, Кельменці, Сокиряни);
    • (043) 376 01 41 – Могилів-Подільський прикордонний загін – (кордон з Молдовою у межах Вінницької області);
    • (032) 275 62 90 – Західне регіональне управління.Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться.

    Якщо для перетину кордону обрано якийсь конкретний пункт пропуску, то перед поїздкою рекомендую Вам зв’язуватись з тим підрозділом, в зоні відповідальності якого він знаходиться. Також можете телефонувати до Адміністрації ДПС України на телефон гарячої лінії (служба «ДОВІРА») +38 (044) 527-63-63 (для дзвінків із-за кордону), 0-800-218-808, 1598.

    Закон України "Про прикордонний контроль" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1710-17#Text):

    Стаття 14. Порядок відмови у перетинанні державного кордону іноземцям, особам без громадянства та громадянам України

    1. Іноземцю або особі без громадянства, які не відповідають одній чи кільком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першій, третій статті 8 цього Закону, а також громадянину України, якому відмовлено у пропуску через державний кордон при виїзді з України у зв'язку з відсутністю документів, необхідних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявністю однієї з підстав для тимчасового обмеження його у праві виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", відмовляється у перетинанні державного кордону лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови. Уповноважена службова особа підрозділу охорони державного кордону про прийняте рішення доповідає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рішення набирає чинності невідкладно. Рішення про відмову у перетинанні державного кордону оформляється у двох примірниках. Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення. У разі відмови особи підписати рішення про це складається акт.

    3. Особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити відповідне рішення згідно із Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

    РІШЕННЯ про відмову в перетинанні державного кордону України громадянину України, який досяг 16-річного віку, затверджене Наказ Адміністрації Державної прикордонної служби України 14.12.2010 N 967(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0031-11#Text):

    "__" ___ 20__ року ___ (назва пункту пропуску через державний кордон ___ України або пункту контролю)

    Згідно з частиною першою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" мною, ___ (посада, найменування підрозділу охорони державного кордону, ___ органу охорони державного кордону, військове звання, прізвище, ім'я, по батькові)

    ___ ___, як уповноваженою службовою особою підрозділу охорони державного кордону:

    1. ПРИЙНЯТО РІШЕННЯ ПРО ВІДМОВУ У ПЕРЕТИНАННІ ДЕРЖАВНОГО КОРДОНУ НА ВИЇЗД З УКРАЇНИ ГРОМАДЯНИНУ(ЦІ) УКРАЇНИ прізвище ___ (українськими літерами) ім'я ___ (українськими літерами)

    дата, місяць, рік народження ___, паспортний документ: серія ___, N ___ у зв'язку з наявністю однієї з підстав, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України", у тому числі у зв'язку з наявністю в базі даних Державної прикордонної служби України відомостей, що зазначену особу рішенням ___ ___ (посилання на рішення суду або прокурора)

    тимчасово обмежено у праві виїзду з України, або відповідно до статті 20 Закону України "Про державну прикордонну службу України" відсутні дійсні документи на право перетинання державного кордону.

    Інформацію про підстави внесення Вас до цієї бази даних Ви можете отримати у розпорядника інформації, що знаходиться ___ ___. (місто, вулиця, будинок, індекс).

    2. Рішення набирає чинності невідкладно.

    3. Про прийняті рішення доповів начальнику ___ ___. (назва органу охорони державного кордону).

    4. Згідно зі статтею 4 Закону України "Про звернення громадян", частиною третьою статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль" особа, якій відмовлено у перетинанні державного кордону, має право оскаржити це рішення за належністю до начальника ___, (назва органу охорони державного кордону) що знаходиться ___, або до суду. (місто, вулиця, будинок, індекс)

    Оскарження зазначеного рішення не зупиняє його дії. Оскаржене рішення може бути скасовано чи змінено начальником ___ ___ (назва органу охорони державного кордону) або скасовано та визнано судом нечинним.

    5. Рішення оформлено у двох примірниках, кожен з них має однакову юридичну силу.

    ___ ___ ___ (військове звання) (підпис) (прізвище, ім'я, по батькові особи, яка прийняла рішення)

    Другий примірник цього рішення отримав ___ ___ (дата) (підпис).

    Всього найкращого!

    • Ірина Клиент 3 месяца назад

      добрий день. Скиньте мені зразок заяви на відстрочку та зразок заяви до рагсу про наявність однієї дитини. Я вам зараз поставлю галочку. Дякую за вичерпну відповідь на моє питання.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ірина!

    Станом на зараз чоловік може отримати відстрочку відповідно до абазацу 11 та 10 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Отже, згідно з абзацем 11 вищезгаданої статті чоловік має право на відстрочку у зв'язку з наявністю дружини з інвалідністю будь якої групи, якщо остання не має інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону її утримувати.

    Оскільки батьки дружини є непрацездатними через пенсійний вік, а дитина неповнолітня, то у дружини таких осіб крім чоловіка не має.

    Також можна отримати відстрочку за абзацем 10 статті 23, яка передбачає постійний догляд за хворою дружиною, яка за висновком ЛКК такого догляду потребує.

    Тепер зупинимось на документах, які будуть потрібні в обох випадках:

    Абзац 11.

    свідоцтво про шлюб,

    свідоцтво про народження дитини,

    пенсійні посвідчення батьків дружини,

    довкумент, що підтверджує інвалідність дружини.

    Абзац 10.

    свідоцтво про шлюб,

    довідка ЛКК про потребу у постійному догялді,

    акт встановлення факту здійснення догляду (потрібен для того аби довести, що саме чоловік здійснює догляд за дружиною).

    Також хочу звернути Вашу увагу на той факт, що у разі прийняття нового законопроекту та підписання його Президентом саме у такій редакції, яка є станом на зараз, підстава для відстрочки у зв'язку з наявністю дружини іваліда ІІІ групи (абзац 11) буде скасована. Залишеться лише підстава щодо постійного догляду за дружиною.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви маєте право на відстрочку у зв'язку з наявністю у дружини інвалідності 3 групи.

    Підстава для відстрочки передбачено а.11 ст 23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    Обов'язок повнолітніх дітей піклуватися про своїх непрацездатних батьків закріплено в статті 51 Конституції України.Згідно з частиною першою статті 202 Сімейного кодексу України повнолітні дочка, син зобов’язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

    непрацездатні батьки. Відповідно до ст. 1,26 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" непрацездатними громадянами є особи, які досягли встановленого законом пенсійного віку: чоловіки 60 років, жінки 55 років, а також інваліди.

    Тому у вас крім вас немає нікого для здійснення догляду.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Свідоцтво про шлюб

    Свідоцтво про народження дружини

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Довідка МСЕК

    Пенсійні посвідчення батьків жінки

    Свідоцтво про народження дитини

    Довідка про склад сім'ї.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    При Ваших умовах -чоловік має право на відстрочку!

    Згідно абзацу 11 частини 1 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Такий обов’язок мають інший із подружжя,працездатні батьки та повнолітні працездатні діти.

    Непрацездатні громадяни - пенсіонери або особи з інвалідністю, або особи, які мають право на пенсію у зв’язку з втратою годувальника відповідно до закону.

    У разі вручення повістки під особистий підпис - чоловіку необхідно підготувати та надати ТЦК такий пакет документів:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • документ про інвалідність дружини
    • свідоцтво про народження дружини
    • пенсійне посвідчення батьків дружини
    • свідоцтво про народження дитини

    Подавати заяву до ТЦК потрібно в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного

    Іншою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати особу з інвалідністю.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • свідоцтво про шлюб
    • копія паспорта дружини
    • довідка ЛКК про потребу у постійному догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи, яка потребує догляду;
    • свідоцтво про шлюб;
    • Висновок ЛКК про потребу у догляді
    • спільне місце проживання

    Акт складається протягом 5 днів.

    Оскільки положення нормативно-правових актів на виконання ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не визначають документ на підтвердження зайняття військовозобов`язаним постійним доглядом за хворою дружиною , яка за висновком ЛКК закладу охорони здоров`я потребує постійного догляду, то такий факт може бути встановлений судом.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Добрий день. Чи може отримати відстрочку від мобілізації чоловік, який має дружину інваліда 3 групи по зору, якій до того ж надали висновок ЛКК (що вона потребує сторонньої допомоги, враховуючи вади зору). До того ж дружина пенсіонер. Мають неповнолітню дитину на утриманні. Батьки з обох сторін пенсіонери літні. Ані братів, ані сестер немає.

    100 % наразі маєте право на відстрочку при таких умов. Але уточнюю: висновок передбачає потребу в постійній сторонній допомозі чи постійному стороннього догляді? Від цього і залежить, чи маєте Ви зараз право на відстрочку по одній чи по двум підставам.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

    Втім, я б не радив наразі звертатися до ТЦК до прийняття законопроєкту 10449 у другій редакції. Все ж варто почекати, якою буде остаточна редакція.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України