Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 08 февраля 2024, вопрос №101711 400₴

Чи йти у військкомат після першого читання нового законопроекту?

Я студент-аспірант, навчаюсь на контрактній основі. У мене є тимчасове посвідчення із пройденим ВЛК та проставленою відстрочкою до середини лютого. Наразі збирався йти писати заяву до ТЦК на продовження відстрочки, але у зв'язку з прийняттям нового законопроекту про мобілізацію на першому читанні виникли такі питання: 1) Наскільки я зрозумів, друге читання не може бути ніяк раніше кінця лютого і підписуватимуть закон на початку березня, а він набуде чинності через місяць після підписання? Тобто є сенс йти зараз у військкомат, бо в мене ще є час? Мій кінець поточного року навчання закінчується п'ятого березня, після чого я перейду на наступний курс. Чи не означає це, що моя відстрочка вважається дійсною ДО цього моменту?
2) Я переживаю, що у ТЦК можуть навмисне затягнути процедуру видачі оновленого посвідчення з проханнями додати до пакета документів ще якусь довідку. У деяких військкоматах моїх знайомих аспірантів у січні просили принести навіть перелік наукових праць. Тобто, практично це можливо, що працівники ТЦК затягнуті з видачею відстрочки до моменту прийняття закону. Чи маю варіант як вийти з цієї ситуації? Повний список документів з якими я йду у військкомат такий: 1. Тимчасове 2. Довідка про те, що я зараз навчаюсь (отримав вчора) 3. Витяг з наказу про зарахування 4. Витяг з наказу про переведення на наступний рік 5. Скані паспорта та ІПН.
Начебто всі необхідні документи є. Чи потрібно додати сюди заяву? 3) Звідси виникає питання, де можна взяти зразок заяви на продовження відстрочки за 23-ю статтею. 4) На випадок якщо раптом я вирішу не йти у військкомат: чи загрожує мені загроза призову якщо у тимчасовому не буде проставлено відстрочення, але я при цьому числитимуся в університеті? Тобто не прийду оновити її, але ж я не виключався і довідку про навчання ношу з собою. 5) І якщо мені все ж таки видадуть відстрочку без проблем, на наступних 6 місяців, то у зв'язку з прийняттям (у березні-квітні) нового закону, відстрочка просто автоматично анулюється?

Ответы юристов (24)

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, Наскільки я зрозумів, друге читання не може бути ніяк раніше кінця лютого і підписуватимуть закон на початку березня, а він набуде чинності через місяць після підписання? Тобто є сенс йти зараз у військкомат, бо в мене ще є час? Мій кінець поточного року навчання закінчується п'ятого березня, після чого я перейду на наступний курс. Чи не означає це, що моя відстрочка вважається дійсною ДО цього моменту?

    Канікули не є підставою для мобілізації. Поки ви навчаєтесь на денній формі навчання, ви будете мати право на відстрочку.

    2) Я переживаю, що у ТЦК можуть навмисне затягнути процедуру видачі оновленого посвідчення з проханнями додати до пакета документів ще якусь довідку. У деяких військкоматах моїх знайомих аспірантів у січні просили принести навіть перелік наукових праць. Тобто, практично це можливо, що працівники ТЦК затягнуті з видачею відстрочки до моменту прийняття закону. Чи маю варіант як вийти з цієї ситуації?

    Пишіть заяву про надання відстрочки у двох екземплярах, строк розгляду звернення громадян до 30 днів.

    Повний список документів з якими я йду у військкомат такий: 1. Тимчасове 2. Довідка про те, що я зараз навчаюсь (отримав вчора) 3. Витяг з наказу про зарахування 4. Витяг з наказу про переведення на наступний рік 5. Скані паспорта та ІПН.Начебто всі необхідні документи є. Чи потрібно додати сюди заяву? 3) Звідси виникає питання, де можна взяти зразок заяви на продовження відстрочки за 23-ю статтею.

    Для отримання відстрочки, вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати чек про оплату навчання, договір з навчальним закладом

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас.

    4) На випадок якщо раптом я вирішу не йти у військкомат: чи загрожує мені загроза призову якщо у тимчасовому не буде проставлено відстрочення, але я при цьому числитимуся в університеті? Тобто не прийду оновити її, але ж я не виключався і довідку про навчання ношу з собою. 5) І якщо мені все ж таки видадуть відстрочку без проблем, на наступних 6 місяців, то у зв'язку з прийняттям (у березні-квітні) нового закону, відстрочка просто автоматично анулюється?

    Відповідно до ст.58 конституції України, закон зворотньої дії не має. Тобто, якщо ви отримаєте відстрочку до внесення змін, це на вас не відразиться. Ви і на далі буде мати право на відстрочку. Також в законопроекті йде мова, що у разі внесення змін, відстрочка залишиться до кінця навчального року.

    Коли вам оформлювати відстрочку вирішувати вам, ви не забов'язані звертатися у ТЦК самостійно, ви за законом маєте право на відстрочку. Тому , якщо ви не з'яветесь, ні яких проблем не буде. Тим паче, що навчальний заклад самостійно повідомляє тцк про дані призивників які навчаються у ВНЗ.

    • Роман Клиент 2 месяца назад

      Дякую Вам за поради, Ви прояснили ситуацію!

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Вітаю Вас!

    1) Наскільки я зрозумів, друге читання не може бути ніяк раніше кінця лютого і підписуватимуть закон на початку березня, а він набуде чинності через місяць після підписання? Тобто є сенс йти зараз у військкомат, бо в мене ще є час? Мій кінець поточного року навчання закінчується п'ятого березня, після чого я перейду на наступний курс. Чи не означає це, що моя відстрочка вважається дійсною ДО цього моменту?

    Ще не відомо в якому остаточному виді буде прийнятий скандальний законопроєкт №10449. Можливо, внесуть правки та аспіранти на контрактній формі матимуть право на відстрочку як і раніше, адже вбачається явна дискримінація.

    Так, Закон набирає чинності через 1 місяць з дня його опублікування, тому у Вас ще є час.

    Згідно прикінцевих положень "... громадяни України, які навчаються у закладах освіти та мали право на відстрочку на час навчання, у разі втрати цього права відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” зберігають таке право до завершення поточного навчального року ..."

    Загалом, якщо поточний рік завершився 5 березня, а наступний навчальний рік розпочнеться з 1 вересня, то право на відстрочку втрачається. Проте, не відомо коли буде прийнятий законопроєкт та чи взагалі він буде прийнятий.
    2) Я переживаю, що у ТЦК можуть навмисне затягнути процедуру видачі оновленого посвідчення з проханнями додати до пакета документів ще якусь довідку. У деяких військкоматах моїх знайомих аспірантів у січні просили принести навіть перелік наукових праць. Тобто, практично це можливо, що працівники ТЦК затягнуті з видачею відстрочки до моменту прийняття закону. Чи маю варіант як вийти з цієї ситуації? Повний список документів з якими я йду у військкомат такий: 1. Тимчасове 2. Довідка про те, що я зараз навчаюсь (отримав вчора) 3. Витяг з наказу про зарахування 4. Витяг з наказу про переведення на наступний рік 5. Скані паспорта та ІПН.Начебто всі необхідні документи є. Чи потрібно додати сюди заяву?

    Додайте ще копію контракту про навчання. Якщо будуть затягувати із оформленням відстрочки - Вам потрібно подати адвокатський запит або скарги до обласного ТЦК та МІноборони.

    Обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    3) Звідси виникає питання, де можна взяти зразок заяви на продовження відстрочки за 23-ю статтею.

    Згідно пункту 11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки РТЦК оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    Вам потрібно подати заяву про оформлення відстрочки, не обов'язково про продовження. Таких заяв достатньо у відкритому доступі. При необхідності можу надати відповідний зразок.

    4) На випадок якщо раптом я вирішу не йти у військкомат: чи загрожує мені загроза призову якщо у тимчасовому не буде проставлено відстрочення, але я при цьому числитимуся в університеті? Тобто не прийду оновити її, але ж я не виключався і довідку про навчання ношу з собою.

    Не хвилюйтесь, Вам нічого не загрожує. Просто при явці до ТЦК в разі вручення повістки під особистий підпис - Ви надасте документи для оформлення відстрочки

    5) І якщо мені все ж таки видадуть відстрочку без проблем, на наступних 6 місяців, то у зв'язку з прийняттям (у березні-квітні) нового закону, відстрочка просто автоматично анулюється?

    Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі ( стаття 58 Конституції України ), а органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України (ст. 19 Конституції України ). Тому, якщо Ви оформили відстрочку, вона зафіксована на спеціальному обліку ТЦК, та Ви отримати відповідну відмітку у військово-обліковому документів з терміном дії - Вас не повинні мобілізувати, навіть, після прийняття змін згідно законопроекту 10449.

    З іншого боку відстрочка діє поки існує підстава. Якщо підстава змінюється - відповідно відстрочка втрачається. В умовах воєнного часу суди все менше стають на сторону військовозобов'язаних, тому без крайньої необхідності до ТЦК краще не звертатится.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!

    • Роман Клиент 2 месяца назад

      Дякую Вам за пораду!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    35%

    Доброго дня, Романе!

    1) Наскільки я зрозумів, друге читання не може бути ніяк раніше кінця лютого і підписуватимуть закон на початку березня, а він набуде чинності через місяць після підписання? Тобто є сенс йти зараз у військкомат, бо в мене ще є час? Мій кінець поточного року навчання закінчується п'ятого березня, після чого я перейду на наступний курс. Чи не означає це, що моя відстрочка вважається дійсною ДО цього моменту?

    Наразі відбулося тільки перше читання законопроекту. Тепер до другого читання, яке, скорше за все, відбудеться у кінці лютого будуть вноситись правки. Як Ви можете бачити, Ваше питання одне із самих дискусійних і в мене є великі сумніви, що воно залишиться у такому вигляді, як є станом на зараз. Після другого читання Президент ще повинен підписати закон, а після того він набере чинності через місяць.

    Отже, можливий варіант, що дану норму, яка стосується відстрочки для аспірантів тількі на бюджеті взагалі буде скасовано. Якщо все залишеться без змін, то станом на момент, коли закон вступить у силу, поточний навчальний рік буде вже завершено, відповідно до цього Ви втратите право на відстрочку.

    2) Я переживаю, що у ТЦК можуть навмисне затягнути процедуру видачі оновленого посвідчення з проханнями додати до пакета документів ще якусь довідку. У деяких військкоматах моїх знайомих аспірантів у січні просили принести навіть перелік наукових праць. Тобто, практично це можливо, що працівники ТЦК затягнуті з видачею відстрочки до моменту прийняття закону. Чи маю варіант як вийти з цієї ситуації? Повний список документів з якими я йду у військкомат такий: 1. Тимчасове 2. Довідка про те, що я зараз навчаюсь (отримав вчора) 3. Витяг з наказу про зарахування 4. Витяг з наказу про переведення на наступний рік 5. Скані паспорта та ІПН.Начебто всі необхідні документи є. Чи потрібно додати сюди заяву?

    Так, Вам потрібно додати до пакету документів заяву про оформлення відстрочки в обов'язковому порядку. До переліку документів можете додати ще копію контракту.

    У разі затягування ТЦК з оформленням відстрочки подавайте скаргу на обласний ТЦК та МОУ. Відповідно до Закону України "Про звернення громадян" ТЦК повинен розглянути Вашу заяву упродовж 30 днів, максимум 45.

    3) Звідси виникає питання, де можна взяти зразок заяви на продовження відстрочки за 23-ю статтею.

    Вам не потрібен зразок заяви на продовження відстрочки. Необхідно буде написати таку ж саму заяву, як Ви вже подавали минулого разу, коли оформлювали останню.

    4) На випадок якщо раптом я вирішу не йти у військкомат: чи загрожує мені загроза призову якщо у тимчасовому не буде проставлено відстрочення, але я при цьому числитимуся в університеті? Тобто не прийду оновити її, але ж я не виключався і довідку про навчання ношу з собою.

    Вам не загрожує мобілізація, оскільки закон надає Вам право на відстрочку, а ТЦК лише її оформлює. Отже до того моменту, поки Ви маєте відстрочку відповідно до законодавства - призову не підлягаєте. Якщо Ва видадуть повістку, то тоді прийдеться з'явитись до ТЦК з заявою та усіма підтверджувальними документами щодо відстрочки.

    5) І якщо мені все ж таки видадуть відстрочку без проблем, на наступних 6 місяців, то у зв'язку з прийняттям (у березні-квітні) нового закону, відстрочка просто автоматично анулюється?

    Ви втратите право на відстрочку у зв'язку з прийняттям нового закону та будете мати шанс добчитись лише до кінця поточного навчального року.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клиент 2 месяца назад

      Доброго дня, Юрію!

      Дякую за відповідь!

      Чи повинна бути копія контракту юридично завірена, чи можно просто копію?

      Мені ще підказали, що можна надати дві копії заяви, та попросити залишити на одній дату та печатку та забрати ії з собою. Я зараз згадав, що коли приходив в перший раз з заявою, мені все одно сказали написати нову на чистому листі, тобто так не вийде.

      Чи все одне можна буде оскаржити затягування видачі відстрочки, навіть без копії заяви? Заказным Листом документи вони також не приймають, все вже пробував.

      Я не думаю, що вони будуть точно затягувати, але на всяк випадок питаю.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Краще завірити, щоб не було зайвих питань.

        Так, для того, аби у Вас залишився доказ про те, що заяву зареєстрували, Ви маєте подати її у двох примірниках, на Вашому примірникуі представник ТЦК повинен проставити підпис, дату та вхідний номер.

        Що значить "заказним листом вони не приймають заяву"? ТЦК не забирає листа з Укрпошти?

        • Роман Клиент 2 месяца назад

          Так, в останній раз ТЦК забрали листа, але забракували заяву та сказали писати при них на чистому листі нову під диктовку. Все пройшло добре, я тоді все ж таки отримав відстрочку.

          Зараз оформив свою заяву таким чином, будь-ласка, гляньте чи підійте така (у закріпленних файлах)

          В графі "додатки" писати так "нотаріальна копія контракту про навчання" и т.д?

          Що писати стосовно того, що я в додатках також залишаю своє тимчасове? Так и дописати: "тимчасове посвідчення військогозобов'язанного"?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Романе, файл не прикрипився.

            • Роман Клиент 2 месяца назад

              Ось зразок, зараз

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            В графі додатки перераховуєте всі документи, які прикладаєте до заяви. Якщо вони нотаріально завірені, то вказуєте "нотаріально завірена копія...". Трохи не зрозумів, Ви збираєтесь віддати своє ТП разом із зіявою на відстрочку?

            Щодо самої заяви, то не потрібно вживати слово "надати", оскільки ТЦК не надає Вам відстрочку. Останній лише перевіряє документи, які підтверджують Ваше право на неї та оформлює її. Відстрочку надає Вам стаття 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

            • Роман Клиент 2 месяца назад

              Так, я думав, що мені потрібно надати моє ТП... Так вони ж там будуть проставляти печатку та дату відстрочки.

              А замість слова "надати" що мены вижити? Тобто у фразі "Надати мені відстрочку на підставі статті 23 Закону України " мені потрібно щось змінити чи просто видалити перший пункт?

              Третій пункт також визиває питання, чи він потрібен взагалі? можливо просто залишити "

              • Належним чином оформити мій військово-обліковий документ та проставити там відповідну відмітку про наявність у мене права відстрочку на підставі статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» у зв’язку з тим, що я є аспірантом та навчаюсь у ОНМУ на денній формі здобуття освіти.
              Чи навіть убрати "Належним чином оформити " бо він вже ж оформлений...

              Вибачаюся, так багато питань. Тому мені в попередньому разі і відказали в прийнятті заяви, бо чеплялися к кожному слову.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            ТП не віддавайте. До заяви прикладіть копію останнього. Коли отримаєте відповідь про оформлення Вам відстрочкки тоді і надасте документ, якщо це буде потрібно.

            Замість "надати" - "оформити" та зробити відповідну відмітку у ТП.

            • Роман Клиент 2 месяца назад

              Дуже дякую! Знаючи свій ТЦК та мій досвід спілкування з ними я вирішив поки що не йти, поки в лютому почекаю. Заяву зберіг, дуже дякую за поміч!Підкажіть ще момент, а що робити с винагородою за відповіді? Бо мені добре відповідають, тут багато корисної інформації, але я не знаю як принято робити на цьому сайті - ділити, чи визначати одну найкращу відповідь? Давати одному це ж не зовсім неправильно, а ділито то буде мало...

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Романе, це на Ваш розсуд. Це ж подяка, тому не переймайтесь, що буде мало. Під фото кожного юриста є відповідний функціонал, натиснувши "V" Ви зможете розподілити гроші між юристами. Вдачі Вам!

            • Роман Клиент 2 месяца назад

              Зрозумів, дякую Вам за поради, Ви дуже прояснили ситуацію!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Доброго дня, Романе! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    27.5%

    Вітаю Вас!

    1) Наскільки я зрозумів, друге читання не може бути ніяк раніше кінця лютого і підписуватимуть закон на початку березня, а він набуде чинності через місяць після підписання? Тобто є сенс йти зараз у військкомат, бо в мене ще є час?

    Наразі не став би ризикувати, оскільки самі документи на відстрочку можуть розглядатися комісією протягом 1-2 місяців. Так, Ви можете подати заяву про відстрочку, але вона не буде розглянута в той же тиждень або день.

    Мій кінець поточного року навчання закінчується п'ятого березня, після чого я перейду на наступний курс. Чи не означає це, що моя відстрочка вважається дійсною ДО цього моменту?

    А ось це непоганий момент. Це означає, що можливо на момент набрання чинності даним Законом Ви вже будете на наступному курсі, який завершиться аж ген-ген коли. Коли у Вас починається наступний навчальний рік? Це дуже важливий момент.

    До речі, є ймовірність того, що все таки така дискримінаційна норма щодо аспірантів не пройде. Варто чекати.

    2) Я переживаю, що у ТЦК можуть навмисне затягнути процедуру видачі оновленого посвідчення з проханнями додати до пакета документів ще якусь довідку. У деяких військкоматах моїх знайомих аспірантів у січні просили принести навіть перелік наукових праць. Тобто, практично це можливо, що працівники ТЦК затягнуті з видачею відстрочки до моменту прийняття закону. Чи маю варіант як вийти з цієї ситуації?

    Навіщо Вам нове тимчасове посвідчення? Стоп... гадаю, що у Вашій ситуації потрібно розбиратися детальніше. Можливо Ви помилково думаєте, що зараз повинні терміново йти до ТЦК. За будь-яких умов, до прийняття другої редакції не раджу робити поспішних кроків. Всі в очікуванні...

    Повний список документів з якими я йду у військкомат такий: 1. Тимчасове 2. Довідка про те, що я зараз навчаюсь (отримав вчора) 3. Витяг з наказу про зарахування 4. Витяг з наказу про переведення на наступний рік 5. Скані паспорта та ІПН. Начебто всі необхідні документи є. Чи потрібно додати сюди заяву?

    Заява на оформлення, а не надання, відстрочки - обов'язково. Не бачу у переліку контракту та чеків про оплату. Зразок заяви за потреби надам.

    4) На випадок якщо раптом я вирішу не йти у військкомат: чи загрожує мені загроза призову якщо у тимчасовому не буде проставлено відстрочення, але я при цьому числитимуся в університеті? Тобто не прийду оновити її, але ж я не виключався і довідку про навчання ношу з собою.

    Максимум - порушення правил військового обліку. І то, далеко не факт. Суттєво Вам нічого не загрожуватиме.

    5) І якщо мені все ж таки видадуть відстрочку без проблем, на наступних 6 місяців, то у зв'язку з прийняттям (у березні-квітні) нового закону, відстрочка просто автоматично анулюється?

    Ні, вона буде діяти до закінчення строку дії. У даній ситуації відповідно до статті 58 Конституції України закони не мають зворотньої дії в часі.

    ВИСНОВОК: не поспішайте, треба чекати другого читання, але перед цим більш детальніше розібратися у Вашому питанні, зокрема бажано проаналізувати тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Воно не може бути строковим, можливо хіба що строк відстрочки закінчується.

    З повагою!

    • Роман Клиент 2 месяца назад

      Доброго дня, Вячеслав!

      Дякую за відповідь!

      Ні, тимчасове в мене вже є, там просто потрібно проставити нову печатку з відстрочкою

      Ця процедура займає менш часу, ніж видання нового посвідчення, як мені сказали в тцк. Навіть завірили, що за тиждень можуть зробити, але це було ще до появи тексту нового законопроекту.

      Так, новый навчальний рік починається з 6 Марта

      Можливо навіть мені вдасться доказати, що поточний буде ділитися до Марта 2025, якщо все ж таки закон вийде у такому вигляді

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Романе!

        Загалом - так. Добре, що навчальний рік починається з 6 березня. Тоді при всіх розкладах Ви до березня 2025 року маєте право завершити навчання. З приводу нової відмітки про відстрочку, якщо відсутня повістка на конкретну дату, це за Вашим бажанням. Загалом дійсно краще зробити нову відстрочку, але все таки я б почекав лютий місяць.

        З повагою!

        • Роман Клиент 2 месяца назад

          Зрозуміло, дуже дякую!

          Зараз все-таки спробую пійти в ТЦК, але якщо не приймуть заяву, то вже не буду намагатися до прийняття закону.

          Підкажіть ще момент, а що робити с винагородою за відповіді? Бо мені добре відповідають, тут багато корисної інформації, але я не знаю як принято робити на цьому сайті - ділити, чи визначати одну найкращу відповідь? Давати одному дуже неправильно, а ділито то буде мало...

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Романе!

            Рішення приймаєте Ви, можете і поділити винагороду між юристами, які Вам допомогли, можете зарахувати на користь одного, що дійсно було б не дуже справедливим.

            З повагою!

            • Роман Клиент 2 месяца назад

              Дякую Вам за поради, Ви прояснили ситуацію!В військомат я не піду =)

    Токмач Галина Николаевна
    12.5%

    Добрий день, Романе!

    Наразі Ви маєте 100% право на відстрочку згідно абз.2 ч.3 ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Однак, це право досі не оформлене відповідною відміткою/записом у військово-обліковому документі чи окремою довідкою на бланку ТЦК. Така відмітка/довідка буде підтверджувати те, що держава в особі ТЦК визнала ваше право на відстрочку від мобілізації та офіційно його засвідчила. Тобто, якщо у Вас буде оформлена відстрочка, то згідно ст.58 Конституції України скасувати її вже не можуть.

    Так, відповідно до п.11 Положення про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення, оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік.

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Для оформлення відстрочки будуть потрібні наступні документи:

    1) ваші паспорт, код, військово-обліковий документ;

    2) довідка з ВНЗ про навчання в аспірантурі на денній формі;

    3) письмова заява на відстрочку. Можу надіслати Вам зразок такої заяви (він окремим файлом, на 4 сторінках).

    Заяву потрібно надрукувати в 2-х примірниках, щоб на вашому поставили дату отримання та реєстраційний індекс. Якщо не захочуть приймати (досить часто у ТЦК говорять, що зроблять це після проходження ВЛК), то надсилаємо заяву на відстрочку та додатки до неї на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адреси ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18/conv#n...):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    3) аспірант - особа, зарахована до закладу вищої освіти (наукової установи) для здобуття ступеня доктора філософії/доктора мистецтва;

    ОТЖЕ, подавайте документи на відстрочку. Якщо Вам захочуть вручити бойову повістку, то раджу такий алгоритм дій:

    1. берете повістку. На відривному корінці, який Ви повинні підписати і віддати (це як доказ вручення повістки) пишете: "я, ПІБ, не підлягаю мобілізації так як ... (коротко пару слів про ваші підстави). Вважаю вручення повістки на відправку незаконним". потім підпис, дата, ПІБ. Місця там небагато, тому прийдеться писати поверх друкованого тексту. Потім фотографуєте відривний корінець і віддаєте його представникам ТЦК.

    2. дзвоните на гарячу лінію Міністерства оборони України. Пояснюєте всю ситуацію. Додзвонитися важко, але можна. Тел. 0-800-50-04-42 додаткові телефони за посиланням на сайті Міністерства оборони: https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht... Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Запишіть його. Через деякий час (узгоджений при реєстрації скарги) передзвоніть, назвіть номер свого звернення і дізнаєтесь про результати розгляду скарги. Також можна подати письмову скаргу на e-mail Міноборони zvernmou@post.mil.gov.ua - в такому разі до скарги додаєте фото ваших документів на підтвердження відстрочки і фото повістки.

    3. пишете письмову скаргу на протиправні дії посадових осіб районного ТЦК і направляєте її в вищестоящий ТЦК (наприклад, обласний).

    Затримувати вас ніхто не має права. Відбирати телефон - також. Навіть вручення повістки на відправку означає, що Ви добровільно повинні виконати вимоги повістки. Добровільно, але ніяк не примусово. Тому в разі затримання - дзвоніть в поліцію, повідомляйте про вчинення кримінального правопорушення (незаконне позбавлення волі та перевищення службових повноважень).

    Всього найкращого!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України