Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 лютого 2024, питання №101736 250₴

Відстрочка, освіта, догляд.

Доброго дня, чи можливо по новому закону отримати відстрочку на підставі догляду за інвалідом 2 групи?
Друге мені 32 роки середньо-спеціальна освіта чи можу вступити до університету для отримання першо вищої освіти? Чи дадуть відстрочку в такому випадку?
Дякую.

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, так ви будете мати право на відстрочку, якщо у особи з інвалідністю відсутні повнолітні діти та батьків до пенсійного віку.

    зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    Що стосується навчання

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти

    Для вступу у навчальний заклад треба мати військовий квиток. Після вступу ви будете мати право на відстрочку.

    Для отримання відстрочки треба подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Вітаю Вас, пане Олексадр!

    Згідно нового законопроєкту 10449

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані - члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки та батьки її чоловіка або дружини, її чоловік або дружина, діти як такої фізичної особи, так і її чоловіка або дружини, у тому числі усиновлені ними діти.

    Тобто щоб мати право на відстрочку по даній підставі - Ви повинні здійснювати догляд за особою з інвалідністю 2 групи та відноситися до першого ступеня споріднення.

    Якщо вступите до університету на денну форму навчання Ви матимете право на відстрочку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаюу спіхів та вдалого дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Олександре!

    Станом на зараз нового закону не існує. Існує лише законопроект, який вчора було прийнято за основу у першому читанні. Далі нас очікує ще друге читання, до якого будуть відбуватись правки щодо тексту законопроекту. Після цього закон повинен буде підписати Президент, а чинності він набере через місяць.

    Яким буде остаточний текс закону наразі нікому не відомо. Більш менш стане зрозуміло наприкінці лютого.

    Якщо говорити про те, що текст закону у разі підписання залишеться саме у такій редакції, то підстава для відстрочки по догляду за інвалідом ІІ групи виглядатиме наступним чином:

    "Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані - члени сім’ї першого ступеню споріднення (не більше одного) особи з інвалідністю II групи, зайняті постійним доглядом за нею, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий постійний догляд, що підтверджується в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України".

    Отже, матимете право на відстрочку лише за умови, що Ви є для особи родичем першого ступеня споріднення. Якщо це людина з якою в Вас не має родинних зв'язків, або дідусь (бабуся), брат (сестра) - права на відстрочку в Вас не буде.

    У випадку вступу до ВНЗ матимете право на відстрочку у зв'язку зі здобуванням освіти за рівнем вищим ніж попередній.

    Згідно за статтею 10 ЗУ "Про освіту":

    2. Рівнями освіти є:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.4%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, чи можливо по новому закону отримати відстрочку на підставі догляду за інвалідом 2 групи?

    Дивлячись, за якою особою з інвалідністю. По першому читанню це можливо буде зробити лише щодо особи з першим ступенем споріднення. Втім, на даний момент будуть правки, тільки незрозуміло - які саме та чи торкатимуться вони Вашого питання.

    Плюс там мова йде про отримання відстрочки по догляду, який має бути здійснений у порядку, визначеному постановою КМУ. Зрозуміло, що жодної постанови на даний момент немає і що там буде прописано - відомо тільки тим, хто вирішує долю людей. Якось так..

    Друге мені 32 роки середньо-спеціальна освіта чи можу вступити до університету для отримання першо вищої освіти? Чи дадуть відстрочку в такому випадку?

    Так гарний варіант. Якщо Ви не здобували вищої освіти, можете мати фактично 5 років законної підстави для відстрочки. Думаю ця частина законопроєкту точно буде прийнята в аналогічній редакції, за виключеннм аспірантів.

    Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України