Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Таможенное регулирование, 09 февраля 2024, вопрос №101877 250₴

Щодо вивезення ліків з України до Європи

Підкажіть будь ласка, чи можно провозити ліки з України до Європи з рецептом від лікаря, необхідні для тривалого лікування психіатричих хвороб, людині яка виїзджає до Європи (інвалідність є).
Лікі такі: Золофт, Еголанза, Ламотрин, Кветирон.
Чеки є, купили по п'ять упаковок.

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Юрій!

    Це доволі складне питання і важко одназначно відповісти, чи згадані Вами ліки можна провозити в ЄС. Набагато простіше акцентувати Вашу увагу на тому, що саме провозити в ЄС заборонено або проблемно.

    В Європейський союз забороняється ввезення ліків, які містять наркотичні або психотропні речовини. До таких ліків належать:

    • Ацеторфін;
    • Бронхоцин;
    • Бронхолітин;
    • Буфотенін;
    • Ефедрин;
    • Інсановін;
    • Каффетін;
    • Кетанов;
    • Кодтерпін;
    • Метокситоїн;
    • Нео Теофедрин;
    • Нурофен Плюс;
    • Седалгін;
    • Солутан;
    • Теофедрин-Н;
    • Терпінкод.

    За митними правилами ЄС, можна перевозити до 20 таблеток кожного з цих препаратів із пакованням, інструкцією, рецептом, печаткою та підписом лікаря.

    Крім того, варто бути обережними з медичними препаратами, які містять барбітурати (наприклад, валокордин, барбовал, корвалол тощо) – у країнах ЄС та багатьох інших вони заборонені. Втім, якщо вживання цих препаратів переривати не можна, на них обов’язково необхідно мати рецепт від лікаря з міжнародною назвою препарату (латинською) та терміном приймання, а такі ліки класти в загальний багаж, а не ручну поклажу.

    Крім вищезгаданих ліків, на кордоні можуть виникнути серйозні проблеми за наявності в багажі певних психотропних засобів. Перелік дивіться у таблиці нижче.

    Назви засобів:Алілпродин, Алфентаніл, Альфамепродин, Альфаметадол, Альфапродин, Альфацетилметадол, Анілеридин, Ацетилдигідрокодеїн, Ацетилметадол, Безитрамід, Бензетидин, Бетамепродин, Бетаметадол, Бетапродин, Бетацетилметадол, Бупренорфін, Гідрокодон, Гідроксипетидин, Гідроморфінол, Гідроморфон, Декстроморамід, Декстропропоксифен, Дигідрокодеїн, Дигідроморфін, Дименоксадол (естоцин), Димепгептанол, Диметилтіамбутен, Дипіпанон, Дифеноксилат, Дифеноксин, Діампромід, Діетилтіамбутен, Діоксафетил бутират, Екгонін, Етилметилтіамбутен, Етилморфін, Етоксеридин, ЕтонітазенІІзометадон, Клонітазен, Кодеїн, Кодоксим, Кокаїн, Левометорфан, Левоморамід, Леворфанол, Левофенацилморфан, Метадон, Метадону проміжний продукт, Метазоцин, Метилдезорфін, Метилдигідроморфін, Метопон, Мірофін, Мораміду проміжний продукт, Морферидин, Морфін, Морфін метобромід, Морфін-N-оксид, Нікодикодин, Нікокодин, Нікоморфін, Норациметадол, Норкодеїн, Норлеворфанол, Норметадон, Норморфін, Норпіпанон, Оксикодон, Оксиморфон, Пентазоцин, Петидин, Петидину проміжний продукт A/В/C, Пімінодин, Піритрамід, Прогептазин, Проперидин, Пропірам, Рацеметорфан, Рацеморамід, Рацеморфан, Реміфентаніл, Суфентаніл, Тебаїн, Тебакон, Тилідин, Трамадол, Тримеперидин, Фенадоксон, Феназоцин, Фенампромід, Феноморфан, Феноперидин, Фентаніл, Фолькодин,

    За наявності в багажі препаратів із певними психотропними речовинами можуть виникнути проблеми на кордоні.

    Назви речовин:

    Алобарбітал, Альпразолам, Амінорекс, Амобарбітал, Амфепрамон, Барбітал, Бензфетамін, Бромазепам, Бротізолам, Буталбітал, Бутобарбітал ВВінілбітал, Галазепам, Галоксазолам ДДелоразепам, Діазепам, Естазолам, Етил лофлазепат, Етиламфетамін, Етинамат, Етхлорвінол, Золпідем, Камазепам, Катин, Кетазолам, Клобазам, Клоксазолам, Клоназепам, Клоразепат, Клотіазепам, Лефетамін, Лопразолам, Лоразепам, Лорметазепам, Мазиндол, Медазепам, Мезокарб, Мепробамат, Метилфенобарбітал, Метиприлон, Мефенорекс, Мідазолам, Німетазепам, Нітразепам, Нордазепам, Оксазепам, Оксазолам, Пемолін, Пентобарбітал (етамінал натрію), Піназепам, Піпрадрол, Піровалерон, Празепам,, Секбутабарбітал, Темазепам, Тетразепам, Тофізопам, Тріазолам, Феназепам, Фендиметразин, Фенкамфамін, Фенобарбітал, Фенпропорекс, Фентермін, Флудіазепам, Флунітразепам, Флуразепам, Хлордіазепоксид, Циклобарбіталю

    Обмежені психотропні речовини

    На кордоні можуть бути проблеми через препарати з прекурсорами – речовинами для виробництва наркотиків та психотропних речовин – в багажі.

    Назви речовин:Альфа-фенілацетоацетамід, Альфа-фенілацетоацетонітрил, Альфа-фенілацетоацетат, Ангідрид оцтової кислоти, Антранілова кислота, Ацетон, Бензилфентаніл, Ергометрин, Ерготамін, Ефедрин, Етиловий ефір, ЗолпідемІІзосафрол, Калію перманганат, Лізергінова кислота, Метилетилкетон, Мефентермін, Метилефедрин, Н-ацетилантранілова кислота, Н-метилефедрин, Нітроетан, Оксазолам, Пемолін, Пентобарбітал, Псевдоефедрин, ПМК-гліцидат, ПМК-гліцидат (PMK-glycidate), Псевдоефедрин, Пиперональ, Пиперидин, Сафрол, Соляна кислота, Соляна кислота, Соляна кислота, Толуол, Тофизопам, Триазолам, Феназепам, Фендиметразин, Фенкамфамин, Фенобарбитал, Фенпропорекс, Фентермин, Флудиазепам, Флунитразепам, Флуразепам, Фенилацетон, Фенилпропаноламин, Фенилоцтова кислота, Фенилнитропропен, Хлордиазепоксид, Циклобарбитал

    https://kosht.media/aptechka-dlia-podorozhey-za-ko...

    Звичайно це не весь перелік препаратів, через які у Вас можуть виникнути питання з боку прикордонників при перетині кордону. Тому даю Вам посилання, де ця інформація викладена детальніше:

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/770-2000-п#n13

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Юрій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Юрій!

        Той факт, що Ви не знаходите назви свої ліків у наведеному мною переліку, зрвсім не означає, що їх там немає. Питання у назввах, які можуть відрізнятись від того, що Ви бачите в переліку. Тому рекомендую отримати також консультацію у обізнаних в цьому медиків.

    Дерій Владислав Олегович
    25.2%

    Доброго дня, пане Юрій!

    Якщо у Вас є документи, які підтверджують потребу у рецептурних ліках - проблем з перетином кордону не повинно бути.

    Такими документами є:

    • рецепт, виписаний лікарем;
    • копія медичної картки пацієнта;
    • чеки з аптек, де ви купували медикаменти;
    • довідка від лікаря із зазначеним діагнозом, вказаними термінами лікування й необхідною кількістю препарату.

    Лікарські засоби, які включені до списку сильнодіючих та психотропних речовин, підлягають контролю в Україні. Для переміщення їх через митний кордон, ліки необхідно обов’язково письмово задекларувати. Крім того, необхідно мати при собі медичний висновок лікаря щодо необхідності вживання препарату, їх дозування та курс лікування.

    Документ із медустанови повинен бути завірений і мати підписи лікуючого та головного лікаря або директора медзакладу. Наявність копії медичної картки стане в пригоді, коли вирішите звернутися за допомогою за кордоном.

    Діючі речовини в лікарських засобах, які Ви придбали (Золофт, Еголанза, Ламотрин, Кветирон) не віднесені до списку сильнодіючих та психотропних речовин, тому проблем з перетином кордону не буде. Проте при собі необхідно мати медичні документи та чеки.

    Також ознайомтесь з корисною статтею за посиланням https://kosht.media/aptechka-dlia-podorozhey-za-ko...

    З повагою, юрист Дерій В.О.! Бажаю успіхів!

    • Юрій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь.

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Успіхів Вам!

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, ви маєте право на перевезення х собою ліків.

    Якщо ви їдете за кордон, і проходите курс лікування, який не можна переривати, а ліки, які прописані, містять заборонені речовини (написані вище) то потрібно мати при собі такі документи

    Копію мед. карткирецептЧек з аптеки, де ви купували лікиДовідка від лікаря із зазначеним діагнозом і необхідністю прийому препаратів його кількість і термін прийому на момент поїздки. Документи повинні бути підписані лікуючим і головлікарем, завірені печаткою медустанови.Обов’язково такі ліки треба письмово декларувати на митниці.

    Рекомендую ці документи перевести на закордонну , куди бажаєте їхати і завірити переклад нотаріально.

    • Юрій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.4%

    Вітаю Вас!

    Все залежить від конкретної країни.

    Регламент (ЄС) № 726/2004 Європейського Парламенту і Ради дозволяє ввезення ліків «у зону застосування цього закону в кількості, що відповідає звичайним особистим потребам». Тобто ви не можете ввозити ліки в необмеженій кількості – інакше це натякатиме на комерційні цілі.

    Законодавство європейських країн встановлює кількісні обмеження при ввезенні ліків для особистих потреб. Конкретні норми визначаються в кожній країні зокрема.

    Німецький Закон про лікарські засоби (Gesetz über den Verkehr mit Arzneimitteln (Arzneimittelgesetz, AMG) передбачає вимогу розраховувати кількість препарату максимум на три місяці, враховуючи рекомендації щодо його дозування.

    А для цього слід уважно прочитати інструкцію, яка міститься в листку-вкладиші лікарського засобу. Розрахунок простий: якщо вам треба приймати тричі на день препарат Х, то в місяць – це 90 таблеток, а на три місяці – це 270 таблеток. Тож в аптечку покладіть максимум 270 таблеток препарату Х.

    До Польщі дозволено ввозити ліки у кількості, що не перевищує п’яти найменших упаковок. Тобто якщо таблетки розфасовані в упаковки по 30, 60 і 120 одиниць,— можна взяти п’ять упаковок по 30 таблеток. Водночас слід зважати на необхідну вам добову кількість дієві речовини: якщо в її лише 10 мг, а треба 20 мг, то візьміть п’ять упаковок по 60 таблеток.

    До Австрії дозволено завозити для задоволення звичайних особистих потреб максимум три роздрібні упаковки найменшого розміру.

    Раджу перевірити Ваші ліки за даним посиланням: https://kosht.media/aptechka-dlia-podorozhey-za-ko...

    З повагою!

    • Юрій Клиент 2 месяца назад

      Дякую за відповідь.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України