Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Миграционное право, 10 февраля 2024, вопрос №101935

Выезд призывника за границу в статусе сопровождающего лица для отца с инвалидностью II Группы

Здравствуйте, снова с наболевшим вопросом к вам...
Планирую выезд заграницу как сопровождающий инвалида отца
имею 2 гражданства украинское и румынское
Могу ли я выехать с Украины по украинскому паспорту- заехать в Румынию по румынскому паспорту- заехать обратно в Украину по румынским документам и пребывать в статусе иностранца без проблем и быть освобожденным от мобилизации?
С уважением
Павел

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович

    Наразі подвійне громадянство в Україні не передбачено. Згідно законодавства Ви будете розглядатися при знаходженні в Україні виключно як громадянин України з усіма наслідками.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Павло!

    Радив би Вам не грати в ці ігри. Ви не можете перебувати на території України, як іноземець, оскільки є громадянином України.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 25 лет опыта

    Вітаю!

    УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ ПОДВІЙНОГО ГРОМАДЯНСТВА.

    ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВАС ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Закон України

    Про громадянство України

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3

    Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

    Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

    1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України

    Закон не забороняє подвійне громадянство, а лише не визнає його: за наявності в громадянина України громадянства іншої держави до нього застосовуються всі закони України, як і до решти громадян.

    Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

    ПРОТЕ ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ МОЖЕ БУТИ ПРИПИНЕНЕ:

    1. внаслідок виходу з громадянства України;
    2. внаслідок втрати громадянства України;
    3. за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Вихід з громадянства України здійснюється тільки за клопотанням особи і чинне виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

    Відповідно до статті 3 Гаазької конвенції, прийнятою Лігою Націй 12 квітня 1930 p., держава не може надавати дипломатичний захист будь-кому із своїх громадян від іншої держави, громадянином якої така особа є. При знаходженні в третій країні особа, яка має громадянство двох і більше країн, розглядається як така, що має тільки одне громадянство.

    Тому у зв'язку з тим, що законами України та Конституцією не передбачено подвійне громадянство, доти, доки ви не вийшли з громадянства України, поки немає відповідного указу президента і, відповідно, скасування вашого громадянства, ви є громадянином України. На вас поширюються всі ті обмеження, які були запроваджені на час дії воєнного стану.

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович 2 месяца назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня!

    ЗА ПОВІДОМЛЕННЯМ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ, ПЕРЕДБАЧЕНО ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ТАКИМИ ПІДСТАВАМИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України