Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 10 лютого 2024, питання №101952

Можно ли отменить дарственную на квартиру?

Здравствуйте, моя соседка попала в беду.
Бывшая жена племянника обещала помогать и ухаживать, но за это время (в апреле будет 3 года) всего пару раз пришла.
У соседки умер сын 24.02. 2021
12.03.2021 она заболела Ковидом
А 20.03.2021 эта женщина повела больную соседку к нотариусу.
То есть соседка была в больном стрессовом состоянии.
Возможно ли отозвать дарственную?
Она успела подать в суд. Но он пока постоянно переносится.
Номер дела не знаю

Відповіді юристів (3)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 3 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. В даному випадку є досить небагато підстав для розірвання договору дарування. Сусідці можна було підписати договір довічного утримання (догляду), а не дарчу. Можна сусідці чи зацікавленій стороні пробувати подати до суду позов, мотивуючи свою позицію тим, що відразу після загибелі сина сусідка була в дуже стресовому психологічному стані та не розуміла значення власних дій. В письмовій позовній заяві можна добре мотивувати позицію позивача щодо недійсності договору дарування.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Діана!

    Розірвати не вийде. Єдине рішення - це визнання договіру дарування недійсним.

    Правочин (договір) може бути визнаний судом недійсним, якщо його вчинено особою під впливом тяжкої для неї обставини і на вкрай невигідних умовах, чим друга сторона правочину скористалася. Тяжкими обставинами можуть бути тяжка хвороба особи, членів її сім’ї чи родичів, смерть годувальника, загроза втратити житло чи загроза банкрутства та інші обставини, для усунення або зменшення яких необхідно укласти такий правочин. Особа (фізична чи юридична) має вчиняти такий правочин добровільно, без наявності насильства, обману чи помилки. Особа, яка оскаржує правочин, має довести, що за відсутності тяжкої обставини правочин не було б вчинено взагалі або вчинено не на таких умовах. Правочини, що вчиняються особою під впливом тяжкої для неї обставини і на вкрай невигідних умовах, характеризуються тим, що особа їх вчиняє добровільно, усвідомлює свої дії, але вимушена це зробити через тяжкі обставини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 3 місяці тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Визнати недійсним договір дарування у судовому порядку за наведених у запитанні обставин (ковід) немає судових перспектив від слова "взагалі", інші обставини (не догляд) не існували на момент укладення договору. Є перспектива визнати недійсним за іншими обставинами, також є перспектива розірвання у судовому порядку, в залежності від доказів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України