Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Армия и мобилизация, 13 февраля 2024, вопрос №102116 250₴

Виїзд за кордон та зняття з обліку

Добрий день.
Підскажіть будь ласка. Якщо є право на виїзд за кордо і є всі документи для цього, чи потрібно зніматись з облікув ТЦК?

Ответы юристов (8)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Віталію!

    Залежить від того на якій підставі Ви перетинаєте кордон і на який термін плануєте виїхати. Якщо виїжджаєте на строк більш ніж 3 місяці, то тоді так, Вам потрібно знятись з обліку у ТЦК.

    Згідно пункту 53 Постанови Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 про «Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів»

    "Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    40%

    Доброго дня. для перетину кордону у ТЦК звертатись не потрібно! Вам потрібно мати закордонний паспорт , та документи які підтвердужють підстави для виїзду.

    Ознайомтесь за посиланням:

    https://dpsu.gov.ua/ua/peretinannya-derzhavnogo-ko...

    • Виталий Клиент 3 месяца назад

      Підстава для виїзду за кордон - загиблий близький родич у бойових діях. Всі необхідні документи також здавали в ТЦК. «Довідку» яку зараз рекомендовано з собою мати при виїзді «красиво» морозяться видавати. На службі довіри кажуть, що в такому випадку мати при собі загран паспорт та документи які посвідчують ваше право. Ось і питання стосовно зняття з обліку стало. Але у списку я щось не побачив такої відповіді.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Це пункт 2.6 правил перетину кордону

        У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому і третьому частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а також пункті 2-14 цих Правил.

        Вам треба мати закордонний паспорт та довідку про відстрочку або відмітку у військовому квитку., або документ які підтверджують підстави для відстрочки. Це документи які підтверджують родинні зв'язки, свідоцтво про смерть, документи які свідчать про причину та обставини смерті (оригінали або нотаріально завірені копії)

        • Виталий Клиент 3 месяца назад

          Зрозумів, дякую. Але питання стосовно того, чи потрібно зніматись з обліку у разі виїзду закордон

          • Корнійчук Євген Іванович

            Ні не потрібно.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    60%

    Вітаю Вас!

    Добрий день.Підскажіть будь ласка. Якщо є право на виїзд за кордо і є всі документи для цього, чи потрібно зніматись з облікув ТЦК?

    Враховуючи, що зараз ТЦК із великим труднощами знімає з обліку навіть тих, хто реально виїздить за кордон на ПМЖ (маючи дозвіл Державної міграційної служби України), не потрібно витрачати ні сил, ні часу, ні нервів на цю справу.

    Якщо Ви точно впевнені у своїй підставі для виїзду, раджу реалізовувати задумане і не ходити до ТЦК для зняття з обліку.

    Потрібно також зважати на те, що трапилося 29-30 грудня, зокрема випадки відмов у виїзді без оформленої відстрочки.

    Змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України офіційно їх не було, жодних постанов Кабінет Міністрів з приводу цього не ухвалював.

    Втім, починаючи з 30 грудня 2023 року, громадянам масово почали відмовляти у перетині кордону. Офіційна версія – відсутність всіх документів, які вимагаються чинним законодавством. Хоча по факту це відбувається через відсутність оформлених у ТЦК та СП відстрочок від призову під час мобілізації. Відомо і чимало кейсів, коли люди виїздили, що ще більше ставить ситуацію в невизначеність.

    Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови, оформленої у порядку статті 14 Закону України "Про прикордонний контроль".

    Оформлення відстрочки у ТЦК - риторичне питання. Якщо маєте в запасі час, впевнені у своїй підставі - чому ні. Втім, на моє глибоке переконання, варто спробувати перетнути кордон на підставі вже наявних документів. Приймаю аргументи від тих, кому добиратися до пункту перетину 500-700 км і більше.

    Пам'ятайте - чинні Правила перетинання державного кордону не вимагають від Вас жодних довідок, дозволів з ТЦК та СП (при виїзді за більшістю підстав). Так, є закони України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" "Про військовий обов'язок і військову службу" та інші НПА, які передбачають виконання військового обов'язку, проходження ВЛК, повідомлення про наявність підстав для відстрочки тощо.

    Відповідно до статті 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    З повагою!

    Виталий Клиент 3 месяца назад

    Дякую за детальний опис


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України