Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Права человека, 13 февраля 2024, вопрос №102129 240₴

Піклування за особою, що досягла 85-річного віку

Доброго дня! Надайте, будь-ласка, кваліфіковану відповідь, чи можливо в Україні оформити піклування над дієздатною особою похилого віку (моєю матір'ю), якій виповнилося 85 років, онкохворою, про що є всі підтверджуючі медичні документи.
У медичному закладі відмовилися давати медичну довідку щодо оформлення піклування, відповіли, що можлива лише довідка закладу щодо оформлення пенсії по хворобі (як соціальну послугу)
І взагалі, що включає в себе поняття "Особа, яка потребує постійного догляду". Чи підпадає під цю категорію моя матір?
По факту, вона вже декілька років проживає зі мною, оскільки за станом здоров'я не може повною мірою себе обійти.
__
До модератора: Перепрошую, я щойно оплатив, але система чомусь видала дві копії звернення, я одну видалив, і скоріше, необачно, ту, що проплачена. На моєму рахунку є 240 грн. (бачу у профілі)

Ответы юристов (7)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    У першу чергу хотів би запитати Вас, з якою метою Ви хочете встановити піклування або постійний догляд? Якщо з метою оформлення відстрочки від мобілізації, то, на жаль, піклування не підійде. Потрібно оформлювати саме постійний сторонній догляд. Дійсно, така підстава для звільнення від мобілізації є зараз і вона на даний момент передбачена в законопроєкті.

    Але аби оформити за мамою постійний сторонній догляд, потрібно оформити висновок ЛКК про потребу в догляді (форма - 080/4-о).

    Критерієм для отримання такого висновку є відсутність можливості у особи пересуватися та самоообслуговуватися.

    Якщо саме перша лінія споріднення - так, однозначно право на відстрочку є і буде після прийняття другої редакції.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    АНАЛОГІЧНА НОРМА І МІСТИТЬСЯ НА ДАНИЙ МОМЕНТ В УРЯДОВОМУ ЗАКОНОПРОЄКТУ 10449. ТОМУ ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЗАРАЗ І МАТИМЕТЕ В ПОДАЛЬШОМУ.

    Всього доброго Вам. З повагою.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Петро!

    Одразу хочу Вас заспокоїти: Ви не видалили платне питання.

    Тепер по суті...

    По-перше, Вас, не знаю, зумисно чи ні, вводять в оману. Ваша матір має право на оформлення постійного догляду.

    Тепер з приводу визначення поняття "постійний догляд":

    Постійний догляд – це форма допомоги і підтримки, яка надається людям, які мають обмежені можливості або стан здоров’я, який вимагає постійного нагляду, допомоги і догляду в щоденних життєвих потребах.

    Постійни догляд не треба плутати з піклування, бо це різні речи.

    На сьогодні законодавство України передбачає оформлення постійного догляду з відповідними соціальними виплатами на догляд за такими категоріями осіб, що потребують догляду: за дітьми з інвалідністю; за особами з інвалідністю; за іншими громадянам похилого віку та хворими,які за висновком лікарсько-консультаційної комісії потребують постійного стороннього догляду і не здатні до самообслуговування.

    Кабінет Міністрів України 23 вересня 2020 року схвалив постанову № 859, якою затверджено Порядок подання та оформлення документів, призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Компенсація за догляд призначається особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язкита є (необхідне я виділив жирним шрифтом):

    особами з інвалідністю I групи;

    дітьми з інвалідністю;

    громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями;

    невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органу, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність.

    Оформлення допомоги на догляд має певний порядок.

    Для призначення компенсації фізична особа, яка надає соціальні послуги, подає до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення сільської, селищної, міської ради такі документи:

    заява про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі;

    заява про надання компенсації;

    заява про перерахування коштів із зазначенням рахунка в установі банку;

    копія паспорта громадянина України або іншого документа, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України. Для іноземців та осіб без громадянства – копія посвідчення біженця, копія посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту, або копія паспортного документа іноземця та копія посвідки на тимчасове проживання/посвідка на постійне проживання (подається фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, якій надаються соціальні послуги на непрофесійній основі);

    копія документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, у якому зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, офіційно повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті) (подається фізичною особою, яка надає соціальні послуги, та особою, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі);

    копія свідоцтва про народження дитини (у разі надання соціальних послуг з догляду на непрофесійній основі дитині);

    декларація про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за формою, затвердженою Мінсоцполітики. У декларації також зазначається інформація про склад сім’ї заявника;

    копія акту огляду медико-соціальною експертною комісією;

    висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді громадян похилого віку внаслідок когнітивних порушень;

    висновок лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді невиліковно хворих осіб, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися;

    копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років за формою, затвердженою МОЗ;

    довідка про захворювання дитини на тяжке перинатальне ураження нервової системи, тяжку вроджену ваду розвитку, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гостре або хронічне захворювання нирок IV ступеня про те, що дитина отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що видана лікарсько-консультативною комісією лікувально-профілактичного закладу в порядку та за формою, встановленими МОЗ;

    копія рішення суду про обмеження цивільної дієздатності або визнання недієздатною особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для недієздатних осіб та осіб, цивільна дієздатність яких обмежена);

    копія рішення суду або органу опіки та піклування про призначення опікуна або піклувальника особі, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі (для опікунів або піклувальників).

    Особою, яка потребує надання соціальних послуг, подається заява про згоду отримувати соціальні послуги від фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

    Період, на який призначається допомога.

    Компенсація призначається на 12 місяців і виплачується щомісяця.

    Якщо у довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією, медичному висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, висновку лікарської комісії медичного закладу щодо потреби в догляді зазначено строк, компенсація призначається на такий строк, але не більше ніж на 12 місяців.

    Розмір допомоги вираховується так:

    Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги.

    Середньомісячний сукупний дохід фізичної особи, яка надає соціальні послуги, обчислюється шляхом ділення середньомісячного сукупного доходу її сім’ї на кількість членів сім’ї, які включаються до її складу, згідно з Методикою обчислення середньомісячного сукупного доходу сім’ї затвердженою наказом Мінсоцполітики від 16 червня 2020 р. № 419.

    Виплата компенсації припиняється у тому числі якщо:

    змінено місце проживання/перебування особи, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, чи фізичної особи, яка надає соціальні послуги та отримує компенсацію;

    особа, якій надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, перебуває на повному державному утриманні або отримує соціальні послуги стаціонарного догляду, паліативного догляду в умовах стаціонару за плату.

    Виплата компенсації тимчасово зупиняється у разі:

    перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за межами України понад 10 календарних днів;

    перебування фізичної особи, яка надає соціальні послуги, на стаціонарному лікуванні протягом повного календарного місяця.

    Головним документом, з якого починається порядок вирішення питання про оформлення постійного догляду є довідка лікарсько-консультативної комісії.

    У Вашому випадку мова повинна йти про двідку ЛКК форми 080-4 (080-2) - необхідність постійного догляду на непрофесійній основі.

    Для проходження ЛКК треба отримати направлення. Таке направлення видає сімейний лікар.

    Після проходження ЛКК при позитивному вирішенні питання вона повинна отримати згадану вище довідку з висновком про необхідність постійного догляду. Після цього можна звертатись до органу соціального захисту щодо отримання державної компенсації. Якщо мова йде про відстрочку для чоловіка або іншого родича чоловічої статі, то іноді буває достатньо лише довідки ЛКК. Все залежить від конкретних обставин.

    Наприклад, стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    яка надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації зазначає:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}"

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Петро Клиент 2 месяца назад

      Дякую. Матір онкохвора, вона не має когнітивних порушень.Чи можна розраховувати на довідку про постійний догляд?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді, це довідка форми 080-4 - висновок про наявність порушення функцій організму через які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.

        Отже, в даному випадку має значення чи є у Вашої матірі такі порушення функцій організму через які вона не має можливості самостійно пересуватись та самообслуговуватись.

        • Петро Клиент 2 месяца назад

          Вона може самостійно пересуватися, але в межах оселі, внаслідок хвороби та природних процесів старіння. Проте самостійно проживати вона не може, як і самообслуговуватися

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Те, що Ви зараз перерахували і входить, в тому числі, у поняття порушення когнитивних функцій, плюс хвороба. Визначити, якої саме форми матір повинна отримати довідку ЛКК має комісія. Для кінцевого результату це не грає великої ролі. Важливо, щоби висновок ЛКК визначення "потребує постійногно догляду на непрофесійній основі".

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Вам потрібно звернутися до сімейного лікаря та отримати направлення на проходження лікарсько-консультативної комісії Вашою мамою.

    Потребу у постійному сторонньому догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Їхні рішення повинні бути підтверджені відповідними висновками.

    Сторонній догляд призначають у таких випадках:

    • людям з порушенням функцій організму внаслідок невиліковної хвороби, через які вона не може самостійно пересуватися та самообслуговуватися (форма 080-4/о);
    • громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями, внаслідок яких вони потребують постійного догляду (форма 080-2/о);

    Після того як Ви отримаєте один із даних висновків - Ви можете оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або отримати компенсацію за догляд.

    Вашою підставою для відстрочки є – абзац 10 частини 1 статті 23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» згідно якого, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

    Дана підстава для відстрочки не передбачає вимоги бути єдиним працездатним членом сім'ї, який має обов'язок утримувати батьків. Але обов'язково потрібно мати висновок ЛКК або МСЕК про потребу одного з батьків у постійному догляді.

    Документи, які необхідно надати ТЦК:

    • заява про відстрочку
    • Ваше свідоцтво про народження
    • копія паспорта матері
    • довідка ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді
    • Акт встановлення факту здійснення догляду або отримання компенсації за догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі (заява) до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    Акт складається на протязі 5 днів.

    Подавати заяву про відстрочку до ТЦК слід в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України