Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Земельное право, 14 февраля 2024, вопрос №102179

Людина яка була в процесі вступу у спадщину на право на земельний пай недієздатна. Чи можуть її діти реалізувати це право до 2025 на неї або на себе, щоб не втратити землю?

У жінки помер чоловік у якого був земельний пай, не оформлений до кінця, тобто у нього був один зі старих документів на право власності на землю: свідоцтво, сертифікат чи акт (мені не відомо зараз, бо це ситуація знайомих людей). Після смерті чоловіка вона подала вчасно документи на вступ у спадщину, щоб її приватизувати, тобто оформити право власності на себе.

Але на етапі оформлення документів у нотаріуса все зависло (кажуть від жінки потрібен підпис), бо вона захворіла і втратила дієздатність. Були операції. Близько року чи більше вона повністю недієздатна (лежача, відсутня самостійна взаємодія з навколишнім середовищем, відсутнє спілкування з рідними, заплющені очі, невідомо чи вона чує рідних, бо немає реакції наскільки мені відомо).

Людина жива, але будь-які дії зараз від її лиця неможливі і невідомо чи стануть можливі. Якщо землю не оформити до кінця до 2025, вони її втратять. Чи можуть їхні спільні діти якимось чином оформити на неї чи на себе землю? Наприклад, через оформлення піклування (попечительства) оформивши землю на неї або ж безпосередньо на себе діти (бо вони ж теж рівноправні правоспадкоємці). Один із юристів казав їм що немає можливості оформити землю якщо жінка не прийде в себе. Яка ваша думка?

Вдячний заздалегідь

Ответы юристов (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Володимире!

    Спадщину жінки оформлює в нотаріуса її опікун. Він же і має право розпорядження паєм на її користь. Діти жінки можуть отримати пай у спадщину лише після її смерті.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Володимир Клиент 2 месяца назад

      Доброго дня, Юрій КлиментовичВелика дякую, передам людям. Скажіть, будь ласка, я правильно зрозумів послідовність – спочатку потрібно оформити опікунство (комусь із її дітей) через суд, органи опіки і далі так би мовити продовжити вже розпочатий раніше жінкою процес оформлення права власності на неї від її лиця в лиці опікуна?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Так, послідовність Ви зрозуміли правильно.

        • Володимир Клиент 2 месяца назад

          Я не впевнений, але можливо люди запитають Ваш номер телефону, щоб через деякий час уточнити доп питання по процесу, скажіть, будь ласка чи можуть вони до Вас звертатися віддалено (платно) за тим номером що в інтернеті я знайшов (нуль чотири вісімдесят чотири останні числа)?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України