Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 14 лютого 2024, питання №102181

Чи підлягає бронюванню військовозобов'язаний медичний працівник до 35 років?

Доброго дня. Чи підлягає бронюванню військовозобов'язаний медичний працівник до 35 років? Працює в державній лікарні.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Працівників медзакладів можуть бронювати їхні роботодавці, і алгоритм бронювання наступний:

    Адміністрації медичного закладу потрібно підготувати список військовозобов’язаних працівників, яких потрібно забронювати, і додати відповідні пояснення;

    Далі список передають до держорганів, який відповідає за цей сектор діяльності;

    Далі списки надходять до Мінекономіки, де списки узгоджуються з Міністерством оборони, після чого відстрочка може бути надана вказаним у заяві працівникам.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Романе!

    Це питання вирішується безпосередньо керівництвом лікарні, яка подає списки на бронювання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Роман Клієнт 3 місяці тому

      Тобто забронювати таких працівників таки можливо? Наш відділ кадрів надав відповідь, що згідно постанови 45 військовозобов'язані до 35 років не можуть бути подані на бронювання, я так розумію це просто особиста думка працівників відділу кадрів?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Постанова КМУ №45 відсутня у відкритому доступі, але, дійсно, там йде мова про таку вимогу. Проте вона носить рекомендаційний характер. Тобто остаточне рішення все ж залишається за роботодавцем,

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 3 місяці тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    В п.3 ПОСТАНОВИ КМУ 76 - 2023 ВКАЗАНО:

    Органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами і організаціями під час формування списків можуть враховуватися критерії бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час згідно з додатком 6 до Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 4 лютого 2015 р. № 45, - із змінами, внесеними постановою Кабінету Міністрів України від 11 січня 2018 р. № 12, а також переліки посад і професій військовозобов’язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час, затверджені розпорядженням Кабінету Міністрів України від 18 березня 2015 р. № 493.

    Отже критерії Постанови 45 не обов'язкові.

    Порядок бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення в умовах правового режиму воєнного стану, визначає постанова КМУ від 03.03.2022 р. № 194.

    Однак вона не передбачає бронювання військовозобов'язаних, які працюють в органах місцевого самоврядування.

    Саме тому Мінекономіки у листі від 09.06.2022 р. № 2714-20/35409-06 радить здійснювати бронювання військовозобов'язаних працівників місцевої ради відповідно до:

    - Порядку бронювання військовозобов'язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, затвердженого постановою КМУ від 04.02.2015 р. № 45 (в редакції постанови КМУ від 11.01.2018 р. № 12);

    - Переліку посад і професій військовозобов'язаних, які підлягають бронюванню на період мобілізації та на воєнний час і працюють у місцевих органах виконавчої влади, органах місцевого самоврядування та на підприємствах, в установах і організаціях, що належать до сфери їх управління або залучаються до виконання мобілізаційних завдань (замовлень), затвердженого постановою КМУ від 18.03.2015 р. № 493 (із змінами, внесеними розпорядженнями КМУ від 07.10.2015 р. № 1063-р, від 31.01.2018 р. № 62-р, від 12.08.2020 р. № 1003-р).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України