Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Медицинское право, 14 февраля 2024, вопрос №102186 240₴

Проблеми з щепленням від кору (алергійна реакція на компоненти)

Добрий день. Виникла така проблема. Моєї дитині 6 років. Відвідує ДНЗ. Дитина має алергію на складники вакцини проти кору (високі показники алергічної реакції на яєчний білок підтверджені результатами аналізів). Працівники дитячого садочку вимагають зробити щеплення проти кору. Медичний відвод від даного щеплення лікарі не дають спираючись на наказ МОЗ №№ 1082 від 11.09.2017 року. Чи можна вирішити це питання та отримати медичний відвід, щоб дитина могла відвідувати школу або садочок?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Дмитро!

    Правила медводів спільні для всіх планових і позапланових щеплень. Діти та дорослі з хронічними захворюваннями також вакцинуються відповідно до Календаря профілактичних щеплень і протипоказань не мають.

    Рішення про допуск до щеплення ухвалює педіатр або сімейний лікар, який вивчає стан дитини. Головним нормативно-правовим документом у його роботі є наказ МОЗ №2070 https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1182-19#Text.

    Перелік медичних протипоказань та застережень до проведення профілактичних щеплень:

    "2. У цьому Переліку терміни та скорочення вживаються в таких значеннях:

    абсолютні протипоказання - стан, за якого існує чітко визначена ймовірність виникнення серйозної побічної реакції на введену вакцину для реципієнта вакцини, а ризики від проведення вакцинації значно перевищують переваги від проведення щеплення. Абсолютні протипоказання можуть бути постійними й тимчасовими;

    застереження (вакцинація з пересторогою) - ситуація, за якої остаточне рішення щодо щеплення приймається лікарем з урахуванням переваг над ризиками від проведення чи не проведення щеплення залежно від ситуації, що склалася;

    постійні протипоказання - протипоказання до щеплень, що мають постійний пожиттєвий характер та ймовірно не будуть зняті впродовж життя;

    тимчасові протипоказання - протипоказання, які безпосередньо наявні в момент вирішення питання щодо проведення щеплення, мають тимчасовий характер та зникають з часом;"

    4. Абсолютні протипоказання до введення вакцини:

    1) наявність в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини (підпункт 5.5 пункту 5 цього Переліку);

    2) вагітність - протипоказано введення живих вакцин (підпункт 5.12 пункту 5 цього Переліку);

    3) тяжка імуносупресія/імунодефіцит - протипоказано введення живих вакцин (підпункти 5.6, 5.7 пункту 5 цього Переліку);

    4) гострі захворювання з підвищенням температури вище 38,0 °C - протипоказання для рутинної вакцинації (підпункт 5.1 пункту 5 цього Переліку).

    5. Тактика вакцинації осіб за окремих станів.

    5.5. Вакцинація осіб з алергією.

    5.5.1. Вакцинація під час тяжких алергічних реакцій до компонентів вакцини.

    Постійне протипоказання до подальших щеплень стосується лише вакцини, на яку виникла тяжка алергічна реакція (анафілаксія). Вирішення питання щодо введення інших вакцин залежить від складових компонентів цих вакцин.

    5.5.2. Рекомендований підхід до вакцинації осіб з можливою алергією до компонентів вакцини, що зазначені у її складі.

    Компоненти вакцин, як потенційний алерген - яєчний білок:

    Тактика вакцинації:

    Вводити вакцину звичайним способом без застосування спеціальних запобіжних заходів.Залишкова кількість яєчного білка, що може бути присутня в цих вакцинах, є недостатньою для ініціації алергічної реакції. Особи в анамнезі з анафілактичною реакцією до яєчного білка можуть бути щеплені вакцинами для профілактики кору, епідемічного паротиту та краснухи, вакциною проти вітряної віспи. Реципієнти вакцини не мають проходити скринінгових обстежень щодо алергії до яєчного білка.

    Отже, виходячи з норм Наказу, що отримати абсолютні противопоказання до вакцинації можливо тільки за наявності в анамнезі анафілактичної реакції на попередню дозу вакцини. А для цього, як це дивно не виглядає, дитину потрібно провести через щеплення, яке може викликати в неї анафілактичний шок.

    Якщо лікар не йде Вам на поступки, єдиним можливим шляхом може бути скарга до головного лікаря або до МОЗ із зазначенням того, що відповідна вакцинація загрожує життю Вашої дитини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Вітаю Вас!

    Зверніться до закладу охорони здоров'я та отримайте висновок лікаря, що Ваша дитина є здоровою. Надайте його працівникам садочку, якщо дитині заборонять відвідувати заклад дошкільної освіти зверніться зі скаргою до департаменту освіти.

    Ознайомтесь з корисною інформацією по Вашій темі https://unba.org.ua/assets/uploads/77b7b540396ed69...

    Для отримання медичного відводу ( https://phc.org.ua/news/prichini-vidterminuvannya-...) - зверніться до педіатра. Якщо відмовляє - вимагайте письмову відмову та подавайте скаргу до головного лікаря або департаменту охорони здоров'я.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України